Mass-media: "Israel investighează posibila detenţie a informaţiilor de tranzacţionare înaintea atacului Hamas din 7 octombrie"

T.B.
Internaţional / 5 decembrie 2023

Mass-media: "Israel investighează posibila detenţie a informaţiilor de tranzacţionare înaintea atacului Hamas din 7 octombrie"

Autorităţile israeliene investighează afirmaţiile unor cercetători americani conform cărora unii investitori ar fi putut şti în avans despre un plan al Hamas de a ataca Israel pe 7 octombrie şi ar fi folosit această informaţie pentru a obţine profit din valori mobiliare israeliene, relatează reuters.

Studiul realizat de profesorii de drept Robert Jackson Jr. de la Universitatea din New York şi Joshua Mitts de la Universitatea Columbia a identificat vânzări semnificative în lipsă (short-selling) de acţiuni în perioada premergătoare atacurilor, care au declanşat un război cu aproape două luni în urmă, potrivit sursei menţionate.

Conform sursei, "Cu câteva zile înainte de atac, unii traderi păreau să anticipeze evenimentele care urmau să aibă loc", au scris ei, menţionând interesul crescut pentru Fondul Tranzacţionat pe Bursa Israelului (ETF) MSCI, care "a crescut brusc şi semnificativ" pe 2 octombrie, conform datelor Autorităţii de Reglementare a Industriei Financiare (FINRA).

"Şi chiar înainte de atac, vânzările în lipsă ale titlurilor israeliene pe Bursa de Valori din Tel Aviv (TASE) au crescut dramatic", au adăugat aceştia în raportul lor de 66 de pagini, relatează reuters.

În răspuns, Bursa de Valori din Tel Aviv (TASE) a direcţionat Reuters către Autoritatea pentru Valori Mobiliare din Israel, care a declarat: "Problema este cunoscută de autoritate şi este investigată de toate părţile relevante", conform sursei citate.

O purtătoare de cuvânt a autorităţii de reglementare a valorilor mobiliare nu a oferit detalii suplimentare, iar poliţia israeliană nu a comentat imediat, transmite sursa.

Cercetătorii au afirmat că vânzările în lipsă, în care investitorii se aşteaptă ca preţul acţiunilor să scadă, permiţându-le să fie cumpărate ulterior la un preţ mai mic şi cu un profit, înainte de 7 octombrie, "au depăşit vânzările în lipsă care au avut loc în timpul a numeroase alte perioade de criză", potrivit sursei menţionate.

Cercetarea menţionează că aceste tranzacţii au depăşit nivelul vânzărilor în lipsă care au avut loc în timpul altor perioade de criză, inclusiv recesiunea după criza financiară din 2008, războiul din Israel-Gaza din 2014 şi pandemia COVID-19, menţionează reuters.

Pentru Leumi (LUMI.TA), cea mai mare bancă din Israel, vânzarea în lipsă a 4,43 milioane de acţiuni noi în perioada 14 septembrie - 5 octombrie a generat profituri de 3,2 miliarde de shekeli (862 de milioane de dolari) din acea vânzare în lipsă suplimentară, conform sursei citate.

Cercetătorii au observat că, deşi nu au identificat o creştere generală în vânzările în lipsă ale companiilor israeliene pe bursele din SUA, au identificat o creştere bruscă şi neobişnuită, chiar înainte de atacuri, în tranzacţiile cu opţiuni cu scadenţă scurtă asupra acestor companii, precizează sursa menţionată.

Potrivit reuters, "Concluziile noastre sugerează că traderii informaţi despre atacurile iminente au obţinut profit din aceste evenimente tragice, şi, în conformitate cu literatura anterioară, arătăm că astfel de tranzacţionări au loc în perioade în care nu există o aplicare eficientă a interdicţiilor legale privind informaţiile privilegiate, atât în SUA, cât şi la nivel internaţional", au declarat profesorii.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Minciuna cu mossadul nu a stiut , a inceput sa puta asa tare ca acum se incearca dresul busuiocului , adica a stiut , dar nu a crezut . Adevarul intotdeauna iese la suprafata . metoda folosita este fumata de 80 de ani , pearl harbour , s-au facut ca nu vad ca sa poata da doua bombe nucleare , la populatia civila . cam la fel si cu 7 oct .

    1. Si daca au stiut, asta-i face pe hamas mai putin teroristi?

      ii face raspunzatori ca au stat si nu au facut nimic sa-i salveze . in ce clasa esti ?

      Corect, sunt raspunzatori ca au ignorat, dar hamas tot terorism au facut, de acord? Referitor la clasa mea e foarte clar ca tu n-o s-o ajungi niciodata!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb