Marea Britanie va elimina dobânda Libor până la finele anului 2021

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iulie 2017

Libor (London Interbank Offered Rate), rata dobânzii interbancare stabilită pe piaţa londoneză, va fi eliminată până la finele anului 2021, în condiţiile în care autorităţile de reglementare şi băncile din Marea Britanie intenţionează să înlocuiască acest indicator de referinţă afectat de scandaluri de manipulare, cu un indicator cu un grad mai mare de încredere.

Indicatorul Libor este utilizat ca referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari din întreaga lume. Acesta este calculat pe baza datelor trimise de un panel de bănci cu privire la dobânzile pe care cred că le vor percepe alte bănci pentru a se împrumuta între ele.

Andrew Bailey, preşedintele autorităţii de reglementare a pieţei financiare din Marea Britanie (FCA), a declarat ieri că băncile au convenit în mod voluntar să susţină Libor pentru o perioadă de patru-cinci ani, adică până la finele lui 2021.

Băncile vor putea să calculeze această rată şi după 2021, dar Bailey a subliniat că Libor nu va mai fi susţinut de mecanismul prin care FCA obligă băncile să rămână membre ale panelului. "Susţinerea băncilor pentru actualul indice Libor până la finele lui 2021 va permite o tranziţie care poate fi planificată şi executată fără probleme", a spus Bailey.

Conform Bloomberg, Libor a devenit sinonim cu corupţia după ce mai mulţi traderi au fost acuzaţi de manipularea dobânzii. În cazurile respective, băncile au primit amenzi de peste nouă miliarde de dolari, iar mai mulţi bancheri au fost condamnaţi.

FCA a început să reglementeze Libor abia în 2013, când a fost adoptată şi legislaţia prin care manipularea indicatorilor financiari a devenit infracţiune. Şeful FCA a precizat că autoritatea de reglementare a fost nevoită să convingă băncile să trimită în continuare date privind dobânzile, însă lipsa de lichiditate face imposibilă menţinerea indicatorului.

Această decizie vine după ce, în ultimele luni, mai multe grupuri au propus alternative la Libor.

În luna aprilie, Banca Angliei a anunţat că un grup de lucru din industria swap-urilor a propus înlocuirea Libor cu Sterling Overnight Index Average (Sonia), un indicator care reflectă rata de finanţare overnight în lire sterline a băncilor şi firmelor de construcţii.

Chiar guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a declarat, luna aceasta, că dobânda Libor nu mai este adecvată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb