Mai puţine tranzacţii imobiliare în Cluj din cauza noilor restricţii BNR pentru credite ipotecare

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii / 25 octombrie 2005

Surprinzător, normele Băncii Naţionale au scumpit apartamentele noi

Luna septembrie a cunoscut, în comparaţie cu august, o uşoară scădere a numărului de tranzacţii imobiliare încheiate în Cluj. Principala cauză a aces-tei scăderi a fost reprezentată, în opinia specialiştilor companiei imobiliare "Edil", de noile restricţii impuse de Banca Naţională a României (BNR) la contractarea de credite ipotecare. Un alt efect al înăspririi condiţiilor de creditare a fost şi creşterea uşoară a preţurilor pe anumite segmete de piaţă. Astfel că, preţurile pentru apartamentele noi s-au majorat cu circa 5-6% pentru cele cu o cameră, 2% pentru cele cu două camere şi chiar 20% pentru cele cu patru camere.

În perioada următoare, conducerea "Edil" preconizează că volumul tranzacţiilor va reveni la normal, iar preţurile nu vor suferi mari modificări. Excepţie vor face spaţiile comerciale, ale căror preţuri vor creşte din cauza ofertei scăzute. Totodată, cererea pentru terenurile cu suprafeţe mari va creşte.

Cele mai multe proiecte rezidenţiale noi sînt în cartierul Mărăşti

Potrivit datelor furnizate de "Edil", Centru, Gheorgheni şi Zorilor rămîn, în continuare, cartierele cele mai căutate pentru construcţii noi, unde numărul de proiecte rezidenţiale este în creştere. Din punct de vedere al numărului de noi ansambluri rezidenţiale în execuţie sau a căror construcţie urmează să înceapă, cartierul Mărăşti a cunoscut o dezvoltare semnificativă.

Preţurile medii de vînzare pentru construcţii noi sînt între 550 şi 650 euro/mp pentru locuinţele semifinisate (tîmplărie termoizolantă, centrală termică, şapă autonivelantă, terasă, utilităţi) şi între 800 şi 1.200 euro/mp pentru cele "la cheie".

Pe segmentul de case, cererea este în continuare ridicată, iar oferta este insuficientă. Preţurile nu au suferit modificări majore în ultima lună. Cele mai solicitate zone pentru locuinţe individuale rămîn, în continuare, Gheorgheni, Gruia, Dîmbu Rotund. Clujenii vor case noi, cu preţuri cuprinse între 150.000 şi 170.000 euro. Cu toate aces-tea, s-au tranzacţionat şi case vechi la preţuri de 100.000-120.000 euro.

Noi proiecte de clădiri de birouri

Cererea de spaţii de birouri este în continuă creştere, susţin specialiştii "Edil". Oferta, la rîndul ei, este în creştere, prin apariţia de noi proiecte de clă-diri clasa A în centrul oraşului. Toate acestea vin în întîmpinarea nevoilor investitorilor locali sau străini în Cluj-Napoca. Sînt căutate birourile din centrul oraşului, cu suprafeţe cuprinse între 50 şi 100 mp.

În ceea ce priveşte spaţiile comerciale, preţurile au crescut, în special în zona centrală. Aici, din păcate, oferta este scăzută. Investitorii caută spaţii cu vad pietonal mare şi vitrină.

Ofertă bogată de plasamente în terenuri

Cererea de terenuri este în creştere pentru loturile cu potenţial de investiţie. Oferta este bună, în special în zonele de extindere a oraşului, cum ar fi Sopor, unde se găsesc loturi între 2.000 şi 5.000 mp la un preţ de 5 euro/mp.

Preţurile medii pentru terenurile cu utilităţi sînt cuprinse între 250 şi 300 euro/mp. Cele mai căutate parcele sînt în cartierele Zorilor, Andrei Mureşanu, Gheorgheni şi Grigorescu, unde preţurile au crescut semnificativ în ultima perioadă.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb