Mai poate fi închisă calea "progresului" către un nou Ev Mediu Întunecat?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Miscellanea / 10 martie 2021

Sus: Hybris (Hubris), zeiţă a antichităţii greceşti, reprezentând dezechilibrul, exagerarea, aroganţa. Termenul "aroganţă" provine din latinescul "adrogare" - "a pretinde sau confisca fără drept ... a atribui fără motiv"; Hybris exprimă impunerea, în dauna reconcilierii.Jos: Polemos, zeu grec dintr-un mănunchi de zei ai războiului (Alala, fiica sa, zeiţa strigătului de luptă, Makhai, Hysminai, Androktasiae, Phonoi, Enyo, Eris, Ares şi Keres). Polemos este soţul lui Hybris; grecii spuneau că este atât de îndrăgostit de soţia lui, încât de fiecare dată când Hybris îşi arată faţa zâmbitoare unei cetăţi, Polemos o urmează îndeaproape (exagerarea, dezechilibrul şi aroganţa cheamă războiul).

Sus: Hybris (Hubris), zeiţă a antichităţii greceşti, reprezentând dezechilibrul, exagerarea, aroganţa. Termenul "aroganţă" provine din latinescul "adrogare" - "a pretinde sau confisca fără drept ... a atribui fără motiv"; Hybris exprimă impunerea, în dauna reconcilierii.Jos: Polemos, zeu grec dintr-un mănunchi de zei ai războiului (Alala, fiica sa, zeiţa strigătului de luptă, Makhai, Hysminai, Androktasiae, Phonoi, Enyo, Eris, Ares şi Keres). Polemos este soţul lui Hybris; grecii spuneau că este atât de îndrăgostit de soţia lui, încât de fiecare dată când Hybris îşi arată faţa zâmbitoare unei cetăţi, Polemos o urmează îndeaproape (exagerarea, dezechilibrul şi aroganţa cheamă războiul).

Călin Rechea

"Nu mai este nimic de descoperit în fizică, a mai rămas doar să facem măsurătorile tot mai precise", spunea Lordul Kelvin la cumpăna dintre secolul al XIX-lea şi secolul trecut.

Cum ar fi arătat lumea dacă Albert Einstein, Richard Feynman sau Murray Gell-Mann ar fi luat această afirmaţie drept adevăr absolut?

O variantă "îmbunătăţită" a unui Ev Mediu Întunecat, dar una condusă de exponenţii unui sistem "democratic", în care libertatea de exprimare este un păcat capital? "Cu cât o societate se îndepărtează mai mult de adevăr, cu atât mai mult îi urăşte pe cei care îl rostesc", spunea odată George Orwell.

Această ură a căpătat recent dimensiuni teribile în Suedia. Da, este vorba despre acea ţară în care vieţuiesc campionii de necontestat ai toleranţei şi democraţiei!

Dar dacă ura şi intoleranţa este justificată împotriva celor care nu aderă trup şi suflet la unica şi adevărat credinţă, la supunerea oarbă în faţa religiei Covidului?

Profesorul Jonathan Turley, un reputat jurist din Statele Unite, a scris recent pe blogul său că "Suedia va lua măsuri pentru protecţia libertăţii academice, în condiţiile în care un profesor a renunţat la studierea Covid-19 în urma hărţuirii".

Este de lăudat iniţiativa autorităţilor suedeze, însă cum este posibil ca intoleranţa să ajungă la nivelul în care sunt necesari paşi pentru protejarea libertăţii de exprimare? Nu este libertatea de exprimare deja inclusă în Carta Internaţională a Drepturilor Omului?

Ştirea a apărut şi în prestigioasa publicaţie British Medical Journal (BMJ), unde se arată că Jonas Ludvigsson, pediatru la spitalul Universităţii Örebro şi profesor de epidemiologie clinică la Institutul Karolinska, a renunţat la studiile sale referitoare la Covid-19 din cauza "atacurilor şi comentariilor jignitoare ale celor care nu erau de acord cu rezultatele studiilor sale" (n.a. "Covid-19: Sweden vows greater protection for academics as researcher quits after aggressive social media attack", BMJ, 2021; 372).

Care a fost "crima" profesorului Ludvigsson? A publicat un articol în revista de specialitate New England Journal of Medicine (NEJM), unde arăta că pericolul Covid-19 este neglijabil pentru şcolari şi minor pentru profesori.

Se pare că şi în Suedia libertatea de exprimare, mai ales în domeniul ştiinţific, nu înseamnă nimic dacă subminează anumite interese politice. Nici măcar dacă vine de la un cercetător al Institutului Karolinska, unde îşi desfăşoară activitatea Comitetul Nobel, care decide cine primeşte Premiul Nobel pentru Medicină din 1901.

În mass media din Suedia au apărut materiale promoţionale care puneau semnul de echivalenţă între crimă şi redeschiderea şcolilor, după cum mai scrie profesorul american, deşi "dovezile ştiinţifice au sprijinit redeschiderea şcolilor".

Adică încrederea în ştiinţă nu trebuie să fie universală, ci doar în "ştiinţa" care vine cu aprobare de la anumite grupuri de interese sau, din păcate, cu aprobare guvernamentală?

"Astfel de studii, cum este cel al profesorului Ludvigsson, contrazic naraţiunea din media şi poziţia sindicatelor profesorilor", subliniază profesorul Jonathan Turley.

"Acuzaţiile pline de ură şi atacurile personale nu pot fi tolerate", a declarat pentru BMJ şi preşedintele Institutului Karolinska din Stockholm, profesorul norvegian Ole Petter Ottersen, care a lansat un apel conducătorilor de universităţi pentru "a cere tuturor cercetătorilor să păstreze un ton decent în dezbateri şi discuţii".

Un studiu al guvernului suedez din 2018 arăta că în 21 dintre cele 26 de universităţi analizate "exista riscul expunerii cercetătorilor la hărţuiri, ameninţări şi violenţe".

Preşedintele Institutului Karolinska a mai subliniat că "cercetarea şi dezbaterea sunt vitale, deoarece noul coronavirus nu a venit cu un manual de utilizare", iar "într-o situaţie cu atâtea necunoscute este mai importantă ca niciodată exprimarea opiniilor experţilor, chiar dacă acestea contravin politicilor curente".

Matilda Ernkrans, ministrul educaţiei superioare şi cercetării, a declarat pentru BMJ că guvernul va propune modificarea Legii Educaţiei Superioare pentru "a asigura protejarea educaţiei şi cercetării, astfel încât oamenii să fie liberi să cerceteze, descopere şi să împărtăşească cunoaşterea".

"Deşi libertatea academică este garantată în Carta Drepturilor Fundamentale din UE, guvernul consideră că protecţia libertăţii academice trebuie reflectată în legea naţională", se arată în expunerea de motive din proiectul de lege 2020/21:60. Proiectul a fost trimis Parlamentului în 17 decembrie 2020 cu titlul "Cercetare, libertate, viitor - cunoaştere şi inovaţie pentru Suedia".

Apoi vine lovitura, odată cu explicarea modului în care guvernul înţelege libertatea academică.

"Căutarea liberă a cunoaşterii şi libera diseminare a cunoaşterii trebuie exercitată întotdeauna în limitele cadrului legal existent şi pe baza valorilor acceptate", se precizează în proiectul de lege, în condiţiile în care propunerea guvernamentală consideră că "introducerea principiului libertăţii academice nu înseamnă că instituţiile de educaţie superioară nu trebuie să se supună controlului şi reglementărilor".

Încercarea autorităţilor guvernamentale ale Suediei de a "lega" libertatea academică de o serie de "valori acceptate" depăşeşte orice limite ale josniciei şi este demnă de scrierile lui George Orwell.

Cotidianul online Fria Tider arată că precizarea din proiectul de lege a fost introdusă în secţiunea de "comentariu constituţional", care "are un impact direct asupra modului în care va fi aplicată legea de curţile de justiţie".

O reacţie deosebit de dură a venit din partea unor reputaţi profesori într-un editorial din cotidianul Dagens Nyheter. Sub titlul "Spuneţi nu libertăţii de cercetare condiţionate de valorile acceptate!", Lars Hultman şi Christina Moberg, profesori universitari şi membri ai Academiei de Ştiinţe a Suediei, afirmă că "legea deschide calea pentru creşterea masivă a presiunii exercitate asupra cercetătorilor şi instituţiilor de învăţământ superior".

Într-adevăr, cine stabileşte care sunt valorile acceptate la un moment dat în societate? Limitarea libertăţii generale de exprimare în numele corectitudinii politice, de exemplu, intră în categoria acestor "valori"?

Astfel se deschide calea unor abuzuri grave şi tocmai din acest motiv cei doi profesori fac un apel către Parlament să adopte legea fără referirea la "valorile acceptate".

Menţinerea lor ar reprezenta un regres major în privinţa libertăţii academice, dincolo chiar de aşa-numitul Ev Mediu Întunecat.

Ce însemnătate aveau "valorile acceptate" în mediul academic de atunci? Se pare că nu prea mare. "Să nu aveţi impresia că doresc să folosesc cuvintele lui Aristotel ca apel la autoritate pentru demonstrarea lucrurilor pe care le voi spune, deoarece ştiu că apelul la o autoritate este doar dialectică şi poate produce doar credinţă, însă eu doresc să ajung la certitudini care pot fi demonstrate", declara în faţa studenţilor săi William of Auvergne (1180-1249), profesor de teologie la Universitatea din Paris, după cum scrie profesorul Rodney Stark în cartea "Cum a învins Vestul: Povestea neglijată a triumfului modernităţii".

Printr-un edict papal din 1231, Universităţii din Paris i-a fost garantată libertatea totală faţă de autorităţile locale, inclusiv faţă de liderii religioşi. Instituţia avea dreptul să-ţi stabilească propriul statul şi propriile reguli.

În acea perioadă, Robert Grosseteste, care a studiat şi predat la Universitatea din Paris înainte de a deveni Episcop de Lincoln, a descris, într-o tratat despre natura luminii, un model cosmologic în care Universul era creat printr-o explozie big-bang, urmată de o condensare a materiei.

Profesorul Stark apreciază că studiile lui Robert Grosseteste reprezintă doar unul dintre argumentele care permit caracterizarea Evului Mediu european drept "una dintre cele mai inovative ere ale umanităţii".

În ciuda declaraţiilor ministrului Matilda Ernkrans, prevederile privind "valorile acceptate" incluse în proiectul de lege al guvernului suedez reprezintă, de fapt, un pas important către o nouă eră a ignoranţei şi intoleranţei, în condiţiile în care mari "progrese" sunt făcute şi în Statele Unite.

Acolo câştigă tot mai mult teren ideea că matematica este rasistă şi au început să fie scoase de la vânzare şi din biblioteci cărţi pentru copii scrise de Theodor Geisel (Dr. Seuss). Profesorul Turley mai scrie că "oraşul Boston a suspendat programele de studii avansate pentru elevii din clasele a patra, a cincea şi a şasea pe fondul îngrijorărilor privitoare la echitate".

Iar barbarii care au ridicat stindardul "culturii anulării" mărşăluiesc nestingheriţi în "cetate", sub privirile îngăduitoare ale noii administraţii de la Washington, care ne aminteşte mereu că a readus democraţia în America.

"O, sancta simplicitas!", a rostit Jan Hus pe rug când a văzut o bătrânică care a venit cu vreascuri să se asigure că focul nu se va stinge înainte de vreme.

Acum ne îndreptăm spre un nou Ev Mediu Întunecat, mult mai "negru" decât prima sa versiune, deoarece este "stimulat" de autorităţi care îşi proclamă credinţa nestrămutată în democraţie, ştiinţă şi drepturile omului, însă nu fac nimic pentru oprirea asaltului împotriva libertăţii de exprimare, care a atins cote greu de imaginat în orice societate care se consideră măcar "parţial" civilizată.

Opinia Cititorului ( 73 )

  1. ...

    1. ...

      Dar libertatea de exprimare nu este libera de consecinte! Denigrarea fara dovezi, de exemplu, se plateste scump dpdv financiar, rasismul se plateste scump dpdv al imaginii publice, etc..

      Asta nu par sa inteleaga trolii iliberalismului, categorie din care vad ca face parte constant domnul Rechea! 

    Felicitări pentru articol. Așa este, aceasta pandemie politică a devenit regie oficial de stat, cine nu crede in ea sau onounevpa îndoială este catalogat drept "eretic" cine îi dă pe fata adevăratele date statistice e catalogat drept "spion" și "dușman al poporului". Asemănarea cu stalinismul întunecat este izbitoare iar implementarea unor hârtii controlate de stat, numite pașapoarte de Covid fără de care sa nu poți părăsi moșia, e izbitor asemănătoare cu perioada feudală când iobagii erau lipsiți de drepturi dar legați de glie și trebuiau să-și răscumpere libertatea ploconindu-se în fata stăpânilor.

    Iar culmea ipocriziei e că tocmai artizanii sistemului condamnă public sclavia, deși o pun in opera, ceea ce e foarte tare. 

    Lipsesc deocamdată tribunalele publice ale Inchiziției, dar nu mai e mult până acolo, noul pașaport de Covid fiind în fapt un "certificat de reputație" de tip chinezesc, totalitar.

    1. Esti un cetatean bulversat.

      corecta afirmatia

    Toata lumea vorbeste de drepturi si libertati, dar toti uitam de responsabilitatea civica si de obligativitea respectarii legilor. Ce poti sa mai intelegi cand un grup de specilaisti vin cu o opinie ca peste putin timp alt grup sa ne spuna ca e tocmai pe dos? Multitudinea de informatii si de opinii contradictorii nu fac decat sa-l bulverseze pe simplul cetatean si il fac sa devina refractar atat la opiniile specialistilor cat si la masurile impuse de autoritati.

    1. Ai dreptate. Ca sa nu-l bulversam pe simplul cetatean trebuie sa-l lasam neinformat si prost, sa-l invatam (obligam) sa fie sclav in fata dictaturii corectitudinii politice.

      Ai dreptate. E mai greu sa crestem discernamantul simplului cetatean. Sau poate nu avem nici un interes. 

      Judecata simpla si sanatoasa: dreptul colectivitatii la supravietuire prevaleaza in fata dreptului la libertate individuala.

      Asa ca mai terminati cu prostiile!

      Ceea ce avem de discutat este excesul intentionat. 

      In romanica si legile sociale,politice,economice sunt TABU.NUmai legile NOASTRE sun valabile.

      De fapt guvernele planetei, refuzând să ofere bunăstare oamenilor simpli, le-au oferit dictatura pe pâine și o cârpă de Polus la gură, sa nu poată protesta decât în batista.

      Așa se pune temelia oricărui stat totalitar, plecând de la lucruri mărunte care pot parea, formal, justificate  

      Colectivizarea sau dreptul colectivului nu exista decât intr-o societate totalitara!

      Fiecare are dreptul la propria persoana! Și trebuie sa se păzească! Noile idea de colectivizare duc intr-o singura direcție! Totalitara! Întoarcerea la comunism! 

      De asta a făcut și Ceaușescu colectivizarea pentru ca așa zicea și el : 

      colectivul e mai important decât individul! 

      Ne întoarcem de unde am plecat!

      Doar sub o alta forma! 

      N-am inteles.

      Nu Ceausescu a facut colectivizarea, desi a avut un rol activ si important in colectivizarea fortata.

      Colectivizarea a fost declarata oficial drept incheiata, in anul 1963. 

      Ceausescu a venit la conducere cu doi ani mai tarziu, in 1965.

      Nu stii ce a facut Ceausescu si cu atat mai putin ce a spus. 

      corect

      Asistam la transformarea capitalismului intr-o societatea totalitar capitalista care seamănă cu situația iobagilor din evul mediu!

      Cei din top ajung atât de puternici încât sunt deasupra guvernelor și decid asupra oamenilor ca asupra unor animale!

      Asta e noua normalitate! Oamenii nu mai au libertatea su drepturile omului sunt istorie! 

      Este evitent ca nu m-am referit la colectivizare, dar tu reactionezi ca cainele lui Pavlov.

      Virusul ne ameninta colectiv, deoarece fara aglomerare colectiva nu ar mai exista pandemia. 

      De aici rezulta dreptul colectivitatii la supravietuire ca prevalent in fata dreptului la libertate individuala, deoarece include si dreptul individual la supravietuire. 

      Cum spuneam, asta este o judecata simpla, dar poate sa para greu pentru cineva care nu este obisnuit nici sa citeasca, nici sa inteleaga ce citeste si nici sa judece.

      Acum spune-ne de Ceausescu si colectivizare! 

      prostia romaneasca e la rang de lege iar masa bovina e nemasurata in tarisoara deja vinduta corporatiilor Occidentale.

      Fooooarte revolutionar! Ai spus asta si la bufetul din sat? "...societatea totalitar capitalista care seamănă cu situația iobagilor din evul mediu!" Nici sa te exprimi nu poti. Mars la scoala, Adi, nu-ti mai da ifose de Premiul Nobel pentru drepturile omului, ca nu exista!

      Cam da.. Pasul sau lovitura finala va fi confiscarea proprietatilor si a banilor din conturile oamenilor de catre Guvernul mondial si legarea lor de glie ca in feudalism.. astfel incat sa aiba libertate economica si de miscare ZERO. Asta e pasul final al acestei mascarade planetare.

      Cei care nu vad asta sunt ori idioti ori chiori de-a binelea...  

      Cel care ii face idioti sau chiori pe cei care nu gandesc la fel cu el cum este?

      Un luptator pentru libertate?! 

      Ai zbarcit-o, Cristiane!

      Ti se vede incapacitatea intelectuala. 

      Adi si Cristian, o pereche reprezentand varfurile intelectuale ale analfabetilor functionali, ne prezinta lumea, asa cum se vede prin sticla de bere.

      Adi si Cristian sunt absolventi ai Academiei populare "Marius Tuca show". de unde au aflat ca Guvernul Mondial exista.

      Nu stii nimic: ia vezi cu Fiara si 666, fascismul pur, fascismul mondial, fascismul corporatist, hitlerismul totalitar, iudeii hitleristi, "Hitler avea dreptate", vaccinul iti baga cipuri in sange, in cipurile din sange Guvernul Mondial iti incarca datoria mondiala....

      Ehehei!...

      Cris tian are carte, muuuuu! gluma, a fost in mai multe carciumi ca Adi, ca Adi s-a dus numai la bufetul din sat. 

      cu comentarii din astea , demonstrezi exact contrariul , la , ce vrei sa spui . si fiindca sint sigur ca n-ai inteles , iti spun mai direct , esti mahmur ! asa te-ai nascut !

      Ce a făcut bun Ceaușescu?

      Ce te face sa intrebi asta?

      Anonimul de la 3.7. nu a spus ca Ceausescu a facut ceva bun, ci a precizat ca Adi spune prostii. 

      Articolul nu este despre ce a facut Ceausescu. 

      Deci: ce te face sa intrebi ce a făcut bun Ceaușescu? 

      Ai sarit din baie? Esti retardat?

      Analfabet: "...contrariul , la , ce vrei sa spui..."

      Bine, stai jos! Urmatorul! 

      Iar prevalenta asa-zisului interes colectiv asupra celui individual s-a transpus in dictonul care guverneaza si astazi potrivit caruia, daca suntem mai multi, putem fura de la tine care esti singur. Te putem abuza fara consecinte.

      Excesul, intentionat sau nu, apare din momentul in care drepturile si libertatile individuale sunt negate fara niciun remediu. 

      Daca interesul colectiv nu se identifica cu dorinta ca fiecare drept si libertate individuala sa fie ocrotite, atunci ne vom intoarce de unde am plecat.

      Este pacat ca uitam. Sau nu am invatat niciodata. 

      Domnule, se pare ca nu ai acces nici macar la o judecata simpla.

      Aberezi cu aforisme despre Ceausescu (completamente improprii istoric), colectivizarea si tancurile sovietice, cand aici avem de a face, in mod concret, cu combaterea unei molime.  

      OK

      Mori! 

      Cristian are perfecta dreptate, iar toti intelectualii care sunt de alta parere, [e care si-o exprima jignitor, ar trebui sa citeasca de pe website-ul Forumului Economic Mondial, despre Marele Reset si principiile pe care se bazeaza. Astfel se vor familiriza cu conceptele noii oranduirii sociale, cum ar fi capitalism de "stakeholder", "build back better", "cum sa fi fericit fara sa ai grija unei proprietati" si asigurarea venitului echitabil.

      Se mai mira cineva ca o tanara de 16-17 de ani, pe numele ei Greta Thunberg este unul din intruchiparile stindardului Forumului Economic Mondial, si evident una din marile minti ai tranformarii climatice a lumii, pe care fiecare o numeste cum vrea pentru ca de la incalzire, schimbari climatice pana la miniglaciatiune, nu prea sunt diferente.  

      Stiinta nu va mai trebuie sa fie obiectiva, ci va deveni apreciativ-subiectiva in functie de culoarea pielii, a celor 32 de "flavours" ale identitatii de gen sau de gradul toxicitatii masculinitatii.

      Bietul Cristian nu poate deosebi o teorie de realitate, iar tu esti de aceeasi teapa.

      Te informez ca stiinta nu este si nu a fost obiectiva niciodata, pentru ca nu poate sa fie - nimic din ceea ce este elaborat subiectiv, nu este obiectiv.

      Ignorantii din clasa de ignoranti isi dau unul altuia dreptate. 

      în Evul Mediu. Iobagii de atunci o duceau regește față de tine în ziua de azi care ai doar două săptămâni de concediu pe an.

      Stiinta nu a fost niciodata obiectiva? In ce cotlon ultraliberal ai aflat acest adevar, sau altfel spus voi la scoala asta ati invatat? Adica in capul tau legea lui Ohm este subiectiva si de aceea ea se aplica in felul subiectiv: Esti om cu mine sunt om cu tine. Ia baga omule degetele in priza, sa experimentezi subiectivismul stiintei.

      Foarte frumos punctat. Felicitări și mulțumesc, a fost pe sufletul meu răspunsul.

      Foarte bine zis. Subscriu. In Austria, un avocat renumit pt drepturile consumatorului, spune(și scrie articole) de ani de zile ceea ce spune Cristian acum. Iar societatea se îndreaptă spre acea nenorocire mai mult decât nazista, doar ca pt dobitocii aroganți cu gura mare, de mai sus, totul fiind învelit în mantia poleita a demagogiei, otrava nu se vede. Din păcate pt cei câțiva lucizi care comentează în nădejdea lămuririi netotilor, ei sint condamnați sa trăiască mai departe printre tonti, căci scăpare nu mai este decât la Zamolxe.

      sper ca nu esti Johannis ca-n cazul asta ne-am supt-o.esti comunist pana in maduva oaselor.individul prevaleaza intotdeauna intr-o societate libera.

      Domnule, mi-ai oferit un regal al esenței științei și mai făcut sa rad cu hohote pe deplin mulțumit cum l-ai pus la punct pe ipochimenul de mai sus. O fi știind ce este legea lui Ohm?

      ...

      ...

      Ai gresit cu 'ne-am supt-o' corect este ne-a supt-o

      În 1962,când 96% din suprafața arabila a intrat fie în CAP fie în IAS.

      Daca prea multa libertate strica. Vezi Corea de Nord, Vezi China....

      Este normal sa apara mereu dezbateri si opinii diferite in mediul Academic, ca si in politica, ca si in afaceri, ca si in familie, ca si in sistemul financiar.... 

      De aici izvoresc concluzii si rezultate premergatoare alegerii - stabilirii unei / unui decizii / curs al lucrurilor. 

      semnat comenturi "cretine" 

    corect, deja traim legea martiala noaptea, instituita de guvernantii hiti si mincinosi

    1. Legea martiala dupa ora 22 este un exercitiu de totalitarism, nu are nicio legatura (dar absolut nici una) cu circulatia virusului.. E un exercitiu de putere a stapanilor de sclavi pentru a testa reactia maselor la fascism.

      Comentariul lui Cristian se prabuseste imediat ce definim notiunea de "lege martiala": Legea marțială este impunerea controlului militar direct asupra funcțiilor civile normale ale guvernului.

      Auuuuu! Ce tare doare incultura! 

      Asa se refugiaza unii in definitii, pentru ca au un orizont ingust de gandire, fiind de fapt niste limitati.

      Valeu!

      Cristian isi apara semidoctismul! Dictionarele sunt pentru limitati, cartile pentru prosti.Nelimitata si libera este incultura lui! Daca-i spui ca abereaza cu Legea martiala, atunci te-ai refugiat in definitie! 

      Mediocritate agresiva.

      Ptiu, drace! 

    Daca oamenii se vor limita la mici carcoteli la coltul blocului , da , nu mai este nimic de facut in fata intunericului si a dictaturii , dar ma indoiesc ca se va intampla . Ce este bagat cu sila pe gat nu rezista , ca orice lucru nefiresc . Raul ,nu a invins niciodata , decat vremelnic !

    ...

    1. ...

    banul murdar , ajunge si in suedia , ca doar acolo n-or fi toti sfinti ! mai putini , dar sint si acolo lepre .

    ...

    Drepturile omului sunt "de obicei înțelese ca drepturi inalienabile fundamentale la care o persoană are în mod inerent dreptul pur și simplu pentru că el sau ea este o ființă umană."

    ———- Nu exista decât drepturile omului! Ca individ nu ca parte a colectivului! 

    Din acest motiv au și apărut...pentru ca istoria se repeta întodeauna atunci când o uiți! 

    Drepturile colectivului nu exista!  

    E o Invenție a unor oameni care au căzut in teama cronica!

    Mintea se întuneca când panica individuală depășește orice limita!  

    Faptul ca mare pare a omenirii a căzut in mirajul virusului, și a panicii- arată a mare parte are o teama exagerata individuală! Care a dus la un psihoza in masa exact ca acum câteva sute de ani pe vremea ciumei negre! Ca și atunci și acum deciziile aurotitatilor au fost departe de a fi raționale! Psihoza și teama in masa produce clar indiscutabil schimbări majore negative! Întodeauna! Cu consecințe pentru generații!

    1. Pacat ca foarte multi "injura" intunericul in loc sa aprinda o "candela".

      Psihoza si teama este buna caci paralizeaza / directioneaza turma in directiile potrivite / dorite de altii. 

      Sunt zecii de mii de oportunitati in jurul nostru dat multi cauta sa se hraneasca cu "temeri". 

      Doar cei adaptati (mental - social - profesional - financiar - etc) pot trece prin aceste perioade! 

      Sunt comportamente ciclice a indivizilor ce se vor propaga mereu asimetrice in momente de schimbari drastice si panici - exact in asemenea momente sunt oportunitatile REALE in piata! 

      Am facut o GOOOOAAAZZZAAAA de BANI in Criza COVID! 

      Oamenii au bubuit conturile prin retrageri de numerar / refinantari / creditare si au zbarnait telefoanele in prestari de servici imediate / la cotatii de multe ori exagerate / premium peste premiun numa sa primeasca serviciul respectiv. 

      Nu va mai uitati in gura lumii! 

      Construiti un plan si urmati cu sfintenie planul respectiv! 

      Cu panici, cu crize, cu exoduri, cu inchideri, etc.... sunt oportunitati de trai / de productivitate la tot pasul. 

      Doar cei ce se adapteaza rapid vor castiga! 

      Cat despre cei amarati, sa nu isi faca prea mari griji, economia are felul ei de a echilibra lucrurile! 

      Nu totul merge liniar ci ciclic; nu tot extazul urca la infinit; nu mereu este vara; nu mereu este prosperitate.... vine o perioada in care trebuie sa muncim mai mult, sa oferim mai mult, sa etc... ca apoi sa fim iar rasplatiti cand vine perioada de "boom". 

      Panicile genereaza retrageri de bani din conturi, vanzari in pierdere, aruncare de stocuri in piata... si simultan tranteste / urca preturile pe termen scurt.... in timp ce oportunistii actioneaza asimetric si reusesc sa valorifice. 

      Sunt oportunitati de trai si de multiplicare valoare in toate tipurile de economii. 

      Schimbari majore DA, negative - depinde pentru cine; caci nu pot fi Pozitive pentru toti. 

      Negativ si Pozitiv sunt inseparabili... pe axul de timp al vietii, al economiei, al umanitatii. 

      O vorba inteleapta a Strabunicilor zice asa: "Un om cat traieste ii este dat sa Vada sau sa Participe la: foamete / lipsa mancare, razboi / sau civil , revolutie / reset constitutional, boli / pandemie, revolutie tehnologica, extaz financiar, panici bancare, panici guvernamentale, perioade de AUR, perioade depresive." 

      Invatati ca viata vine si se repeta cu toate ciclitatile posibile, lasa-ti mai departe mostenire copiilor vostri invataturi intelepte si ei vor putea sa construiasca mai departe un ros, avere, etc in viata cat si sa protejeze ceea ce au construit (in limitele cadranelor lor economice). 

      semnat comenturi "cretine" 

      Comenturi cretine=comentarii cretine

    Cantillon Effect! - Rich ard Cantillo 1680 -1734

    semnat comenturi "cretine" 

    Invatati sa va aliniati cu interesele celor mai puternice institutii ce se repeta pe glob sub o forma sau alta (ideologica - economica - monetara) Guverne si Banci Centrale.

    Invatati ce Vor de la Anumite Cadrane Economice pe axul lung de TIMP! 

    Invatati sa va mulati dupa piliticiel PRO sau Contra Favorabile anumitor CADRANE ECONOMICA! 

    Politicile Guvernelor si a Bancilor Centrale vor balansa asimetric pe axul de timp, chiar daca vor avea si puncte de intersectie. 

    Aceste politici decteaza viata in Societate cat si Societatea dicteaza Politicile (ambele sunt inseparabile pe axul de timp; doar ca una detine periodic mai multa putere in timp ce alta pierde putere si ciclul se repeta). 

    Cititi, cititi, cititi... nu nuvele sau basme... ci istoria lumii economice - monetare -militare - tehnologice a lumii. 

    Raspunsuri la problemele din prezent se vor afla in trecut! 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Deci noi cei cu WC-ul in fundul curtii si cu venituri medii de 350 de euro pe luna, trebuie sa ne coordonam actiunile cu Guvernul Mondial, Bancile Centrale si Guvernele locale, nu-i asa? Sa investim in Burse si sa intuim planurile diabolice ale Forumului Economic Mondial, right...

      Ma duc sa numar borcanele de zacusca din camara...  

      Felicitări Cristian. Chiar și cu ceva mai mulți bani, tot nu putem sa ne "aliniem" cu planurile magistrale ale lui Bill Gates, pt simplul motiv ca asta nu vine sa mi le împărtășească noua. . Asta de mai sus bate câmpii cu grație.

      fa ce crezi tu!

      Cauta te rog doar atat "istoria leului" document emis de bnr si ai sa intelegi de ce trebuie sa iti investesti banii in ceva tangibil ci nu sa ii aduni la saltea. 

      o sa vezi de cate ori au taia zerourile si de cate ori au adaugat zerourile la "LEI" 

      Fi "banca" 

      "Guverneaza" - ti viata ! 

      Nu trebuie sa inventezi roata! 

      Trebuie doar sa cauti sa privesti in jur si sa replici ce replica 1%! 

      Ai rabdare si averea se multiplica! 

      Sau ai optiunea sa nu participi la joc! 

      semnat comenturi "cretine" 

      Vorbesti din postura de afacerist sau de muncitor?

      ai deschis vreodata o carte despre bani? 

      Cu sunt creati banii? 

      Cine ii creaza? 

      de ce se creaza? 

      de ce se uzeaza? 

      semnat comenturi "Cretine" 

      A venit alt Guru!

      Hai, mai invata-ne!

      Nu exista o regula sa fie eliminate comenturile prea cretine? 

      Daca elevatii stau intre cei elevati ei vor ramane in urma in raport cu alte valori.

      sa ma scuze lumea ca nu vb romaneste dar dau de munca la angajati. 

      sa ma scuze ca nu sunt elevat ce stau pe salariu ci produc prin locuri de munca pentru societate. 

      sa ma scuze ca pun muncitorii sa produca in piata. 

      anonime cred ca esti bun de "angajat" si "prost" de a produce bani. 

      Banii nu Cer inteligenta Lingvistica! 

      Banii cer inteligenta emotionala, antreprenoriala, invetitonala, daca vrei sa fi doctor in literatura merigi 4 ani si fa o facultate in timp ce eu in 4 ani imi multiplic banii in piata si dau de munca la "inteligenti" ca tine. 

      Mai bine "agramat" si bogat cu liniste sufleteasca decat "destept" si prost si sarac si frustat si milog si cersetor si bocitor ca statul si guvernele oculte comploteaza la saracia mea! 

      Cadranul saracului se concentreaza mereu pe lucruri de font, pe perfectiune lingvistica in mocirla saraciei ciclice. Mai bine Destept si Prost Financiare - zise el decat Prost si DEstept Financiar.

      semnat comenturi "cretine" 

      Atat timp cat ECONOMISTII refuza sa bage in baza de calcul Trendul Demografic (piramida populatiti) ce va generea variatiile ciclice aferente VARSTEI, Politicul si Institutionalul vor pereptua comportamentele pana in ruputra ciclica a transferului intergenerational (atat cei ciclic scurt -valurile ciclice scurte de suprapuneri cat si cel ciclic lung la 30 si 50-60 de ani valurile ingroparii generatiei vechi).

      Cine nu crede exista cea mai buna baza de CALCUL valurile ciclice ale DECESELOR pe varste si sexe (din trecut) se vor probaga aproape la INDIGO cu pedioadele descendente economice.  

      Sunt SCRISE, sunt NOTATE.... pana si un POPA de biserica iti poate zice cand au fost valuri de decese mai mari si valuri de nasteri mai mari (ii apare pe balante la profit pierdere - etc prestari servicii ca pondere, cat si anii in care a avut mai multi bani de investit in biserica si cand nu a avut ca pondere - bine asta e variatia ciclica pe zona, dar e ca exemplu de vizualizare).  

      O economie are anticipatie EXACTA RELATIVa odata cu plecarea din fundul depresiei (EX BUN este AFICA plecata din depresie -saracie, cu cate 5 copii pe cap de familie -> va propaga un val ascendent de productivitate, consum, investitii... exponential mai mare ca alte natii ce au val descendent; India la fel).  

      Daca imi spui in ce an se naste ca pondere peste 30% din populatie iti spun cu aproximatie toate ciclurile prin care va trece acesta generatie, ce variatii economice vor propaga, ce interese economice vor genera, ce afinitati culturale, ce obigeiuri de consum.... etc.  

      Fondurile de Pensii, Institutiile Monetare (banci, fonduri, etc) si de Asigurari au in "bookkeepingul lor cand trebuie sa onoreze platile - semnal clare de cunoastere ca pondere a finalului economic -al generatiei ce va pune presiune descendenta in economie.  

      Banca Centrala si Bancile Comerciale au pe balante ca pondere perioada cnd au fost acordate credite ca intensitate si perioada cand se vor incheia creditele ca intensitate!  

      Govul are in intern etc Recensaminte ce anticipeaza destul de bine nevoiile viitoare ciclice si poate sa corecteze / sa atenueze socruile depresive, asata daca nu se axeaza numai pe CORUPTIE CICLICA si doreste cu adevarat sa dezvolte societatea pe care o reprezinta.  

      Raman mut la uimirile altora din jur cand zic "vai a venit criza", "Vai e mai grav ca aia din trecu"...vai ...vai....  

      Le spun frumos Domnilor stiam de aceasta criza, toata familia a fost atentionata cu ani in urma, cad despre covidut cine calatoreste prin lume stie ca in Asia se purtau masti din 2016 (Japonia -sars-cov), Indonezia, Thailanda in unele zone din asia din 2018 deci nu era nimic de care sa nu se fi stiut.  

      Doar ca presa nu a DORIT sa ANUNTE... cade mai bine sa generezi BANICI exac pe sfarsiturile de CIcluri Economice Scurte... se vor plia foarte bine cu politicile bancare si monetare de spargeri pusculite cu bani (nu contest varsarea de bani in piete- este necesara pentru atenuarea socurilor deflationiste si pentru reglarea cat mai rapida a curbelor de randamente Reale din piata cat si a celor Nominale; contest hotia).  

      Exista solutii ... la crizele ce se repeta ciclic de cand lumea si pamantul... Avem IA (inteligenta artificiala), avem Cloud, avem IT.... etc... se pot integra si se va putea demonstra fara echivoc variatiile ciclice economice umane ce dicteaza real impulsurile economiei.  

      Caci dupa cum stim... foarte muti nu cred pana nu vad, multi contiuna sa nege ceea ce este de la sine inteles de cand lumea si pamantul.. dar noi continuam sa negam , sa nu educa populatia corect... iar din acest joc mare Financiar fac profiturii doar Fondurile Mari si Bancile, cand se poate foarte usor ridica si calitatea vietii omului prin educare corecta si avertizare periodica.  

      Printr-o mai buna transparenta EDUCATIONAL Economica nivelul de trai planetar se poate ridica destul de mult, din care sa beneficieze si mai mult si FONDURILE, Banciel si GUVERNELE, mutand o parte din responsabilitatea economica-sociala si pe umerii Populatiei Educata CORECT.  

      Asa cum am anuntat de criza economica din 2006-2007 si nimeni nu a plecat urechea asa am anuntat si de asta.  

      Cel mai bun barometru la crize economice sunt SALTURILE PROCENTUALE de pe trendul istoric (nu in sume) la bunuri ce fac parte din categoria materialelor de constructii (semnal de incepere criza - te anunta cu 1-2 ani) iar in plina reparatie - depresie sunt SALTURILE PROCENTUALE la Energie, Servicii Medicale.. urmat de salturile procentuale in Impozite.  

      Un alt semnal bun sunt: EXPLOZIA MASIVA DE MASINI NOI IN PIATA (active cu rata accelerada de dizolvare - directionare "banii" in canale gresite de investiii => majoritatea sunt pasive reale pentru societate in timp ce se vor devaloriza accelerat => pierderea reala pe ciclul a "Avutiei populatiei respective" ca apui sa o ia iar de la capat in "hording" de cash din piata)  

      Un alt semnal bun este: valul ciclic MIGRATIONIST in PIETE (atat in interiorul unei tari cat si intre tari).  

      Exista val migrationist ce se deplaseaza din A in B cu bani si val migrationist ce se delpaseaza din A in B fara bani (in munctie de axul timpului in care se intampla asta iti poti da seama da ca piata /economia respectiva e pe varf sau in depresie).  

      Sunt Sute de Miii de indici, Grafice, Informatii ce dovedesc ciclic transferul de cauzalitati!  

      Dar nu se vrea, nu se doreste!  

      Ce sa mai zic ca exista Indexul Ciclului de Afaceri? Ce balanseaza mereu in piata cand pe Cash cand Pe Credit? Cand nimereste Cash pe Varf cand nimereste Credit pe varf (adica mai mult); Cand nimereste Cash pe depresie cand nimereste Credit pe depresie (adica mai putin).  

      Bursa! Avem obligatia sa educam Societatea Romaneasca, asta care a mai ramas si care o sa mai ramana (din putinul estimat pana in 2050-15 mil de locuitori), daca dorim sa crestem ca natie si sa nu ajungem o tara vanduta.  

      Voi cum Credeti ca economia USA a devenit puternica?  

      Prin alocare de resurse in sutudierea si notarea cat mai multe variatii ciclice ce se repeta (sunt atatea institutii ce au scos cart exceptionale despre fenomenele ciclice ce se repeta intr-o societate).  

      Romania a oferit Economisti cu Ideologi Socialiste ce abea... abea .. incep sa tinda spre Liberalis - Capitalism ca si putere de intelegere /cuprindere a variatiilor ciclice. Fara a da vina pe entitati mistice, sau ect "lebede negre".  

      semnat comenturi "cretine"  

    Ganditi-va numai la cat intuneric e in capul lui Iohannis, cu restrictionarea circulatiei persoanelor dupa ora 22 si veti intelege ca, cine s-a inchinat cel putin odata lui Satan, nu mai are scapare.. devine un demolator de biserici cu voie sau fara voia lui.

    1. ...

      Mai "cretin(ul)e", iti recomand Punguta cu doi bani, sa inveti limba romana si sa nu mai faci pe desteptul, bolborosind notiuni nicaieri definite.

      Iti recomand sa citest cel putin cartea:

      5000 mii de ani de credit 

      5000 thousand years of credit de David Graeber 

       

      semnat comenturi "cretine" 

      Make suparat a sters comentul!

      Atentie aici se da cu Biciul!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb