Maxim al ultimilor 20 de ani pe piaţa boabelor de cacao

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 octombrie 2009

În anul agricol curent, piaţa boabelor de cacao va fi lovită de deficit.

În anul agricol curent, piaţa boabelor de cacao va fi lovită de deficit.

Preţul boabelor de cacao a crescut vineri, pe piaţa din Londra, până la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora cererea se va îmbunătăţi, iar pe segmentul livrărilor vor fi probleme pentru al patrulea an consecutiv.

Potrivit "Macquarie Bank" Ltd., livrările de cacao vor fi cu 38.000 de tone metrice mai mici decât cererea în anul agricol 2009/2010, care a început la data de 1 octombrie. Analiştii subliniază că reducerea producţiei de cacao din Coasta de Fildeş va genera un deficit anul acesta, iar preţurile vor fi mari, în continuare. În anul agricol 2008/2009 au fost înregistrate scăderi importante ale recoltelor de cacao din Coasta de Fildeş (-14%), cel mai mare producător mondial de profil.

Preţul boabelor de cacao cu livrare în luna decembrie a urcat cu 19 lire (0,9%) vineri, pe piaţa londoneză Liffe, ajungând la 2.144 de lire (3.426 dolari) tona. Anterior, cotaţia urcase până la 2.185 dolari tona, cel mai ridicat preţ înregistrat în cursul unei sesiuni bursiere din ianuarie 1989 până în prezent. La ICE Futures U.S. din New York, preţul boabelor de cacao cu livrare în decembrie a urcat cu 0,3%, la 3.255 dolari tona.

Specialiştii din domeniu sunt de părere că redresarea economică va genera un consum sporit de ciocolată, astfel că boabele şi pudra de cacao vor fi tot mai căutate. Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Producătorilor de Cacao, cantitatea de cacao măcinată va spori cu 1,5 - 2% anul acesta, la nivel internaţional. Asociaţia producătorilor de dulciuri de Germania arăta, recent, că cererea de pudră de cacao semnalează sporirea consumului de dulciuri. În Germania, spre exemplu, cel mai mare producător de dulciuri din Europa, cantitatea de cacao măcinată a crescut cu 11% în trimestrul al treilea din acest an, comparativ cu perioada similară din 2008.

Vineri, la Liffe, a crescut şi preţul zahărului alb, altă materie primă utilizată în industria dulciurilor: +1,60 dolari (0,3%), la 594,40 dolari tona. În schimb, preţul cafelei Robusta cu livrare în noiembrie a scăzut cu 0,3%, la 1.476 dolari tona, acesta fiind primul declin din ultimele patru şedinţe bursiere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb