Marea răfuială

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 30 iunie 2008

Cristian Pîrvulescu

Odată alegerile încheiate, partidele s-au grăbit să îşi rezolve problemele. Câştigătorii din partide au folosit momentul de glorie pentru a elimina concurenţa. Căci, paza bună trece primejdia rea. Şi, după alegerile din toamnă la multe primejdii vor fi expuse partidele româneşti. Aşa că, sub pretextul analizelor de etapă, tensiunile interne produse de incomozii dizidenţi - inerente oricărei organizaţii democratice, doar că nu starea democraţiei de partid îi îngrijorează pe liderii noştri naţionali - au fost izolate sau chiar înlăturate "focarele de infecţie".

La PSD, operaţia a fost cea mai spectaculoasă, căci "tumoarea reformistă" reprezentată de "grupul de la Cluj" a fost extirpată. Însă, victoria tardivă a lui Ion Iliescu împotriva celor ce îl marginalizaseră în 2005 a fost posibilă doar cu ajutorul "baronilor". Deveniţi "onorabili" prin artificiul alegerii directe a preşedintelui Consiliului Judeţean liderii locali, care se simţiseră periclitaţi în 2005, şi-au luat revanşa. Ghidaţi din umbră de Viorel Hrebenciuc şi Miron Mitrea, aceştia au profitat de situaţia organizaţiilor din Transilvania pentru a prelua conducerea. Demonstrativ, doi vicepreşedinţi ai PSD au fost debarcaţi, atât Vasile Dâncu la Cluj, cât şi Constantin Niţă la Braşov, iar prin atacul la organizaţia braşoveană i s-a administrat un avertisment şi secretarului general Titus Corlăţean. Mascarada electorală în care "pragmaticii s-au impus în raport cu "ideologicii" a fost continuată şi în lupta de partid. Restauraţia, începută de la congresul extraordinar din 2006 şi continuată în februarie 2008, a pus PSD la dispoziţia "baronilor" care profită de nesfârşita criza de succesiune la conducerea lui Ion Iliescu pentru a reconfigura organizaţiile judeţene în favoarea lor. Deşi, aşa cum se anticipa, doar un singur preşedinte de consiliu judeţean a fost ales cu peste 50% din voturi (la Covasna), Liviu Dragnea ca reprezentat al noii structuri de putere în PSD nu pierde ocazia de a propune o reformă administrativă a judeţelor care să asigure controlul absolut al acestora de către preşedinţii "legitimaţi" prin vot direct ai consiliilor judeţe. Prea puţin contează că noile satrapii puse la dispoziţia unor lideri fără viziune europeană şi aserviţi grupurilor de "afaceri" locale vor încetini până la blocare orice reformă administrativă a României.

În PNL, lucrurile au fost ceva mai puţin dramatice, atacul împotriva lui Ludovic Orban, după o primă etapă virulentă, a scăzut în intensitate. Compromisul realizat atât la BPC-ul liberalilor la propunerea lui Mircea Ionescu-Quintus, cât şi prin cooptarea ulterioară a ministrului transporturilor în echipa interimară de conducere de la PNL Bucureşti l-a pus însă în defensivă pe Ludovic Orban. Popularitatea şi autoritatea acestuia în interiorul partidului a fost cu siguranţă afectată, iar o posibilă candidatură la preşedinţia partidului la congresul din 2009 e mai puţin fezabilă acum.

La PDL, singurul partid care anunţa încă înainte de alegeri criteriile de evaluare a unei organizaţii judeţene, operaţiunea de debarcare a "ineficienţilor" a fost ceva mai discretă, dar situaţia tensionată din organizaţia judeţeană Constanţa dovedeşte că şi acolo luptele au fost dure. Şi, pentru a nu rămâne mai prejos, UDMR a realizat de asemenea propria analiză internă şi a sancţionat organizaţiile corespunzând "scaunelor" secuieşti penetrate de "civicii" lui László Tõkés de la Gheorghieni, sau Târgu Secuiesc sau Târgu Mureş, dar şi organizaţiile locale precum cea din Băile Tuşnad.

Caracterul arbitrar şi părtinitor al criteriilor de evaluare propuse de partide pentru a analiza rezultatele alegerilor locale a dat frâu liber răfuielilor de tot felul. Ca după o invazie barbară, nu au fost luaţi prizonieri şi toate loviturile au fost permise. Fără să ţină cont de particularităţile regionale câştigătorii de etapă au profitat de situaţie pentru a înlătura orice opoziţie. Dar, constatând schimbarea brutală de orientare şi de leadership de după alegerile locale o parte din electorat ar putea reactiva votul de protest. Şi atunci nimic nu este stabilit din avans.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Da cind pierd la "nationale", de ce nu "executa" vinovatii? Se pare ca-n partidele noastre, exista democratia leului......

    Parvulescu, jalnic, esti o sluga si din articolul unei slugi nu se intelege nimic.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb