România înregistrează, din păcate, în relaţia comercială cu Ungaria, un deficit important, conform ambasadorului României în Ungaria, Marius Lăzurcă. Domnia sa a declarat ieri, în cadrul conferinţei Agri Investors, organizată de OTP Bank în colaborare cu Ambasada României la Budapesta: "România îşi doreşte să recupereze acest deficit. Cred că ar fi în interesul ambelor ţări ca schimburile noastre comerciale să devină mai echilibrate".
Potrivit oficialului român, intenţiile antreprenorilor maghiari de a continua investiţiile în România sunt instrumente care ar putea duce la echilibrarea comerţului şi la reducerea deficitului.
"Încurajez investitorii din Ungaria, care vor să-şi extindă prezenţa în România, să intre cu afaceri noi pe piaţa noastră", a subliniat domnul Lăzurcă.
Relaţiile economice, respectiv comerciale dintre România şi Ungaria nu sunt suficient de cunos-cute publicului larg, conform ambasadorului român la Budapesta, care aduce în atenţie faptul că exis-tă un potenţial de promovare a raporturilor româno-ungare ce ar putea fi valorificat prin prezentarea mai activă a realităţilor economice bilaterale.
Marius Lăzurcă a subliniat: "În plină criză economică globală, în 2008, relaţiile comerciale dintre România şi Ungaria atingeau 5,8 miliarde de euro. În ciuda crizei globale care şi-a pus amprenta şi asupra economiilor noastre, comerţul nostru bilateral a crescut constant din 2008, astfel încât în 2015 am înregistrat o cifră record de 8 miliarde de euro, care, potrivit estimărilor, va fi confirmată şi pentru 2016. Această cifră spune multe: pe de o parte, despre realitatea economiilor noastre, pe de alta - despre interesul reciproc pe care antreprenorii îl poartă ţărilor noastre. În fine, este o cifră care spune multe despre potenţialul pe care îl au relaţiile comerciale dintre noi".
Conform domnului Lăzurcă, Ministerul Afacerilor Externe din România a stabilit un obiectiv de schimburi comerciale bilaterale România-Ungaria de 10 miliarde de euro pe termen mediu.
Marius Lăzurcă: "Agricultura reprezintă, în mod constant, un procent important în schimburile bilaterale România-Ungaria. Din 2014, agricultura a reprezentat circa 14-15% din aceste schimburi, a căror valoare a crescut în fiecare an. Există potenţial de creştere în continuare a relaţiilor noastre".
•
Marius Lăzurcă: "În cadrul relaţiilor România-Ungaria, parteneriatul nostru cu OTP este unul de natură strategică. OTP a devenit un actor important pe piaţa bancară din România.
Prezenţa sa în ţara mea, creşterea organică a acestei bănci într-un mediu bancar competitiv, cum este cel românesc, dovedeşte că OTP are intenţii serioase şi că România este un mediu în care se poate investi în siguranţă".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2017, 16:49)
Cum se face ca "judetul" numit Ungaria ne depaseste?