MAE consideră "complet inacceptabile" declaraţiile premierului moldovean la adresa României

M.G.
Politică / 23 mai 2020

Ion Chicu

Ion Chicu

Ministerul Afacerilor Externe a calificat drept "complet inacceptabile" declaraţiile la adresa României postate de prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, vineri, pe o platformă de socializare, transmite Agerpres.

"Faţă de declaraţiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile şi îşi exprimă dezacordul puternic faţă de conţinutul acestora", se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Potrivit MAE, declaraţiile prim-ministrului Ion Chicu sunt "cu atât mai inadecvate" cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanţial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate şi fiind astfel alături, în mod concret, de cetăţenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil.

MAE susţine că aceste declaraţii denotă "o profundă lipsă de respect" la adresa României şi a relaţiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

"MAE român evidenţiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligaţie pentru Republica Moldova, ci şi garanţia prosperităţii pentru cetăţenii săi. Bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declaraţii publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcţia construirii unui stat de drept solid şi cu instituţii democratice. Aşa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi şi în viitor un pilon de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova", se subliniază în comunicat.

MAE informează că aceste aspecte au fost aduse, vineri după-masă, la cunoştinţa ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, care a fost convocat din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la sediul ministerului de către secretarul de stat Dan Neculăescu.

De asemenea, ministrul Aurescu a avut o discuţie telefonică pe aceeaşi temă cu omologul său de la Chişinău.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a respins vineri criticile unui europarlamentar român la adresa felului cum gestionează Guvernul său criza provocată de coronavirus, criticând la rândul său România.

"Atacurile concertate ale unor personaje cu pretenţii de avocaţi ai Moldovei pot să-i impresioneze doar pe patronii lor", a scris Chicu, pe Facebook.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European în Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova, a scris vineri pe Facebook că Guvernul Republicii Moldova eşuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor.

În replica sa, Chicu susţine că România este cea mai coruptă ţară din Europa şi numai în Suceava sunt ''jumătate din bolnavii de COVID-19 înregistraţi în toată'' Republica Moldova.

''Pentru noi este foarte importantă opinia cetăţenilor noştri despre activitatea Guvernului. Şi doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenţii de avocaţi ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine - deloc'', a scris Chicu, pe pagina sa de Facebook.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Pi buni; di ce nu-l ignorăm?

    Chiar daca ne inflamam pe acest subiect, acest politician are dreptate până la urmă.

    Suntem cea mai coruptă țară din Europa.Ce pe noi când ne certăm nea Timmermans, eram de acord? Nu il înjurăm de mamă și de toate neamurile lui de olandez pedofil?

    1. Se vede clar ca nu exista o coordonare in tratarea relatiilor cu Rep. Moldova . Un europarlamentar care face pe

      vedeta de matineu la Bruxelles arunca o piatra, cei din Moldova riposteaza, guvernul Romaniei arunca din nou la plasa si uite asa se alege praful de bunele intentii. 

      Si de bunele relatii.

      România nu e mai corupta ca Moldova!

      Vladimirule, aceste situatii care erup ici si colo sunt produsul influentei diplomatiei ungare la Chisinau din ultimul timp - Ungaria fiind un proxy pentru Rusia.

      Romania NU este cea mai corupta tara din Europa. Conform informatiilor pe care le am Olanda si Austria au nsite deal-uri enorme la nivel european. In Romania coruptia e de nivel mic si in restrangere ca numar de cazuri. Gainarii mici de estul Europei.  

      Dar in Olanda....mama-mamaaaa ... acolo coruptie cu spalare de bani si trafic de droguri si arme .... ING-ul e cap de lista la rularea banilor unei tari din Orientul Mijlociu .... Austria are legaturi de business CORUPTE cu Rusia atat de adanci ca ma ia durerea de cap.  

      Romania e in top 5 cele mai curate tari de coruptie din intreaga Europa!  

      Asadar, Vladimir murdar la gura de rusofilie ... despre ce vorbim aici anti-romanule! ? ! ? ? .... Taci naibii si nu iti mai da arama de rusofil pe fata ca ne faci de rusine ! Rusii si rusofilii sunt noroiul speciei umane, nu stiai ? Cei mai de jos dintre cei mai de jos!  

    culegem ce am semanat .oare cine discredita Romania pentru capital electoral roata

    prim-ministrul si presedintele Rep.Moldova , papushi ieftine care-si au firele conducatoare in mainile lui Putin la Kremlin, vor fi spulberati peste nu multa vreme . . .finalul 2021 vi se pare un termen prea lung? Aveti putina rabdare ca ii rezolvam si pe astia 2...

    Rep. Moldova nu exista - e o parte rupta din trupul tarii-mama ROMANIA , o urmare a pactului Ribbentrop-Molotov.  

    Si Rusia nu scapa de mana lunga si nevazuta a razbunarii .  

    Toate la timpul lor. Totul se construieste in liniste si atat de bine ca nici mama naibii nu ii mai salveaza pe rusi sau pe comunistii din Moldova.  

    Nu i-am uitat pe rusi , sunt scrisi pe lista mea speciala si foarte scurta :) . . .  

    Mana care fura pamant de la vecini va fi taiata de sabia Istoriei, de fortele care lucreaza in timp si spatiu.

    Nu, ... nu v-am uitat huliganilor rusi !  

    1. "Rep. Moldova nu exista - e o parte rupta din trupul tarii-mama ROMANIA , o urmare a pactului Ribbentrop-Molotov."

      UNIREA CU ROMANIA nu e departe - se lucreaza intens la asezarea evenimentelor in lantul situational .... Putintica rabdare va rog - e nevoie de constructia de situatii corelate intre destinele mai multor tari si asta ia ceva timp.

      Rabdare.  

      Unirea cu Republica Moldova nu trebuie făcută decât dacă o cer cetățenii din respectiva Republica. Sa încetam definitiv cu ajutoarele financiare acordate coruptului guvern moldovean și cu acordarea cetățeniei romane cetățenilor moldoveni (aceștia nu au cerut cetățenia romana de dragul României, ci doar pentru a pleca sa lucreze în Uniunea Europeana/unde sunt cele câteva mii de moldoveni care aveau reședință la aceeași adresa prin Moldova noastră?). Noi, romanii, am fost destul de mult timp păcăliți de moldovenii rusificati. Ajunge! Autoritățile romane sa înceteze orice ajutor financiar și sa nu le mai acorde cetățenie moldovenilor care nu au domiciliul și loc de munca în România. Toate astea s-au făcut pe spinarea noastră, a romanilor. Moldovenii au ocupat multe din locurile de munca din Europa, pe care le-ar fi putut ocupa moldovenii din România. Pana când moldovenii nu vor cere unirea cu România, sa nu mai primească nimic de la noi. Ajunge cu suptul la doua oi (moldovenii cer și de la romani și de la rusi și, după ce primesc ce vor, ne înjura și pe noi și pe rusi. Sa se decidă rapid cu cine vor. Îmi doresc sa fiu cu frații moldoveni, dar nu cu cei care ma păcălesc, ma fura și ma mai și înjura. Destul, moldoveni de peste Prut!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb