Majoritatea investiţiilor Primăriei Capitalei din 2009 vor fi proiecte aflate în derulare

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 aprilie 2009

Majoritatea investiţiilor Primăriei Capitalei din 2009 vor fi proiecte aflate în derulare

Cele mai importante investiţii ale municipalităţii bucureştene în 2009 vor viza lucrări deja începute, precum cele la Pasajul Basarab şi la viitorul stadion Na­ţional, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Lucrările la Pasajul Basarab vor cos­ta, anul acesta, 210 milioane lei, suma putând fi mărită până la 256 milioa­ne, a precizat Opres­cu. Pentru stadionul Lia Manoliu, primăria va contribui cu 40 milioane lei, iar guvernul va veni cu investiţii de 160 milioane, costul total al lucrărilor în 2009 fiind, astfel, de 200 milioane lei.

Printre proiectele pe care primăria le va continua în acest an se numără şi străpungerea Buzeşti-Berzei-Uranus, care va costa 150 milioane de lei. Pentru reabilitarea infrastructurii şcolare, primăria va cheltui anul aces­ta 190 de milioane lei, alte 330 de milioane venind dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Tot dintr-un credit BEI ar putea fi realizate şi proiecte noi de infrastructură de anvergură. Primăria speră să obţină de la BEI încă 140 de milioane de euro, o parte importantă din această sumă urmând să fie cheltuită pentru construirea parcărilor supraterane. Planurile municipalităţii vizează 21 de parcări supraterane, cu 8.000 de locuri în total, pentru care investiţia totală ar fi de 170 de milioane lei. Jumătate din această sumă ar urma să fie acoperită din bugetul local.

Sorin Oprescu a mai precizat că, pentru administrarea spitalelor trecute la primărie, este prevăzut un buget de 569 milioane de lei. Din aceas­tă sumă, municipalitatea va aloca doar 115 milioane, restul banilor provenind de la bugetul de stat şi din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Consolidarea clădirii primăriei va costa opt milioane de lei. Oprescu a precizat că primăria se va muta într-o nouă clădire din Grozăveşti, aflată vizavi de cămine, fără a preciza însă locul exact şi suma necesară pentru mutare. Primarul general a precizat că spaţiile vor fi achiziţionate prin leasing operaţional, acestea rămânând în proprietatea primăriei şi după ce angajaţii acesteia se vor întoarce în sediul de pe Bd. Regina Elisabeta.

Proiectul de buget pe 2009 al Primăriei Capitalei prevede un deficit de 1,4 miliarde lei, cheltuielile fiind estimate la 5,3 miliarde lei, iar veniturile, la doar 3,9 miliarde lei, potrivit calculelor municipalităţii.

Veniturile totale, estimate la 3,9 miliarde lei, sunt mai mari decât cele de anul trecut, când în vistieria Capitalei au intrat 3,25 miliarde lei. Anul trecut, bugetul a fost suplimentat cu 1,4 miliarde din îm­prumuturi, iar anul aces­ta, cu 1,29 miliarde lei, sumă trecută la capitolul cheltuieli.

Potrivit proiectului de buget, veniturile din impozitele colectate se ridică, anul acesta, la 3,035 miliarde lei, mai mari decât cele din 2008, care au fost de 2,95 miliarde lei. Anul trecut, edilii Capitalei îşi planificaseră să ramburseze, în contul creditelor interne şi externe contractate, suma de 60 milioane lei şi aveau de plată dobânzi de 114 milioane lei, aferente aceloraşi credite. Anul aces­ta, dobânzile ce trebuie plătite totalizează 145 milioane lei, iar rambursările programate se ridică la 82 milioa­ne lei.

Subvenţiile totale pe care municipalitatea le va plăti, în 2009, pentru acoperirea diferenţei de preţ între preţul real şi cel facurat la populaţie de RADET şi RATB va fi de 880 milioane lei. În bugetul pe 2008, totalul subvenţiilor a fost de 778 milioane lei, din care 363 milioane pentru RADET, iar 415 milioane pentru RATB

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb