Preşedintele Emmanuel Macron a reafirmat, joi, angajamentele Franţei faţă de Ucraina, Europa şi NATO, în pofida crizei politice în care este implicată, şi a primit un sprijin puternic din partea cancelarului german Olaf Scholz în timpul summitului Alianţei de la Washington, informează news.ro.
"Am putut să confirm tuturor omologilor şi aliaţilor mei că Franţa va adopta o abordare bazată pe continuitate în ceea ce priveşte angajamentele sale internaţionale, fie că este vorba de Europa, de Alianţă sau de sprijinul pentru Ucraina, deoarece forţele politice care alcătuiesc majoritatea în Adunare sunt în favoarea acestor linii", a declarat el la finalul summitului.
"În niciun caz, forţele care le puneau la îndoială nu sunt cele care şi-au asigurat majoritatea, iar acest lucru le-a liniştit", a insistat el, făcând referire la extrema dreaptă (Rassemblement national, RN) şi la stânga (France insoumise).
Franţa este cufundată în incertitudine de la dizolvarea Adunării Naţionale de către şeful statului la 9 iunie, alegerile legislative din 30 iunie şi 7 iulie nereuşind să obţină o majoritate clară.
"În plus, Franţa are o Constituţie clară în aceste domenii, care îi permite să asigure continuitatea politicii sale externe şi credibilitatea sa internaţională", a adăugat şeful statului.
Aliaţii s-au temut că o victorie a RN ar pune în discuţie sprijinul militar al Franţei pentru Ucraina, angajamentele sale financiare în cadrul NATO şi rolul său de lider în integrarea europeană.
Dar extrema dreaptă, creditată cu o posibilă majoritate absolută înainte de turul al doilea, s-a clasat în cele din urmă pe locul al treilea în sondaj, după stânga şi tabăra prezidenţială.
Potrivit preşedintelui, La France insoumise (LFI), care îşi revendică victoria în cadrul unui Front popular cu socialiştii, ecologiştii şi comuniştii, reprezintă de asemenea o problemă, deoarece "pune la îndoială descurajarea noastră"
La rândul său, Emmanuel Macron pledează pentru formarea unei coaliţii care să reunească toate "forţele republicane" şi să excludă de facto RN şi LFI.
Preşedintele a declarat că a auzit "o voce puternică" din partea Franţei în timpul summitului, în timp ce situaţia politică de la Paris a fost în atenţia tuturor.
"Acum depinde de liderii politici să găsească o soluţie şi să se bazeze pe ea. Sunt foarte încrezător că vor face acest lucru în cele din urmă", a declarat cancelarul Olaf Scholz.
Germania însăşi are o lungă tradiţie de guverne de coaliţie, inclusiv între adversarii creştin-democraţi şi social-democraţi, care au dominat politica germană din 1949.
"Franţa are un preşedinte puternic, care acţionează pe scena internaţională", a adăugat cancelarul, subliniind că a avut un "schimb de opinii foarte bun cu prietenul (său) Emmanuel Macron" miercuri, în marja summitului.
"Franţa va fi un partener important pe scena internaţională, un partener solid pentru noi toţi şi în special pentru Germania", a adăugat Scholz.
Emmanuel Macron i-a explicat cum ar putea arăta o coaliţie în Franţa, cu o serie de "parametri" precum sprijinul pentru Ucraina, angajamentul european, tranziţia ecologică şi stabilitatea fiscală.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2024, 09:16)
Dupa ce a pierdut peste 100 de mandate in parlament,
Dorinel tot baga texte slabe
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2024, 12:15)
Si tu te oftici ca ajutorul continua, nu? N-avea tu grija lui Macron ca se descurca is fara tine :)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2024, 12:33)
las ca face pace Orban, si nu va mai fi nevoie de ajutor de la nimeni. sau ..?