MANAGERII ESTIMEAZĂ CREŞTERI ÎN CONSTRUCŢII, ÎN URMĂTOARELE TREI LUNI Dochia: "Este surprinzător sentimentul pozitiv din domeniul construcţiilor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 31 martie 2014

Dochia: "Este surprinzător sentimentul pozitiv din domeniul construcţiilor"

Zilişteanu: "Nu văd niciun reviriment pe acest segment, în 2014"

Activitatea din construcţii va înregistra creşteri, în următoarele trei luni, atât din punct de vedere al volumului, cât şi în ceea ce priveşte stocul de contracte şi comenzi, potrivit opiniilor exprimate de managerii societăţilor comerciale.

Analistul Aurelian Dochia se arată surprins de sentimentul pozitiv din domeniul construcţiilor: "Este interesant trendul pe care pare că intră construcţiile. Faptul că, în sfârşit, şi în acest sector se simte un reviriment ne poate da mai multă încredere în economia autohtonă".

Domnul Dochia susţine că o revenire a domeniului s-ar baza pe investiţiile private, întrucât volumul lucrărilor din domeniul public încă nu a crescut şi nici nu dă semne în acest sens.

La rândul său, analistul imobiliar Radu Zilişteanu, doctor în economie, ne-a spus că, cel puţin pentru acest an, nu există niciun semn care să indice o creştere în domeniul construcţiilor.

"Să nu uităm că Eurostat a raportat, în ianuarie, că cea mai mare scădere din Europa, în ceea ce priveşte construcţiile, a avut loc pe piaţa noastră", ne-a spus domnul Zilişteanu.

Cei care vor dori să construiască nu vor face foarte curând acest lucru, întrucât există un stoc destul de mare pe piaţă cu locuinţe finalizate şi nevândute, după cum a declarat Radu Zilişteanu pentru Revista Bursa Construcţiilor.

Potrivit domniei sale, firmele de construcţii se axează, în principal, pe reabilitarea termică, "segment în care, în general, lucrările sunt de slabă calitate, întrucât cei mai buni muncitori ori cer bani mulţi, ori sunt plecaţi în străinătate".

Potrivit estimărilor din această lună, managerii estimează o creştere moderată şi în ceea ce priveşte numărul de salariaţi. În acelaşi timp, vor creşte moderat şi preţurile lucrărilor din domeniu.

Radu Zilişteanu consideră că, la noi, există o problemă cu statisticile care indică preţurile de pe piaţa imobiliară: "Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică sunt absolut inutilizabile, întrucât indică preţuri medii pe metrul pătrat din trimestrul al treilea 2013, la nivel de ţară. De asemenea, toate comunicatele trimise de portalurile imobiliare sunt irelevente, întrucât arată preţurile imobilelor pe care acestea le au în portofoliu. Cea mai bună stabilitate o au datele colectate de la notari şi, de aceea, consider că informaţiile care se află cel mai aproape de adevăr sunt cele transmise de Eurostat".

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de părere că, indiferent de creşterea care s-ar înregistra în construcţii, în următoarele luni, trebuie să ţinem cont că acest sector vine de la o scădere de 9,3%, ce a avut loc în 2013, comparativ cu anul precedent.

"O creştere a segmentului construcţiilor reprezintă efectul unei creşteri economice, confirmarea că economia merge bine. În prezent, lucrările din domeniu sunt mai mult modernizări şi reabilitări, precum şi proiecte din infrastructură, nu realizarea de imobile", ne-a mai spus Cristian Pârvan.

În luna februarie 2014, au fost eliberate 2.187 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 39% faţă de luna anterioară şi cu 2,7% faţă de februarie 2013, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

În schimb, în perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2014, au fost eliberate 3.760 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 1,7% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent.

Scăderi ale numărului de autorizaţii de construire au fost înregistrate în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (-99 autorizaţii), Nord-Est (-52 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (-49 autorizaţii) şi Centru (-20 autorizaţii). Creşteri au avut loc în Vest (+63 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+54 autorizaţii), Sud-Est (+24 autorizaţii) şi Nord-Vest (+15 autorizaţii).

Cristian Pârvan, AOAR: "Industria continuă să crească pentru că lucrăm în lohn"

În industria prelucrătoare, pentru perioada martie-mai 2014 se conturează, de asemenea, o tendinţă de creştere, soldul conjunctural, obţinut ca diferenţă între procentajul celor care spun că industria va creşte şi procentajul celor care nu sunt de aceeaşi părere, fiind de 19%.

Specialiştii din cadrul CB Richard Ellis spun că unităţile de producţie (în special cele din sectorul auto) vor continua să fie un subiect "hot" în următoarea perioadă, în condiţiile în care ţara noastră beneficiază de forţă de muncă disponibilă şi pregătită, de experienţă industrială istorică, "precum şi de costuri avantajoase în sectorul imobiliar".

În acelaşi timp, Aurelian Dochia susţine că "industria nu a dus-o niciodată rău" şi că rezultatele pozitive înregistrate anul trecut de economie încep să se simtă şi la nivelul consumului.

"Industria continuă să crească pentru că lucrăm în lohn şi, în momentul în care au loc creşteri pe piaţa europeană, acest lucru se vede şi la noi", ne-a spus Cristian Pârvan, care se arată îngrijorat de nivelul şomajului: "activitatea noastră industrială implică forţă de muncă tot mai redusă şi tot mai puţin plătită".

Gilda Lazăr, JTI: "Este foarte dificil ca, în contextul actual, să fim optimişti"

Potrivit sondajului INS, unele dintre activităţile industriale vor avea o tendinţă de creştere mai mare decât cea estimată pentru întreaga industrie prelucrătoare.

Cel mai mare sold conjunctural a fost înregistrat în domeniul fabricării produselor din tutun, respectiv 72%.

Estimările vin pe fondul creşterii contrabandei cu tutun, în luna ianuarie a acestui an, la 15,7%, înregistrând cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, potrivit studiului de specialitate realizat de Novel Research.

Anul în curs a început cu o schimbare neaşteptată de industrie în domeniul tutunului, când autorităţile au modificat cursul de schimb la care se plăteşte acciza. De asemenea, de mâine va creşte acciza, de la 81,78 euro/mia de ţigarete la 84,37 euro/mia de ţigarete, ca urmare a faptului că, începând din 2013, calendarul anual de accizare a fost devansat din iulie în aprilie.

La îngrijorarea industriei cauzată de creşterea contrabandei, se adaugă aprobarea, recentă, de către forurile europene, a proiectului de revizuire a Directivei Europene pe tutun, care aduce norme mai stricte referitoare la modul în care produsele de profil sunt fabricate şi prezentate în UE.

Referitor la estimările managerilor pentru următoarele trei luni, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications al Japan Tobacco Internaţional (JTI) România, Moldova şi Bulgaria, ne-a precizat: "Vorbim despre un sondaj care se referă la aşteptările pe care le au factorii executivi cu privire la evoluţia domeniului în care îşi desfaşoară activitatea şi nu reprezintă o estimare de creştere. Nu cunosc sursele INS pentru ancheta de conjunctură, dar, în ceea ce priveşte piaţa legală a ţigaretelor, este foarte dificil ca, în contextul actual, să fim optimişti".

Domnia sa susţine că industria tutunului este influenţată în foarte mare măsură de politica fiscală, de cadrul de reglementare şi de eficienţa autorităţilor în combaterea pieţei negre.

"Anul în curs a început cu o surpriză neplăcută în materie de fiscalitate, dat fiind că, până acum, autorităţile au preferat căile bătătorite - creşterea veniturilor pe termen scurt prin mărirea taxelor-, iar efectele scumpirilor care absorb artificiul indexării cursului de schimb la care se calculează acciza au început deja să fie vizibile - contrabanda a reînceput să crească", a adăugat reprezentantul JTI. Domnia sa şi-a exprimat speranţa că, după încheierea reorganizării ANAF, comerţul ilegal cu ţigarete va scădea.

Gilda Lazăr ne-a declarat: "Dacă încercăm să întrezărim şi o parte ceva mai plină a paharului, într-adevar, pentru următoarele trei luni ne aşteptăm să nu mai apară nicio surpriză în materie de fiscalitate, cu toate că optimismul nu ne-ar fi pe deplin justificat, dacă ţinem cont că, în noul acord cu FMI, se vorbeşte despre creşterea cofinanţării naţionale în vederea unei rate mai mari de absorbţie a fondurilor europene, dar şi de protecţia populaţiei vulnerabile în faţa liberalizării preţurilor în energie. Pe cale de consecinţă, autorităţile vor avea din nou nevoie de bani pe termen scurt la buget".

În ceea ce priveşte fabricarea produselor din tutun, categoria la care face referire sondajul citat, JTI şi-a crescut constant, din 2009, ponderea producţiei destinate exportului.

"Evoluţia producţiei pentru piaţa locală este, însă, strict legată de vânzări. Daca piaţa legală a ţigaretelor evoluează normal, putem face investiţii şi crea locuri de muncă, aşa cum a fost cazul în 2012, când am investit 25 de milioane de euro în capacităţile de producţie", ne-a mai precizat doamna Lazăr.

Alte domenii pentru care sunt estimate creşteri sunt cele care vizează fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjunctural +39%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (solduri conjuncturale +36%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate, urmând ca numărul de salariaţi să rămână relativ stabil, potrivit aşteptărilor managerilor chestionaţi.

Creşteri în comerţ şi servicii

În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +24%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra, de asemenea, creştere (sold conjunctural +18%), potrivit sondajului INS. Angajatorii prognozează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%) şi creşteri ale preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +20%).

Conform estimărilor din luna martie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată, în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). În sectorul de servicii, este estimată o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%) şi a preţurilor (sold conjunctural +3%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb