Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat miniştrii din guvernul interimar pro-rus de la Chişinău că tergiversează realizarea tehnică a interconectării reţelei de curent electric cu România, deşi ţara plăteşte dobânzile la împrumuturile necesare proiectului, conform G4media.
În acest Moment, Moldova depinde aproape exclusiv de curentul electric produs în Transnistria, zonă separatistă controlată de facto de Rusia.
Şefa statului moldovean a convocat vineri o şedinţă de lucru cu autorităţile responsabile de realizarea proiectului de interconectare a reţelelor de energie electrică cu România. La şedinţă au participat reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, ai Unităţii de implementare a proiectului, ai Cancelariei de Stat şi ÎS""Moldelectrica", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale de la Chişinău.
Maia Sandu a cerut explicaţii în legătură cu tergiversarea proiectului.
"Potrivit foii de parcurs privind interconectarea energetică, aprobată de Guvern în 2015, staţia electrică "back-to-back" de la Vulcăneşti şi linia electrică Vulcăneşti-Chişinău urmau să fie date în exploatare în 2019. Iată că suntem în 2021, iar lucrările nici nu au început. În plus, pentru că Parlamentul a ratificat acordurile de împrumut pentru finanţarea proiectului încă în 2017, statul achită dobânzi pentru deservirea acestor împrumuturi. Sunt tergiversări care ne costă mult prea scump", a spus Maia Sandu.
De asemenea, ea a cerut să fie întreprinse toate măsurile pentru a soluţiona problemele ce stau în calea implementării proiectului şi pentru a nu admite alte întârzieri. "Pentru Republica Moldova, acesta este unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare, urmând să soluţioneze problema dependenţei de energia electrică dintr-o singură sursă. Timp de trei decenii, această dependenţă energetică a fost exploatată de politicienii corupţi care au furat consumatorii de energie prin diverse scheme şi a pus în pericol securitatea energetică a ţării", a spus Maia Sandu.