Într-o scrisoare trimisă preşedintelui Comisiei juridice a Senatului american, Jim Jordan, directorul executiv al companiei Meta, Mark Zuckerberg, declară că a cenzurat Facebook în timpul pandemiei sub presiunile venite de la administraţia Biden.
"În 2021, oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei Biden, inclusiv de la Casa Albă, au exercitat presiuni repetate asupra echipelor noastre pentru a cenzura un anumit conţinut legat de Covid-19, inclusiv satira şi umorul, exprimându-şi frustrarea atunci când nu eram de acord", scrie Zuckerberg, care apoi subliniază că "exercitarea presiunilor guvernamentale a reprezentat o greşeală şi regret că nu am fost mai deschişi în această privinţă".
Directorul executiv de la Meta mai subliniază că în acea perioadă "am făcut o serie de alegeri pe care astăzi, în lumina noilor informaţii, nu le-am mai face".
Mark Zuckerberg promite în scrisoare că "nu trebuie să ne compromitem standardele în ceea ce priveşte conţinutul de pe platformele noastre în urma presiunilor exercitate de o administraţie, şi suntem gata să rezistăm dacă se va mai întâmpla aşa ceva".
Wall Street Journal a preluat pe larg conţinutul scrisorii lui Zuckerberg şi aminteşte că în perioada pandemiei "obiectivul declarat public al Facebook era de a împinge milioane de oameni către vaccinurile Covid-19", dar "în scrisoarea sa, Zuckerberg nu a indicat dacă s-a răzgândit cu privire la acest obiectiv sau dacă pur şi simplu a considerat că administraţia Biden a mers prea departe".
Pe marginea articolului din WSJ, un cititor a interogat sistemul de inteligenţă artificială Open AI, care a răspuns că "dacă cineva încalcă cu bună ştiinţă articolul 7 din ICCPR (International Covenant on Civil and Political Rights, Pactul internaţional pentru drepturile civile şi politice) prin împingerea sau constrângerea unor persoane să primească un tratament medical experimental fără consimţământul lor liber şi în cunoştinţă de cauză, acest lucru ar putea fi considerat o încălcare gravă a dreptului internaţional. În special, dacă astfel de acţiuni fac parte dintr-o practică generalizată sau sistematică, acestea ar putea fi considerate crime împotriva umanităţii".
Tot în scrisoarea trimisă Comitetului juridic al Senatului american, directorul executiv de la Meta a abordat şi limitarea accesului utilizatorilor Facebook la informaţiile prezentate de New York Post, cu privire la legătura dintre membrii familiei Biden şi compania Burisma din Ucraina, în perioada campaniei electorale prezidenţiale din 2020.
"FBI ne-a avertizat despre o potenţială acţiune de dezinformare a Rusiei, iar când am văzut ştirea din New York Post cu acuzaţiile de corupţie la adresa familiei lui Joe Biden, am trimis ştirea spre verificare", se arată în scrisoare. În perioada verificării, a cărei durată nu este precizată, ştirea din New York Post a fost "retrogradată", astfel încât algoritmii de promovare a ştirilor să "o treacă cu vederea".
"De atunci a devenit clar că informaţiile nu au fost dezinformare rusească şi, în retrospectivă, nu ar fi trebuit să retrogradăm articolul", mai subliniază Zuckerberg, care apoi arată că "ne-am schimbat politicile şi procesele astfel încât să nu se mai întâmple aşa ceva". În acest sens, "Facebook nu mai retrogradează ştirile şi articolele în timp ce se aşteaptă rezultatele verificărilor".
Toate aceste dezvăluiri au implicaţii deosebit de grave, atât din punct de vedere al transparenţei informaţionale, dar mai ales din perspectiva manipulării grave a procesului electoral şi a subminării democraţiei.
Următorul pas ar trebui făcut de justiţia americană, dar şi de sistemele de justiţie din toate ţările afectate de cenzura impusă de conducerea Facebook sub presiunile Casei Albe.
1. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 29.08.2024, 07:06)
Acum practic, să spună și Open AI turmei că a fost supusă unui experiment medical, fiind constrânsa sau obligată să se înțepe cu o zeama minune, in lipsa informațiilor, ăsta e un afront adus oițelor.
Eh, bietele rumegatoare ar putea spune că întrebarea cititorului WSJ adresată Open AI a fost tendențioasa și cu informații sel ectate anume ca să iasă așa un răspuns.
Oițele își vor liniști astfel conștiința și vor putea rumega în continuare fericite.
2. Nu cred in spovedanie
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2024, 13:55)
Nu cred in spovedanie la preot la ceas de seara, mai ales cand vine din partea unor oameni certati cu morala si democratia. E o capcana.. asa cum a fost si pandemia.. o puscarie miscatoare, asta e !