Marea Sminteală

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 12 mai 2020

Cătălin Avramescu

Hotărât lucru, dacă ne vom duce de râpă, nu va fi de la virusul din Wuhan. Ni se va trage de la alt virus, mult mai agresiv - acela al prostiei. Din păcate, ştiinţa încă nu a descoperit un tratament pentru acest flagel.

Urmăresc şi eu ştirile. Şi observ o tendinţă îngrijorătoare. Peste tot strigăte de admiraţie pentru "sistemul public de sănătate". În Marea Britanie a şi apărut un cult al NHS (National Health Service). Lumea a ieşit pe balcoane să îi aplaude, periodic, pe eroii în halate albe (sau albastre, mai nou). Dar eu mă uit pe cifre. Iar acestea arată că doar circa 20 la sută dintre pacienţii cu coronavirus care ajung să fie conectaţi la ventilatoare supravieţuiesc. Şi care arată că în căminele pentru bătrâni virusul a făcut măcel.

Armata britanică a construit în două săptămâni un spital de 4000 de locuri. În stil chinezesc. Au pus echipament, ventilantoare. Ştiţi câţi pacienţi a tratat? Fix 55... Iar acum i-au pus lacătul pe uşă.

Iar în tot acest timp, publicul şi presa au ignorat adevăratul erou în lupta cu pandemia. Este vorba despre sectorul privat. Avem astăzi milioane de teste, produse într-un timp record? Practic toate vin din sectorul privat, care s-a mişcat ca fulgerul, cu toate că autorităţile din Pekin au transmis abia în Ianuarie informaţii despre genomul virusului Covid-19.

Aflăm acum că trebui să mai cheltuim saci de bani pe sectorul de stat. Asta în ciuda faptului că în spitalele private calitatea actului medical este, de regulă, mult mai bună.

Aici este problema. Să facem socoteala, pe degete, pentru că Stânga extremă are dificultăţi în urmărirea unui argument. În colţul roşu, avem sectorul de stat. În cel albastru, cel privat. Al doilea oferă servicii mai bune. Dumneavoastră ce aţi alege?

Orice minte raţională ar alege sistemul care a avut, demostrabil, rezultate mai bune. Aşa facem cu toţii, când este vorba despre banii din propriul buzunar. Să zicem că vrem să cumpărăm un automobil. Întrebăm prietenii, un taximetrist, citim recenzii, ş.a.m.d. Şi în final, alegem ce este mai bun pentru bugetul nostru.

Ei bine... nu. În cazul sistemelor de sănătate, ni se spune că albul este negru şi invers. Asta s-ar traduce aşa. Îmi cumpăr maşina X pentru că este incomfortabilă, are un geam spart, nu îi merge încălzirea, nu are pilot automat şi are vopseaua zgâriată. Plus că are nevoie de reparaţii la cutia de viteze...

Demonizarea sistemului privat de sănătate a ajuns la cote alarmante. Am văzut articole în presa americană în care ziarişti-activişti deplângeau faptul că în cabinetele private se fac teste contra cost. Păi... Măcar acolo se fac. În New York-ul guvernat de democraţii care strigă împotriva lui Donald Trump, morţii au ajuns să fie luaţi cu camioanele frigorifice.

Alt exemplu, tot din aceeaşi zonă. Stânga a predicat la toate răspântiile, în ultimii ani, că femeile sunt "discriminate". Pandemia însă a lovit inegal femeile şi bărbaţii. Foarte inegal. Aproape două treimi dintre victime sunt bărbaţi. Eu nu pretind că cei din urmă sunt chinuiţi de surorile lor cu fustă. Este posibil ca virusul să folosească un mecanism genetic pe care nu îl înţelegem încă. Sau poate că este şi vina celor care nu se spală pe mâini ori fumează - ştiţi bine la cine mă refer. Habar nu am care este de fapt explicaţia. Dar faptele sunt fapte.

După cum observa recent Adrian Papahagi, pandemia de coronavirus a adus o lume exact ca aceea pe care Stânga a propăvăduit-o. Avioanele nu mai zboară, maşinile nu mai circulă, fabricile s-au oprit. Delfinii vin la mal, căprioarele umblă pe strada principală. Paradisul însă are şi inconveniente... Încă puţin şi murim cu toţii de foame dacă economia se prăbuşeşte.

În primele zile după ce virusul a ajuns aici în Africa de Sud am avut multe discuţii cu colegii de aici, de la institutul la care sunt, până în Iunie, cercetător. Veneau din multe colţuri ale lumii - Suedia, Statele Unite, Marea Britanie, Africa. Cei mai mulţi, aşa cum e la modă acum, de Stânga. Toţi mi-au spus că vine Apocalipsa. Mi-au explicat cum este treaba cu "inegalităţile sociale" lăsate de apartheid. Cei mau mulţi au şters-o acasă, plătind sume fabuloase pe biletul de avion.

Suntem acum la jumătatea lunii Mai. În Africa de Sud (58 de milioane de locuitori) au murit, în mai mult de două luni, 186 de oameni. Mai puţin decât într-o după amiază la New York. Nu am idee ce va urma de aici. Spre deosebire de alţii, eu cred că profeţia nu este un har distribuit democratic...

Poţi să ai un doctorat. Poţi să ajungi ministru. Şi este deprimant să vezi că, în multe privinţe, ai rămas la acelaşi nivel de înţelegere cu aceia care fac click pe YouTube pe filmuleţe cu pisici.

Mă pregăteam să închei văitându-mă de halul în care a ajuns publicul, să fie dus de nas de tot felul de şarlatani. Când dau peste o ştire tot din New York, unde acum câteva luni Greta Copilul-Minune ţipa la adulţii din sală că ne va omorî încălzirea globală. Acum a nins în Central Park. Este cea mai rece zi de luna Mai din 1977 încoace.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb