MATTHEW SUSSEX, UNIVERSITATEA GRIFFITH DIN AUSTRALIA: "China deţine «poziţia dominantă» în relaţia cu Rusia, iar Beijing-ul nu va susţine cu armament Moscova"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 septembrie 2022

"China deţine «poziţia dominantă» în relaţia cu Rusia, iar Beijing-ul nu va susţine cu armament Moscova"

"Parteneriatul «fără limite» are limite care sunt stabilite tot mai mult de China, nu de Rusia"

China deţine "poziţia dominantă" în relaţia sa cu Rusia, iar Beijing-ul nu va susţine cu armament Moscova, spune Matthew Sussex, profesor asociat de la Universitatea Griffith din Australia, conform CNBC.

"Este un parteneriat inegal, iar China se află în poziţia dominantă în această relaţie", a spus profesorul, subliniind că Rusia are nevoie de China mai mult decât China are nevoie de Rusia.

Comentariile sale vin după ce liderul de la Beijing s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin în Uzbekistan, cu ocazia summit-ului Shanghai Cooperation Organization, ce a avut loc la Samarkand. A fost prima întâlnire faţă în faţă a celor doi lideri de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

În timpul întrevederii, XI Jinping a spus că Beijing-ul este "gata să lucreze cu Rusia", astfel încât să-şi susţină reciproc "interesele de bază", potrivit agenţiei de presă de stat chineze Xinhua, ce a enumerat drept domenii de cooperare comerţul, agricultura şi conectivitatea.

Dar Sussex a subliniat că cele două ţări nu sunt pe picior de egalitate, în parteneriat. În vreme ce China a cumpărat petrol ieftin din Rusia, China a refuzat în mod constant să furnizeze arme Moscovei. În opinia sa, acest lucru poate fi un indiciu că Beijing-ul are "anumite îngrijorări şi o supărare reală" faţă de Rusia, cu privire la conflict.

Până acum, războiul Rusiei în Ucraina a provocat circa 34.000 de morţi, potrivit unui raport din august al New York Times, aproximativ 9.000 fiind ucraineni, în timp ce Rusia a pierdut circa 25.000 de vieţi pe câmpul de luptă. Moscova a numit în repetate rânduri atacul din Ucraina drept "operţiune specială".

Xiaoyu Pu, profesor asociat la Universitatea din Nevada este de părere că, chiar şi în aceste condiţii, parteneriatul strategic dintre China şi Rusia va continua. În opinia sa, alianţa este de aşa natură încât ambele puteri pot contracara "hegemonia occidentală", un termen folosit pentru a descrie dominaţia Occidentului - din punct de vedere politic, social sau economic - în comunitatea globală.

"China are nevoie de un tip de parteneriat strategic cu Rusia pentru a contrabalansa... hegemonia occidentală, astfel încât China şi Rusia îşi vor continua vor continua să facă comerţ pentru a menţine un fel de relaţie economică normală", a spus el, conform CNBC.

Luna trecută, Rusia şi China au organizat un exerciţiu militar comun de o săptămână în Marea Japoniei, laolaltă cu trupe ale altor state precum India, Laos şi Mongolia. În ultimii ani, ambele ţări au derulat exerciţii comune, inclusiv în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Totuşi, Pu spune că această relaţie "are limite".

"China nu va oferi niciun sprijin militar Rusiei; cred că Beijing-ul are rezerve cu privire la războiul din Ucraina", a spus profesorul. "Acest parteneriat Rusia-China nu este o formă de alianţă militară. Este mai mult ... un suport simbolic".

La ultima lor întâlnire faţă în faţă din februarie, Xi şi Putin au încheiat un parteneriat "fără limite". Ei şi-au promis sprijin diplomatic şi politic şi au convenit să nu aibă zone de cooperare "interzise".

Dar Sussex spune că de fapt acest parteneriat are limite, setate de China, nu de Rusia. "Cred că Xi va rămâne pe margine în viitorul apropiat. Parteneriatul «fără limite» are limite care sunt stabilite tot mai mult de Beijing şi nu de Moscova. China nu este pregătită ca Rusia să acţioneze după bunul plac", a spus Sussex, citat de CNBC.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. China are pozitie dominanta si fata de USA,

    nu militar ci economic si financiar, 

    daca chinezii ar face retrageri masive din 

    investitiile lor americana, in USA ar fi jale mare, 

    ptr.chinez ar fi cu pierderi dar politicul are posibilitatea

    oricand sa faca dezastru financiar in lume  

    Avem niste informatii pentru profesorasul Sussex din nobody-in-drum.

    China este cumparatorul de arme din Rusia, nu invers. Iar Rusia are nevoie de munitie de duzina pe care o cumpara din Coreea de Nord. Mintile curioase stiu ce relatie este intre Coreea de Nord si China. Asa ca ele stiu ca daca Rusia are nevoie de ceva, in lazile de obuze coreene se vor gasi si cadouri chinezesti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb