Mai puţine pahare şi cutii alimentare din plastic începând cu 2023. Cantitatea lor va fi redusă cu 5% de anul viitor

Vali Gheorghiţă, director general Eco-X
Miscellanea / 23 martie 2022

Mai puţine pahare şi cutii alimentare din plastic începând cu 2023. Cantitatea lor va fi redusă cu 5% de anul viitor

Companiile au obligaţia să reducă progresiv cantitatea de produse de unică folosinţă din plastic pe care le introduc în România, iar primele ţinte trebuie îndeplinite chiar din 2023, când cantitatea de pahare şi cutii alimentare din plastic trebuie redusă cu cel puţin 5%, comparativ cu 2022. Dincolo de aceste măsuri, producătorii care pun pe piaţă astfel de plastice au şi alte obligaţii impuse de legislaţie, printre cele mai importante fiind acelea de a implementa, prin intermediul unui OIREP, răspunderea extinsă a producătorului sau de a susţine financiar campanii şi măsuri de sensibilizare privind reducerea consumului pentru astfel de produse ori încurajarea consumatorilor să adopte compotamente responsabile când vine vorba de deşeurile provenite de la produsele din plastic.

Ordonanţa nr. 6/2021, apărută la mijlocul anului trecut, impune operatorilor economici care pun pe piaţă anumite produse de plastic de unică folosinţă să reducă treptat cantităţile introduse în România, conform unui calendar stabilit pentru următorii patru ani. Produsele vizate de această obligaţie sunt:

- paharele din plastic pentru băuturi, fabricate din plastic de tip PET sau PP, inclusiv capacele lor;

- recipientele pentru alimente (cutii cu sau fără capac) utilizate pentru produsele alimentare care fie sunt destinate consumului imediat (pe loc sau la pachet), fie sunt consumate direct din recipient, fie sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea.

Pentru toate produsele de plastic de acest tip, cantităţile introduse pe piaţă trebuie reduse treptat începând de anul viitor, când este prevăzută o primă ţintă de reducere care vizează o scădere de 5%. Ulterior, procentul creşte progresiv, astfel încât, în 2026, cantitatea de pahare şi cutii alimentare fabricate din material plastic pusă pe piaţă să fie mai mică cu cel puţin 20% faţă de anul acesta, considerat de legislaţie punctul de referinţă.

Ţintele progresive impuse operatorilor economici vor respecta următorul calendar:

- reducere cu 5% pentru 2023,

- reducere cu 10% pentru 2024,

- reducere cu 15% pentru 2025,

- reducere cu 20% pentru 2026.

Obiectivele de reducere vin şi cu o serie de obligaţii corelative pentru operatorii economici, căci ei vor trebui să raporteze anual Administraţiei Fondului de mediu, începând din 2023, măsurile adoptate pentru atingerea acestor ţinte, precum şi cantităţile de plastice introduse în fiecare an pe piaţă. Formatul acestei raportări nu a fost încă oficializat, astfel că nu este la acest moment disponibil, dar este foarte probabil să apară în perioada următoare, având în vedere că ordonanţa, publicată în 30 august 2021, fixase un termen de şase luni Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru a veni cu modelul acestei declaraţii ce va trebui completată de operatorii economici.

De asemenea, până la data de 1 februarie anul următor, operatorii economici vor trebui să raporteze către Ministerul Mediului şi către Ministerul Economiei măsurile adoptate pentru atingerea ţintelor prevăzute în reglementări.

În plus faţă de obligaţiile declarative, producătorii care introduc pe piaţă pahare şi cutii alimentare din plastic mai sunt obligaţi ca, până cel târziu la 31 decembrie 2024, să implementeze, prin intermediul unui OIREP, răspunderea extinsă a producătorilor şi să finanţeze o serie de activităţi ce ţin atât de reducerea consumului de astfel de produse de plastic, cât şi de colectarea şi prelucrarea deşeurilor provenite de la ele.

Concret, Ordonanţa nr. 6/2021 mai precizează în mod specific că producătorii trebuie să suporte costurile pentru:

- măsurile de sensibilizare privind reducerea consumului de pahare şi cutii alimentare din plastic şi încurajarea unui comportament responsabil în rândul consumatorilor

- colectarea şi prelucrarea deşeurilor aferente produselor care sunt aruncate în sistemele publice de colectare sau în afara lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb