MARIUS BOSTAN, MCSI: "Nu putem vinde pachetul din Telekom la orice preţ"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii / 8 februarie 2016

"Nu putem vinde pachetul din Telekom la orice preţ"

"Ne dorim o transparentizare a Telekom România"

Ministrul Comunicaţiilor Marius Bostan lasă să se înţeleagă că mai durează până la privatizarea pachetului deţinut de stat la Telekom România (fosta Romtelecom), căci autorităţile nu au ales încă metoda potrivită - vânzare sau listare. Mai mult, ministrul spune că îşi doreşte, mai întâi, să crească valoarea companiei, căci are un potenţial "fantastic", iar societatea nu arată, acum, "aşa cum ar trebui".

Întrebat care este stadiul privatizării pachetului de 45,99% deţinut de stat la fosta Romtelecom, domnul Bostan a spus: "Consultanţii lucrează, suntem într-un proces. Nu pot să spun foarte multe. Sunt discuţii tehnice avansate între consultanţii noştri şi consultanţii OTE.

Aşteptăm să alegem cea mai bună soluţie. Scopul este să vindem, dar nu putem vinde la orice preţ şi nu am ales încă soluţia de privatizare.

Ne dorim să o facem într-un mod în care valoarea acţiunilor noastre să fie cea mai bună. Acesta este scopul meu. Să ridic valoarea acţiunilor pe care le deţinem".

Grupul elen OTE are 54,01% din acţiunile Telekom România.

"Cred că Telekom are un potenţial fantastic", a mai spus ministrul de resort, explicând: "Are un număr de clienţi impresionant, are nişte servicii, este în dezvoltarea unor noi tehnologii. Poate acum nu arată aşa cum ar trebui să arate. Poate mai sunt şi clienţi nemulţumiţi. Cred că este un punct de influexiune, după venirea noii echipe. Sunt convins că este nevoie de o abordare puţin mai agresivă în planul de afaceri al companiei şi vom căuta soluţii, pe parcursul acestui an, să găsim noi căi de creştere.

Fără o politică de dividende nu putem veni în faţa investitorilor şi să listăm compania. Construim! Lucrurile sunt într-un proces. Nu putem da un termen (n.r. pentru privatizare). Ţine de piaţă, ţine de situaţia generală economică. Avem o cotă foarte importantă acolo şi este o decizie strategică foarte importantă".

Totuşi, ministrul a precizat că îşi doreşte o listare: "Ne dorim o transparentizare, pentru că această companie nu este foarte transparentă în acest moment, pentru că nu este listată".

La finalul anului trecut, ziarul "BURSA" a scis "Telekom România Communications", fosta Romtelecom, nu şi-a depus bilanţul pe anul 2014 în termenul prevăzut de lege, motiv pentru care a fost amendată contravenţional, conform informaţiilor furnizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Marius Bostan spune că, în acest moment, relaţiile dintre acţionari se resetează: "Am încredere în această companie şi cunosc posibilităţile ei.

Încercăm să reconstruim şi să facem un reset al relaţiilor noastre (n.r. dintre acţionari). Construim o relaţie de respect şi de încredere pentru următorul an".

La finalul anului trecut, Grupul de companii Telekom Romania a anunţat numirea lui Miroslav Majoro¹ în poziţia de CEO, începând cu data de 1 ianuarie 2016, în locul lui Nikolai Beckers.

Domnul Bostan nu a dorit să avanseze un preţ pentru pachetul statului la Telekom Rpmânia: "Nu risc să dau o cifră. Am o evaluare, dar vă rog să nu mă puneţi să o spun. Sunt discuţii între consultanţi, nu aş vrea să influenţez eu".

Fostul ministru al Comunicaţiilor, Răzvan Cotovelea, estima valoarea pachetului de acţiuni între 300 şi 600 de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "Afacerea Cartierul „Dealul Lomb”

    În anul 2007, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca emitea hotărârea cu numărul 135, prin care aprobă parafarea unui contract-cadru referitor la asoci­erea instituţiei în cadrul unei soci­etăţi comerciale cu capital mixt, ce urmărea construcţia unui cartier rezidenţial în zona Dealului Lomb, din oraşul condus, şi atunci, de Emil Boc. Mai exact, cu majo­ritate de voturi, consi­lierii municipali admit înfiinţarea societăţii şi intrarea Consiliului cu aport în natură la capitalul social cu un o suprafaţă de teren. Investiţia şi managementul companiei urmau să fie asigurate de viitorul investitor privat ce a fost selectat, după „depunerea ofertelor”, iar rezultatul scontat era construcţia a 75 de locuinţe sociale (apartamente cu două camere), plus utilităţi pe terenul primăriei.  

    În urma selecţiei ofertelor, a fost aleasă compania SC Impact Deve­loper & Contractor SA, cu sediul în Voluntari, să devină partenerul de afaceri al consilierilor lui Emil Boc. La acea dată, în compania ilfo­veană deţineau acţiuni câţiva acţionari princi­pali, restul fiind acţio­nari minoritari tip listă. Printre asociaţii Impact Developer & Contractor SA se numărau Dan Ioan Popp, Carmen Daniela Săndulescu, fostul acţionar al FC U Craiova, Adrian Andrici, şi soţul Andreei Paul Vass, Cristian Paul. Apartenenţa acestuia din urmă la această companie rezultă inclusiv din ultima declaraţie de avere depusă de vicepreşedintele PNL pe site-ul Camerei Deputaţilor.  

    Aşa cum ziarul nostru a dezvăluit în urmă cu o săptămână, la data de 14 iulie 2008 se înfiinţează societatea SC LOMB SA Cluj-Napoca, unde acţionarul majoritar devenea Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, cu un aport în natură la capitalul social în cuantum de 47.299.960,6 lei (reprezentând 51% din participaţii) şi SC Impact Deve­loper & Contractor SA, cu un aport de 45.455.027,51 lei (reprezentând 49% din capitalul social). Obiectul de activitate al nou-înfiinţatei firme era „dezvoltarea şi promovarea imobiliară”.  

    Bostan, administratorul Lomb SA, din partea municipalităţii  

    Potrivit Hotărârii Consiliului Local 135/2007, care aproba înfiinţarea acestei companii, fiecare dintre cei doi asociaţi şi-au numit propriii administratori. Compania privată a numit doi, în lui Marius Liviu Niţă, în timp ce, din partea statului, a fost numit, pentru o perioadă de doi ani, în funcţia de administrator actualul ministru al Comunicaţiilor, Raul Marius Bostan.  

    Revenind la afacerea dintre Consi­liul Local Cluj-Napoca şi compania Impact, este de remarcat faptul că, începând cu anul 2010, societatea Lomb SA, împreună cu Impact Developer & Contractor SA, alături de Marius Liviu Niţă şi Carmen Daniela Săndulescu, deţineau compania SC Actual Invest House SRL, unde compania mixtă controla un pachet de 95% din acţiuni.

    În 2011, potrivit informaţiilor furnizate de Registrul Comerţului, Lomb SA şi-a schimbat denumirea în SC Clearline Development & Management SA, iar structura acţi­onariatului a suferit nişte modificări importante. Astfel, în 3 iunie 2011, acţionarul minoritar al companiei, Impact Developer & Contractor SA, denunţă contractul-cadru încheiat cu Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, încheiat în 2007, anulând cele 47.299.266 de acţiuni pe care municipalitarea le deţinea în cadrul Clearline Development & Management SA, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei Consiliului Local de a constitui aportul în natură prevăzut în actul constitutiv al societăţii. Acţiunile au fost scoase la vânzare, iar Impact şi-a utilizat dreptul de preempţiune, devenid, astfel, acţionarul unic al firmei. "( PRESA ) 

    1. Lasa consultantii OTE sa vina la un numitor comnun.Acum Inca este prea devreme s-o privatizam.Mai sunt incacabluri de cupru care trebuie vandute si fuziunea cosmote cu romtelecom Inca nu a produs suficiente sinergii..Esti un imbecil daca nu ai inteles pana acum, boule:-)

    „Proaspăt desemnatul ministru al Societății Informaționale, Raul Marius Bostan, are o veche relaţie de afaceri cu statul, prin intermediul firmelor la care e acţionar. Astfel, firma VMB Partners SA, unde Bostan deține pachetul principal de acțiuni, de 45%, și unde a fost asociat cu Viorel Udma, soțul fiicei lui Marko Bela, în perioada 2006-2008.

    VMB Partners SA a încheiat, conform SEAP, în 2009-2010, patru contracte: 

    – 700.850 lei, printr-un contract atribuit de Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia în 18.08.2010 pentru servicii integrate de consultanță pentru elaborarea și implementarea strategiei de dezvoltare durabilă a asociației intercomunitare de dezvoltare Alba Iulia. 

    – 630.000 lei, printr-un contract atribuit de Primăria Bacău în 04.12.2009, pentru servicii de consultanţă pentru implementarea proiectului de politici publice de dezvoltare locală, planificare strategică pe termen mediu și lung a municipiului Bacău. 

    – 166.600 lei, printr-un contract atribuit de municipalitatea Sebeș în 17.08.2009, pentru servicii financiare de structurare a unui împrumut prin emisiune de valori mobiliare (obligaţiuni) şi/sau credit bancă. 

    – 520.000 lei, printr-un contract atribuit de Primăria Târgu Mureș în 25.03.2009 pentru servicii financiare de structurare a unui împrumut prin emisiune de valori mobiliare (obligaţiuni) şi/sau credit bancă. 

    În afara acestor contracte vizibile pe SEAP, există însă o puzderie de alte contracte derulate cu statul de societatea unde Bostan e acționar, dintre care enumerăm pe cele de emisiune de obligaţiuni, structurate de VMB Partners SA cu: 

    Primăria Predeal  

    Primăria Aninoasa  

    Primăria Lugoj  

    Primăria Oradea  

    Primăria Sebeș  

    VMS este și ”consilier financiar” al Primăriei Timișoara  

    Primăriei Iași  

    Primăriei Slobozia  

    Primăria Suceava  

    VMB Partners a accesat și fonduri UE prin POS CCE în 2014, suma nerambursabilă fiind în valoare de 492.000 lei . „( PRESA )

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb