MADR: Seceta a afectat peste 60% din suprafaţa de grîu, orz şi rapiţă

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 25 iunie 2007

MADR: Seceta a afectat peste 60% din suprafaţa de grîu, orz şi rapiţă

Seceta a afectat peste 60% din suprafeţele însămânţate cu grâu, secară, orz şi rapiţă, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Peste 1,26 milioane hectare de grâu, secară şi triticale au fost afectate de secetă, reprezentând 61,4% din suprafaţa totală însămânţată, de 2,05 milioane hectare. Culturile de rapiţă pentru ulei au fost cele mai afectate, din 388.239 de hectare fiind afectată o suprafaţă de 244.012 de hectare, reprezentând 62,9% din total. Cultura de orz şi orzoaică de toamnă a fost afectată în proporţie de peste 60%, respectiv 128.693 hectare. Aproximativ 64.024 de hectare de orzoaică de primăvară au fost afectate de secetă, în proporţie de 37,6% din totalul culturii însămânţate. Seceta a afectat în total peste 1,69 milioane hectare de culturi însămânţate de grâu, secară, orz, orzoaică, rapiţă pentru ulei şi triticale din cele peste 2,82 milioane hectare însămânţate.

Ministerul Agriculturii va acorda, până la data de 31 iulie, despăgubirile necesare fermierilor afectaţi de seceta din această vară, pentru culturile de păioase, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Remeş, Guvernul va acorda, pentru fermierii care şi-au asigurat culturile agricole ale căror suprafeţe au un grad de afectare mai mare de 30% (culturi din 34 judeţe ale ţării), o subvenţie de 70% din suprafaţa afectată, dovedită cu acte de înfiinţare şi procesul verbal de calamitare. Suprafeţele pentru care fermierii au solicitat, până în prezent, despăgubiri sunt de circa 488.000 de hectare de grâu, 47.000 hectare orz, 175.000 hectare rapiţă şi 10.000 hectare orzoaică.

Remeş a subliniat că nu a fost fixat un termen maxim pentru depunerea dosarelor, însă a avertizat că dosarele vor fi verificate foarte amănunţit. "Vom cere verificarea tuturor factorilor, atât la fermieri cât şi la furnizori. Totodată, dacă vom constata că un fermier a avut apă la capul holdei şi nu a irigat cultura, nu mi se pare normal să-l despăgubim", a mai spus ministrul. Sunt asigurate circa 625.000 de hectare de grâu, peste 71.000 de hectare de orzoaică şi orz şi peste 232.000 de hectare de rapiţă.

Efortul financiar al Guvernului pentru aceste despăgubiri este de circa 500 de milioane de lei, iar Remeş a precizat că, în situaţia în care va fi nevoie, această sumă va fi suplimentată.

Ministrul Agriculturii susţine că direcţiile agricole au făcut raportări false cu privire la suprafeţele afectate de secetă

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, susţine că direcţiile agricole judeţene au făcut raportări false şi nu s-au implicat suficient în modul de constatare a terenurilor afectate. Acesta a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că aceştia au apreciat gradul de afectare mult mai mare decât s-a dovedit a fi în realitate şi într-un timp foarte scurt. "Am adunat primul rând de date. Nu admit ca un judeţ în întregimea lui să rezolve constatarea în teren în două zile. Ialomiţa mi-a dat procese verbale datate numai cu 11 şi 12 mai. Pentru a face acest lucru trebuie să se deplaseze acolo o comisie, al cărei şef să fie primarul comunei. Primarul acela, nici dacă ar fi spiriduş nu poate fi peste tot", a declarat Remeş. În opinia sa, raportările au fost făcute telefonic sau pe cale verbală, fără ca aceste comisii să se deplaseze în teritoriu.

Remeş estimează pentru 2007

o scădere semnificativă a producţiei de păioase din cauza secetei

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, estimează pentru 2007 o producţie de circa 1,6 tone de păioase (grâu, orz etc) la hectar. Ministrul motivează producţia mult mai mică decât anul trecut, prin seceta înregistrată în acest an. În 2006, producţia de păioase la hectar a fost de 2,7 tone la hectar, în condiţiile în care au fost însămânţate peste 5 milioane hectare. În 2006, au fost însămânţate aproape trei milioane hectare. "Ne aşteptăm la o recoltă medie de 1,6 tone, o producţie mult mai mică, din cauza secetei", a declarat ministrul Remeş. Acesta a spus că cele mai afectate culturi sunt cele de grâu.

Remeş intenţionează introducerea obligativităţii asigurării culturilor agricole

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, intenţionează să introducă prin lege obligativitatea ca toţi fermierii să-şi asigure culturile agricole. "Va trebui să introducem obligativitatea prin lege a culturilor agricole. Deocamdată ne gândim să acordăm vouchere care să nu poată fi folosite decât pentru plata poliţei de asigurare", a spus Remeş, care a adăugat că în acest sens şi societăţile de asigurare trebuie să se implice mai mult. Remeş a menţionat că nu intenţionează să acorde sume producătorilor agricoli, întrucât, în opinia sa, aceste sume ar putea fi utilizate în alte scopuri. Potrivit ministrului Remeş, doar 40% dintre culturile afectate de secetă sunt în acest moment asigurate, iar statul va acorda despăgubiri doar acestor fermi­eri. Pe de altă parte şi societăţile de asigurări sunt destul de sceptice în a încheia asigurări pentru culturile agricole, invocând fenomenele meteorologice extreme. Totodată, mai mult de 40% din suprafaţa arabilă a ţării este nelucrată.

Suprafeţele agricole irigate vor ajunge la 190.000 de hectare

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a anunţat, vineri, că este nevoie să fie irigate suprafeţe agricole de peste 190.000 de hectare, de la 35.000 de hectare în prezent, pentru a putea fi combătută actuala situaţie provocată de caniculă. Acesta spus că "este nevoie de intervenţie financiară din partea Guvernului, dar ajutoarele vor fi acordate doar acolo unde va fi efectiv necesar. "Cele 34 de judeţe afectate de secetă nu sunt calamitate, ci au doar zone calamitate", a subliniat ministrul Agriculturii.

Remeş a precizat: "nivelul la care s-a ridicat subvenţia în această vară va rămâne baza de referinţă şi pentru anii viitori".

Agricultorii sunt nemulţumiţi de nivelul despăgubirilor pentru pierderile cauzate de secetă

Producătorii agricoli sunt nemulţumiţi de nivelul despăgubirilor acordate pentru pierderile cauzate de secetă, potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România, Adrian Rădulescu, citat de Rompres. Guvernul a adoptat, în această săptămână, o hotărâre potrivit căreia nivelul maxim al despăgubirilor reprezintă 70% din cheltuielile efectuate până la data producerii fenomenului. De asemenea, despăgubirile se acordă numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie.

"Vă dau un exemplu concret: un hectar de grâu costă 14 milioane şi în final primeşte agricultorul şapte milioane, adică 50%. De ce? Pentru că 30% îi suportă agricultorul din cheltuieli, 70% vin bani de la bugetul de stat, dar aici începe să se scadă - costul subvenţiilor primite de agricultori, cum ar fi subvenţia la motorină - şi în final se ajunge la 50%", a precizat Rădulescu. Producătorii agricoli sunt nemulţumiţi şi de modul în care a fost concepută Legea 381, în care societăţile de asigurări încasează primele şi nu contribuie cu nimic, iar agricultorul şi statul împart paguba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb