LUPUL NU VENEA DIN PĂDURE Blejnar era paznic la oi

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 august 2012

Blejnar era paznic la oi

"Regina şpăgilor" - prinsă în şah de procurorii braşoveni

Procurorii DIICOT Braşov au dispus ieri începerea urmăririi penale faţă de fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, poreclit de politicieni "regina şpăgilor", şi a fostului său şef de cabinet, Codruţ Marta, pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada martie - iulie 2010, mai mulţi oameni de afaceri şi angajaţi ai statului - Cecilian Morcov, Andrei Kelemen, Peter Sztufliak, Claudiu Monea, Dorel Ciobanu şi Salvatore Cuccina - au constituit un grup infracţional organizat, cu legături trans-frontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetăţeni români, italieni şi maghiari, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu combustibili.

Membrii grupării ar fi obţinut beneficii financiare considerabile prin sustragerea de la plata accizei aferente cantităţii de peste 5.000 de tone de motorină achiziţionată în regim suspensiv, combustibil comercializat pe piaţa internă. Mai exact, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor, urmând a fi livrată intracomunitar în Polonia. În realitate, combustibilul ar fi fost revândut prin staţiile de dis-tribuţie de carburanţi sau direct utilizatorilor finali, pe teritoriul Româ-niei.

Blejnar şi Marta - sprijinul evazioniştilor

DIICOT mai arată că activitatea infracţională a grupării ar fi fost sprijinită de către Alexandru Marta Codruţ şi Sorin Blejnar, precum şi de către Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, angajaţi din cadrul DJAOV Braşov, primul dintre ei fiind la un moment dat chiar director al instituţiei. În sarcina învinuiţilor Marta Codruţ Alexandru şi Blejnar Sorin se reţine că au acordat sprijin grupului infracţional organizat în operaţiunile de obţinere a autorizaţiei de antrepozit fiscal şi au blocat orice control sau inspecţie fis-cală la societăţile comerciale utilizate de către membrii grupării, care ar fi putut conduce la stabilirea situaţiei fiscale complete şi corecte a antrepozitarilor. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 22.000.000 lei, reprezentând TVA şi accize.

Monea - reţinut în 2010

Procurorii l-au reţinut, în octombrie 2010, pe Claudiu Monea, la vremea respectivă şeful Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, acuzat că, împreună cu Dorel Ciobanu, şef Birou Supraveghere Produse Accizate, a sprijinit activitatea unei grupări specializată în evaziune fiscală cu combustibili, condusă de braşoveanul Cecilian Morcov, prejudiciul fiind de peste 11,7 milioane lei.

Vameşii au fost acuzaţi că "au sprijinit membrii grupului şi i-au consiliat cu privire la modul de depunere a situaţiilor privind mişcările de produse energetice şi/sau încasarea contravalorii accizei aferente livrărilor din antrepozitele fiscale către bugetul de stat, au certificat Documentele Administrative de Însoţire (DAI) şi au împiedicat orice control, deşi antrepozitele erau nou înfiinţate şi tranzacţionau cantităţi mari de produse energetice".

Declaraţii şi în dosarul "Mafia petrolului"

Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, a dat ieri declaraţii în faţa procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Braşov, în dosarul "Mafia Petrolului".

Sorin Blejnar, fostul şef al Vămilor Viorel Comăniţă şi fostul şef al SIPI Constanţa, Dan Secăreanu, sunt cercetaţi, împreună cu omul de afaceri Radu Nemeş şi cu soţia acestuia, pentru complicitate la evaziune privind importul de produse petroliere. Prejudiciul este de 15 milioane de euro. Procurorii DIICOT Braşov au început urmărirea penală în cazul acestora.

Potrivit anchetatorilor, firmele lui Radu Nemeş şi ale soţiei acestuia importau petrol de o anumită calitate, iar la intrarea în ţară produsele erau declarate ca având o calitate inferioară. Prin acest tertip, Nemeş plătea accize mai mici, iar pe piaţa neagră vindea petrolul la un preţ mult mai mare.

Blejnar, audiat la DIICOT şi în cazul senatorului Cezar Măgureanu

Sorin Blejnar a fost audiat recent de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi în cazul senatorului Cezar Măgureanu, acuzat oficial pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Sorin Blejnar a confirmat faptul că fiica senatorului, Raluca Găzdac, a fost în audienţă la el, la ANAF, precizând presei că oricine solicita audienţă era primit. Blejnar a susţinut că nu a intervenit în niciunul dintre controalele făcute la firmele familiei fiicei senatorului.

DIICOT arată - în referatul cu propunere de arestare preventivă a 39 de persoane implicate într-o amplă reţea de evaziune fiscală - cum senatorul Cezar Măguranu îşi liniştea mereu fiica în legătură cu controalele dese la firmele ginerelui său, spunând că va discuta despre acestea cu fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, dar şi cu un ministru, probabil, Gheorghe Ialomiţianu, potrivit Mediafax. În acest dosar, prejudiciul era de 40 de milioane de euro, anual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb