Guvernul a suplimentat bugetul schemei de granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor la 1 miliard de euro pentru ca toţi aplicanţii să poată fi plătiţi, a declarat, ieri, Mădălina Novac, director executiv al Agenţiei pentru IMM-uri, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului Bucureşti, în cadrul video-conferinţei "Finanţări pentru mediul privat" organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Rurală Centru (ADR Centru).
Reprezentantul MEEMA a declarat: "Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), împreună cu Ministerul Fondurilor Europene (MFE), au întreprins demersuri privind suplimentarea sumelor pentru cei care au aplicat pentru granturile pentru capital de lucru şi modificarea condiţiilor pentru redeschiderea Măsurii nr. 1, cea de microgranturi. În cadrul Măsurii doi, granturile pentru capital de lucru s-au încheiat la data de 28 octombrie şi au fost depuse un număr de 22.226 de aplicaţii. Prin acest nou act normativ se urmăresc următoarele modificări: menţinerea pe piaţă a întreprinderilor care au fost înfiinţate în cursul anului 2019 şi care au o cifră de afaceri anuală mai mică de 5.000 de euro, deci care au în general o rată mare de eşec şi poartă o mai mare incertitudine de supravieţuire în acest context economic decât întreprinderile care au o activitate mai îndelungată, precum şi finanţarea acestora prin modificarea prevederilor (...). Luând în considerare numărul mare de solicitări pentru granturi de capital de lucru, MEEMA a analizat necesitatea suplimentării acestor fonduri şi miercuri seară a intervenit printr-o OUG care până în acest moment însă nu a fost publicată în Monitorul Oficial".
Cele 22.226 de aplicaţii aveau o valoare iniţială de 630 de milioane de euro, însă Guvernul a decis suplimentarea sumei până la 1,06 miliarde de euro. Pentru un IMM înfiinţat în anul 2019 cu cifră de afaceri mai mică de 5.000 euro, valoarea micrograntului se calculează prin înmulţirea numărului de luni de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro.
"Urmează să se plătească şi să se suplimenteze acest fond ca toţi cei care s-au înscris în cadrul Măsurii nr. 2 să fie plătiţi", a spus Novac.
Din cele 1,06 miliarde de euro din program 765 milioane de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 142,03 milioane de euro sunt fonduri de la bugetul de stat. Diferenţa este acoperită de o coparticipare de 160,06 milioane de euro de la beneficiari.
"Începând de luni, adică din data de 23 noiembrie, urmează să intrăm pe evaluare şi în cel mai scurt timp beneficiarii eligibili vor primi admiterea. Pe urmă vor primi contractele pe aplicaţie şi le for semna şi reîncărca la rândul lor în aplicaţie", a mai adaugat oficialul MEEMA.
Potrivit ministrului Economiei, Virgil Popescu, săptămâna viitoare va fi lansată şi schema pentru granturi de investiţii.
Prin ADR s-au finanţat în jur de 3.000 de proiecte pentru IMM-uri, proiecte a căror valoare se apropie de 700 de milioane de euro.
"Impactul este destul de mare, s-au creat peste 5.000 de locuri de muncă, au fost menţinute peste 20.000 de alte locuri de muncă. S-au achiziţionat peste 5.000 de echipamente din care 1.000 de echipamente IT, s-au construit mii de metri pătraţi de hale şi birouri în regiune. Fondurile Europene au avut un impact deosebit pe această zonă", a spus la rândul său Simion Creţu, directorul general al ADR Centru.
1. Nu de granturi au nevoie
(mesaj trimis de Cristian în data de 20.11.2020, 15:26)
Nu de granturi au nevoie IMM-urile ci de bani nerambursabili de la guvern și de oameni care să poată circula liber, sa le cumpere produsele
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.11.2020, 16:38)
Pomeni electorale.
Programele astea au și ele un efect REAL? Sau tăiem cozile de șobolani ca vietnamezii în 1902 și aruncăm cu banii pe fereastră?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.11.2020, 16:01)
Madam Novac, ia publica tu procentul tau de spaga pe aici prin ziarul Bursa, dar codificat sa ne prindem numai noi doi.
Asta ca sa stiu ce-mi ramine dupa ce iau banii de la agentia condusa perfect de marinimia DVS.