Mai are Rusia un viitor?

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 21 februarie 2023

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Zilele trecute, la conferinţa pentru securitate de la Munchen, Vice-Preşedintele american Kamala Harris a făcut o declaraţie epocală. Pentru prima dată la acest nivel, SUA a acuzat Rusia că a comis, în Ucraina, "crime împotriva umanităţii". Mai mult, a transmis "tuturor celor care au comis aceste crime, şi superiorilor şi complicilor acestora", că vor fi "traşi la răspundere".

Trenul a plecat din staţie. Acum nu mai este decât o chestiune de timp. După ce armata lor se va topi în Ucraina, Putin şi banda sa, mai devreme sau mai târziu, vor ajunge în boxa acuzaţilor, la Haga sau oriunde ONU va considera necesar.

Problema mea, acum, nu e Putin. În ce îl priveşte, lucrurile sunt clare. Ce nu este deloc clar este cine sau ce îl va înlocui. Semnele sunt că s-ar putea, cel puţin pe termen scurt, să fie cineva încă şi mai rău.

Ce se va alege, însă, de Rusia? Aceasta va fi o ţară devastată de un război (probabil pierdut) şi care se va confrunta cu o realitate politică aspră. Va fi izolată pe plan internaţional, ceea ce ar însemna că s-ar putea să îşi piardă şi locul de membru permanent în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Mai grav, din perspectiva Moscovei, este că în viitor va avea în coastă o Ucraină super-militarizată, posibil membru NATO. Cred că NATO deja planifică pentru această eventualitate. Unele dintre promisiunile de înarmare făcute Ucrainei par calibrate mai degrabă pentru o realitate post-război. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a spus clar: Rusia trebuie împiedicată să mai devină vreodată o ameninţare pentru vecinii săi. Iar într-o declaraţie a Prim-ministrului britanic şi al Vice-Preşedintelui american, invazia Rusiei în Ucraina este numită un "război global".

Politic vorbind, actuala Rusie s-a blocat într-un colţ al sistemului mondial. A devenit o ameninţare mondială. Ceea ce înseamnă că rezolvarea va veni după măsuri radicale. Precum denuclearizarea şi demilitarizarea Rusiei.

Pe termen scurt şi mediu, Rusia va începe să piardă statele-tampon pe care şi le-a creat cu atâta vărsare de sânge după prăbuşirea URSS-ului, în 1991. Prima pe listă s-ar putea să fie Transnistria, ceea ar explica graba Moscovei de a organiza un puci la Chişinău. Esenţial este ca la finele acestui proces Rusia să nu mai poată fi catalogată în nici un fel drept o "mare putere". Imperialismul rusesc se hrăneşte din energia dată de statutul de mare putere.

Lovitura letală însă, Rusia o va primi din interior. În acest moment, cea mai mare parte a populaţiei din Federaţia Rusă este lobotomizată de o propagandă extrem de agresivă. Mulţi nu au nici cea mai mică idee despre crimele pe care le comite armata rusă, sau despre pierderile extraordinare suferite de aceasta.

Desigur, nu trebuie să fim naivi. Opinia publică rusă este acum dominată de negaţionişti. Rusul de rând nu recunoaşte nici crimele ţarismului şi nici pe ale stalinismului. De ce ar fi deranjat, aşadar, de crimele putinismului? Urmăresc un canal YouTube care prezintă interviuri cu oameni de pe stradă din Rusia. Este uimitor să vezi cât de mulţi sunt aceia care găsesc scuze la orice.

Aici este esenţial rolul comunităţii internaţionale. Elitele politice ruseşti nu trebuie lăsate să scape basma curată. Cel mai important este ca regimul lui Vladimir Putin să fie condamnat, de un tribunal internaţional, drept ceea ce este: un regim agresiv şi criminal, din aceeaşi categorie cu regimul nazist.

Din păcate, aici s-a ajuns. Mă uitam pe o listă cu declaraţiile liderilor politici ruşi cu referire la Ucraina. Sincer, nu văd nici o diferenţă faţă de derapajele capilor regimului hitlerist cu referire la "sub-oamenii" din Est.

În "celebrul" articol din 12 Iulie 2021 prin care şi-a semnalat pretenţiile imperialiste, Vladimir Putin afirma, pur şi simplu, că nu există un "popor ucrainean" şi că ceea ce trece drept unul este doar o creaţie a regimului sovietic. Fostul preşedinte rus Medvedev este încă şi mai explicit. "Cine va mai spune, după doi ani, că Ucraina mai există pe hartă?" (15 Iunie 2022). Despre ucraineni: "Corcituri turbate cu nume ruseşti, care se îneacă cu propria salivă toxică".

Baronii locali ai putinismului sunt extrem de direcţi. Pavel Gubarev, unul din conducătorii regimului-marionetă din Doneţk, afirma, la 11 Octombrie 2022: "(Ucrainenii) sunt ruşi posedaţi de diavol... O să ucidem câţi trebuie: un milion sau cinci milioane. Vă vom extermina pe toţi până înţelegeţi că sunteţi posedaţi şi că trebuie să fiţi vindecaţi".

Nimeni nu trebuie să aibă nici o iluzie. Comunitatea internaţională trebuie să impună un instrument juridic asemănător tribunalului de la Nuremberg. Regimul fascist de la Moscova trebuie condamnat, iar imperiul rus resuscitat acum de Putin să aibă soarta celui de-Al Treilea Reich. Iar ruşii, dacă vor să aibă un viitor, trebuie să înţeleagă verdictul istoriei pe care au încercat să o nege sau să o falsifice. Aceasta este singura posibilitate pentru ca pacea să revină din nou în Europa.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb