MADR: Fondurile europene pentru agricultură pot fi reduse, şi nu sistate

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 10 iulie 2007

MADR: Fondurile europene pentru agricultură pot fi reduse, şi nu sistate

România poate primi fonduri mai mici pentru agricultură de la Uniunea Europeană dacă nu îndeplineşte obligaţiile asumate, însă nu poate fi vorba, în niciun caz, de o sistare totală a aces­tora, aşa cum solicitase eurodeputatul german Manfred Weber pentru cei mai noi membri ai UE - România şi Bulgaria, consideră oficiali ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. "Sumele acordate României prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) au fost stabilite prin Tratatul de Aderare a României şi Bulgariei la UE. În cazul în care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) nu este operaţională, se va aplica o penalizare (o reducere a plăţilor), însă nu poate fi vorba despre o sistare totală a fondurilor europene", a declarat ieri secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Gheorghe Albu, citat de Rompres. Acesta a precizat că în ambele controale ale auditorilor europeni, efectuate în perioa­da 18-22 iunie 2007 şi 2-6 iulie 2007, concluziile cu privire la stadiul funcţionării APIA au fost pozitive, fiind apreciate progresele înregistrate.

"Apreciem că afirmaţiile eurodeputatului german Manfred Weber nu sunt fondate", a adăugat Albu. Un eurodeputat german reprezentând Uniunea Creştin-Socială /CSU/, Manfred Weber, a insistat ca Uniunea Europeană să impună anumite sancţiuni Bulgariei şi României, cum ar fi, în special, sistarea fondurilor europene. În opinia deputatului german, furnizarea de fonduri europene alocate Bulgariei şi României trebuie oprită, din cauza sporirii cheltuielilor din fondul destinat agriculturii, până la instalarea unor guverne noi şi funcţionale în aceste ţări. O posibilă sancţionare a României fusese anunţată, la finele lunii iunie, de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Decebal Traian Remeş, din cauza neîndeplinirii la termen a unor obligaţii asumate în faţa Uniunii Europene. ""Mi-e teamă de o penalitate de 25%, pentru că este graduală, dar vom cunoaşte oficial nivelul sancţiunii în septembrie. Noi ne vom zbate să nu primim această sancţiune şi poate vom reuşi. Această penalitate nu îi priveşte în schimb pe posesorii de terenuri care vor primi banii cuveniţi pe terenurile deţinute"", a declarat, la acel moment, ministrul Agriculturii. Această îngrijorare a fost explicată prin faptul că, până în prezent, MADR nu a reuşit să se organizeze în aşa fel încât să respecte termenele impuse de Uniune pentru verificarea în teren a datelor înscrise de fermieri pentru obţinerea subvenţiei de 50 de euro la hectar. Agricultorii vor primi, până la data de 22 decembrie, 440 de milioane de euro, pentru o suprafaţă de aproximativ noua milioane de hectare. Banii vor fi plătiţi din bugetul naţional, România urmând să recupereze această sumă până în iunie 2008.

Suma acordată fermierilor în acest an din fondurile UE va fi completată cu încă 30 de euro pe hectar din bugetul naţional prin Plăţile Naţionale Directe Complementare (PNDC).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb