Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat astăzi, la Oradea, că, în premieră pentru România, se vor putea finanţa direct de către Comisia Europeană proiecte de tip Bauhaus, îmbinând arhitectura şi mediul, pentru o dezvoltare armonioasă, informează Agerpres.
"Sunt proiecte de noutate, pe care le urmăreşte direct Comisia Europeană şi le alocă bugete pentru a le implementa cu finanţare de la CE. Noul Bauhaus este o premieră la nivelul Uniunii Europene, dar mai ales pentru România. Mi-au atras atenţia două proiecte din Oradea - Grădina urbană Nufărul, proiect estimat de 25 milioane de euro şi cel al Grădinii termale Ioşia, estimat la 20 milioane de euro, proiecte de tip Bauhaus ce pot fi finanţate direct prin alocări speciale ale CE. Eu vă susţin să faceţi demersuri pentru finanţarea lor, pentru că e posibil ca la implementarea lor să vină chiar preşedinta Comisiei Europene, dna Ursula von der Leyen, care susţine acest nou Bauhaus european", a declarat, în conferinţă de presă, Marcel Boloş.
Un al doilea calup de proiecte tip Bauhaus este, potrivit ministrului, în oraşul Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud, tot pentru o grădină urbană, pe zece hectare.
"M-aş bucura dacă regiunea ar avea două proiecte selectate. Am vrut să fac această precizare pentru că este o premieră pentru România şi vă rog să scrieţi despre aceste proiecte care merită multiplicate," a subliniat ministrul Boloş, prezent la raportul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susţine noul Bauhaus european, afirmând, potrivit postărilor pe internet, că acesta "va fi o forţă motrice care va da avânt Pactului verde european într-un mod atrăgător, inovator şi centrat pe om. Va fi o mişcare bazată pe durabilitate, accesibilitate şi estetică, ce va aduce Pactul verde european mai aproape de oameni şi va face ca reciclarea, energia din surse regenerabile şi biodiversitatea să devină o a doua natură."
Pactul verde european, a declarat Ursula von der Leyen, reprezintă noua strategie de creştere.
"Obiectivul principal este ca, în 2050, Europa să fie primul continent neutru din punct de vedere climatic. Pentru a atinge acest obiectiv, va trebui să facem mai mult decât să reducem emisiile. Avem nevoie de un model economic care să dea înapoi planetei ceea ce primeşte de la aceasta, printr-o economie circulară alimentată cu energie din surse regenerabile," a afirmat ea, într-un articol de opinie.