Mafia italiană se concentrează, în ultima perioadă, pe ferme şi afaceri alimentare, unul dintre puţinele sectoare economice din Italia care înregistrează creşteri în perioada de criză prelungită, au avertizat ieri procurorii anti-mafie şi compania de lobby în domeniul agricol Coldiretti, citaţi de Associated Press, potrivit News.ro.
Magistraţii şi reprezentanţii Coldiretti şi-au exprimat îngrijorarea că organizaţiile de crimă organizată şi-au sporit gradul de infiltrare şi de control în agricultură şi pe pieţele alimentare, de la exporturile de citrice în Statele Unite, vânzarea en-gros de produse agricole şi până la lanţurile de supermarketuri locale. Ei au cerut introducerea unor legi noi pentru a ajuta la combaterea implicării mafiei în acest sector.
Potrivit unui raport, volumul total al afacerilor crimei organizate în acest domeniu a crescut cu 30% în 2016 faţă de 2015, la 21,8 miliarde de euro. Autorii raportului prezentat de Coldiretti la sediul Parchetului anti-mafie de la Roma au subliniat că estimarea este modestă.
Organizaţiile de crimă organizată sunt specializate pe domenii precise. Procurorul naţional anti-mafie Franco Roberti a amintit că anul acesta a fost descoperită o "fraudă colosală" în exporturile de ulei de măsline, comisă de "Ndrangheta, mafia din sudul Italiei considerată una dintre cele mai puternice din lume.
Astfel, potrivit anchetatorilor, clanul Piromalli, din "Ndrangheta din Reggio Calabria, se află în spatele exportului către marile magazine americane de "ulei de măsline extravirgin", care ar fi, de fapt, produs din reziduurile de la producţia de ulei de măsline cumpărate din Orientul Mijlociu.
Raportul notează că acelaşi clan a controlat şi exporturile de portocale, mandarine şi lămâi în SUA.
Clanul Casalesi, parte a Camorra din zona Napoli, controla o mare parte din vânzările de mozzarella de bivoliţă produsă în zonă, dar şi la fermele de mai la sud, teritoriu considerat anterior ca fiind în sfera de influenţă a "Ndrangheta, se mai arată în raport.
Roberti a subliniat că societăţile financiare lipsite de scrupule colaborează, de multe ori, cu mafioţii în sectorul agricol.
El a atras atenţia şi că terenurile agricole din apropiere de Napoli, contaminate cu deşeuri toxice din cauza Camorra, au fost cultivate în continuare cu regularitate.
Rapoarte similare, care să identifice infiltrarea crimei organizate în alte sectoare profitabile ale economiei italiene, precum sportul sau asistenţa medicală, sunt necesare urgent, a cerut parlamentarul Rosy Bindi, care conduce Comisia anti-mafie a Parlamentului.