MARIUS DUNCA, ANPC: "Nu vreau să aud de câştiguri uriaşe pentru bancheri pe spatele românilor"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 septembrie 2015

"Nu vreau să aud de câştiguri uriaşe pentru bancheri pe spatele românilor"

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) primeşte şi câte 100 de reclamaţii pe zi de la consumatori împotriva băncilor, a reiterat, ieri, preşedintele instituţiei Marius Dunca, care susţine că băncile ar trebui să vină cu soluţii concrete pentru reducerea poverii debitorilor care au probleme la rambursarea creditelor.

ANPC a demarat, în luna iulie, un control tematic în sectorul bancar, după ce operatorii financiari care au acordat credite în franci elveţieni (CHF) au refuzat prezenţa reprezentanţilor Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului la negocierile colective cu clienţii.

Marius Dunca sublinia, la vremea respectivă: "Dacă nu ne-au primit în calitate de observator, cu siguranţă ne vor primi în calitate de organ de control".

În cadrul controlului tematic, ANPC verifică dacă măsurile de remediere a deficienţelor au fost aplicate de către instituţiile de credit.

Controalele se derulează la toate băncile care au oferit credite în franci elveţieni, dar şi la celelalte instituţii financiare, potrivit şefului ANPC, care a adăugat: "Avem decizii definitive care nu sunt puse în aplicare. Chiar îşi bat joc de români, chiar nu vor să înţeleagă că românii sunt în imposibilitatea să-şi plătească împrumuturile şi ajung în stradă cu familiile. La nivel de declaraţii, toţi operatorii financiar-bancari sunt aşi, dar când să pună în aplicare măsurile declarate, lucrurile se schimbă".

Precizând că, de la începutul anului şi până la acel moment, ANPC a înregistrat 2296 de reclamaţii de la consumatori, dintre care au fost soluţionate amiabil doar 389, domnul Dunca declara că şi-ar dori ca legea să îi permită să suspende activitatea de creditare a băncilor.

Recent, domnia sa a reiterat că, dacă legea i-ar permite, şi-ar dori să poată suspenda "măcar o zi" activitatea de creditare a băncilor: "Sunt preşedintele protecţiei consumatorilor, nu al protecţiei băncilor! Am spus că mi-aş dori să pot suspenda activitatea de creditare a băncilor temporar, pentru o oră, pentru o zi măcar, până la rezolvarea unor situaţii. M-am uitat în lege, dar nu există portiţe care să-mi permită acest lucru".

Ieri, Marius Dunca s-a adresat băncilor, citat de Agerpres: "Scopul nostru, ca instituţie, nu este să vă amendăm, ci să găsim soluţii amiabile. Avem şansa şi cu Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor. Sunt o comunitate foarte mare (n.r. clienţii nemulţumiţi), vorbesc foarte mult pe reţelele de socializare, discută, au avocaţi, au şi argumente concrete. Uitaţi-vă câte procese are numai ANPC".

În opinia domniei sale, băncile trebuie să recâştige încrederea consumatorilor, iar acest lucru nu se poate obţine decât "cu respect faţă de consumatori", prin deschiderea faţă de aceştia, prin contracte clare, transparente şi pe înţelesul clientului.

"Într-o economie de piaţă sănătoasă, ar trebui să venim cu produse sigure, care să satisfacă în acelaşi timp nevoile consumatorilor, să vă gândiţi şi dumneavoastră (n.r. băncile) la un câştig, dar nu la câştiguri uriaşe. Contractele cu clienţii ar trebui să fie mai corecte, mai transparente, fără capcane, mai uşor de înţeles de către consumatori şi poate aşa vom reuşi să le recâştigăm încrederea", a mai spus Marius Dunca.

Potrivit acestuia, în viitorul apropiat, băncile trebuie să vină cu soluţii pentru a diminua din povara românilor. "Legislaţia este perfectibilă, dar niciodată nu va satisface ambele părţi, nici pe consumatori, nici pe reprezentanţii băncilor. Dar nu trebuie, prin legislaţie, să impunem reguli stricte. Trebuie să luaţi în calcul şi partea umană", a adăugat preşedintele ANPC.

Reprezentantul ANPC a menţionat faptul că instituţia pe care o reprezintă este dispusă să discute cu băncile toate soluţiile posibile, implementarea Directivei 17, soluţionarea alternativă a litigiilor etc., cu condiţia să fie soluţii optime pentru toate părţile implicate. "Discutăm până găsim soluţii optime, dar nu vreau să aud de câştiguri uriaşe pentru bancheri pe spatele românilor", a subliniat Dunca.

Şeful ANPC susţine că trebuie să se implice, alături de instituţiile statului, în educaţia financiară, astfel încât noţiunile financiare de bază să fie învăţate încă din liceu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb