Mahmoud Abbas face apel la creşterea sprijinului ţărilor arabe faţă de Israel

V.G.
Internaţional / 2 noiembrie 2022

Mahmoud Abbas face apel la creşterea sprijinului ţărilor arabe faţă de Israel

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut astăzi liderilor arabi reuniţi la Alger un sprijin sporit în faţa Israelului, unde Benjamin Netanyahu este aproape să revină la putere graţie unei alianţe cu extrema dreaptă, transmite France Presse, potrivit Agerpres.

În discursurile lor succesive de la deschiderea summitului, ieri seară, liderii arabi şi-au reafirmat sprijinul faţă de crearea unui stat palestinian independent, ceea ce va figura şi în declaraţia finală a reuniunii.

Summitul de la Alger, primul din ultimii trei ani, are loc după ce numeroase ţări din Liga Arabă, ce regrupează 22 de state, au procedat în ultimii ani la o apropiere spectaculoasă de statul evreu.

Emiratele Arabe Unite şi-au normalizat legăturile cu Israelul în 2020, în cadrul unei serii de acorduri numite Avraam, negociate de către Washington. Bahreinul, Marocul şi Sudanul au făcut acelaşi pas.

Denunţând ''crimele'' comise, în opinia sa, contra palestinienilor de către Israel, Abbas a acuzat statul evreu de ''distrugerea sistematică a soluţiei cu două state şi de derobarea acordurilor semnate''.

Mahmoud Abbas nu a evocat în mod direct rezultatele alegerilor legislative din Israel. Dar fostul premier Benjamin Netanyahu, ce pare să recâştige puterea în Israel, a renunţat de mult timp la a-şi declara susţinerea faţă de soluţia cu două state, care ar implica crearea unui stat palestinian.

În discursul său, Abbas a mai acuzat Israelul că încearcă să ''construiască un templu evreiesc care nu a existat niciodată'', în zona Esplanadei Moscheilor din Ierusalim.

Într-un editorial consacrat summitului de la Alger, principalul cotidian palestinian, Al-Quds, a afirmat că palestinienii nu au nevoie de rezoluţii verbale pe care le-au auzit atât de mult, ci de acţiuni concrete pe teren.

Preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune a subliniat ieri, în deschiderea summitului, că acesta are loc într-un context regional şi internaţional marcat de o sporire a tensiunilor şi a crizelor, în special în lumea arabă care nu a cunoscut în istoria sa modernă o epocă atât de dificilă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Benjamin Netanyahu aproape să revină la putere

    graţie unei alianţei cu extrema dreaptă", 

    interesant ca cei dati jos de le putere nu erau

    criticati ca aveau alianta cu extrema stanga 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb