Mari companii japoneze, amendate pentru cartel pe piaţa componentelor auto

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 septembrie 2013

Mari companii japoneze, amendate pentru cartel pe piaţa componentelor auto

"Mitsubishi Electric" Corp., "Hitachi Automotive Systems" Ltd. şi alte şapte companii japoneze şi-au recunoscut vinovăţia şi au acceptat să plătească o amendă totală de 740 de milioane de dolari pentru conspiraţie la fixarea preţurilor componentelor auto livrate în SUA.

Situaţia a afectat producătorii auto "General Motors" Co., "Ford Motor" Co., "Chrysler Group" LLC, "Honda Motor" Co., "Mazda Motor" Corp., "Mitsubishi Motors" Corp., "Nissan Motor" Co., "Toyota Motor" Corp. şi "Subaru". Aceştia s-au confruntat cu umflarea costurilor cu achiziţia componentelor, ceea ce a afectat preţurile unui număr de 25 de milioane de vehicule, potrivit afirmaţiilor procurorului general al SUA, Eric Holder.

În acest caz, "Hitachi Automotive" a fost amendată cu 195 de milioane de dolari pentru fixarea preţurilor demaroarelor, alternatoarelor, debitmetrelor pentru aer şi supapelor cu sincronizare. "Mitsubishi Electric" a fost amendată cu 190 de milioane de dolari pentru fixarea preţurilor demaroarelor, alternatoarelor şi bobinelor de aprindere, iar "Mitsuba" Corp. - cu 135 de milioane de dolari pentru sistemele de spălare a parbrizului, demaroare şi ventilatoare pentru motoare.

Amenda primită de "Mitsubishi Heavy Industries" Ltd. a fost de 14,5 milioane de dolari şi a fost aplicată pentru că aceasta s-a înţeles cu alte companii în privinţa preţurilor compresoarelor şi condensatoarelor. "Jtekt" Corp. trebuie să plătească 103,3 milioane de dolari pentru înţelegeri privind preţurile rulmenţilor şi sistemelor de direcţie.

Companiile implicate în cartel şi directorii acestora utilizau nume de cod şi se întâlneau în locuri aflate la depărtare ca să-şi ascundă acţiunile, potrivit Departamentului Justiţiei.

Autorităţile antitrust din SUA au acordat, în primele şase luni din 2013, amenzi de 192 de milioane de dolari, faţă de 1,1 miliarde dolari pe întregul an 2012, conform Bloomberg, care citează firma de avocatură "Allen & Overy" LLP. Potrivit acestor date, amenzile acordate de autorităţile UE în perioada menţionată au totalizat 72 de milioane de dolari, comparativ cu 2,3 miliarde dolari în 2012.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb