• Călin Rechea, economist: "Nivelul cursului va fi menţinut la un nivel rezonabil, cel puţin până la alegerile prezidenţiale"
Situaţia economică precară, incertitudinea legată de situaţia politică a ţării şi nivelul deficitului bugetar slăbesc percepţia investitorilor asupra ţării noastre, ceea ce duce la deprecierea monedei naţionale. Laurian Lungu, managing partener în cadrul Macroanalitica, consideră: "Pe monedele din estul Europei sunt puse presiuni suplimentare, care la noi se resimt mai puternic, având în vedere că piaţa finaciară este mai slabă".
Analistul Macroanalitica mai spune că deprecierea semnificativă a leului faţă de euro din ultima perioadă este cauzată de "efectului lunii septembrie". Domnia sa ne-a explicat că acest fenomen constă în faptul că, în această perioadă, traderii se întorc din vacanţă şi reacţioneză la evenimentele care s-au întâmplat peste vară, devenind mai precauţi totodată, lucru care determină implicaţii la nivelul pieţei financiare.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, consideră că deprecierea leului este cauzată de mişcările de la nivelului cererii şi al ofertei, ceea ce nu implică, în mod obligatoriu, atacuri speculative.
În opinia economistului Călin Rechea, în cazul în care este vorba despre un atac speculativ, s-a încercat doar o testare a cursului, urmând ca pe fondul dorinţei BNR de a menţine moneda naţională într-un interval mic de fluctuaţie, să se încerce, în viitorul apropiat, atacuri de o mai mare amploare.
Domnia sa apreciază că nivelul cursului va fi menţinut la un nivel rezonabil, cel puţin până la alegerile prezidenţiale, datorită presiunilor politice ce se vor face asupra Băncii Naţionale a României.
"Guvernul trebuie, însă, să îşi reducă cheltuielile pentru a încetini creşterea deficitului bugetar, care pune presiune pe curs mai ales în condiţiile în care veniturile s-au redus considerabil, iar intrările de valută de la românii care lucrează în străinătate s-au diminuat foarte mult, acestea constituind un pilon important de susţinere a cursului", a mai precizat domnul Rechea.
Pe de altă parte, dealerii din bănci sunt de părere că lichiditatea din piaţă este mai scăzută decât a celorlalte monede din regiune. Mai mult decât atât, forurile comerciale (cele care cumpără şi vând valută pentru societăţi) au o activitate scăzută în general, ceea ce determină ca tranzacţiile comerciale să fie scăzute.
O altă categorie de dealeri apreciază că, deşi lichiditatea este bună în piaţă, aceasta nu este distribuită în mod uniform, ceea ce determină fluctuaţiile valutare existente în această perioadă.
1. Seful jefuitorilor
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2009, 11:06)
Sustinerea desantata a lui Mugur Isarescu de catre Voiculescu si ai lui arata clar ca acesta este raspltit pentru desfintarea ilegala a Bancorex-ului. SA-u pierdut irmele conturilor lui Ceausescu. Cand sa luat creditul inrobitor de la FMI cel mai infocat sustinator a fost tot Isarescu. Acum el sa lauda cu rezerva BNR care il salveaza pe el in schimb ne ingroapa pe el si pe Boc care inconstient a fost manipulat. Presedintele FED a fost dat afara dupa ce a adus prosperitate SUA o perioada lunga de timp. Masonul Isarescu sustinut de sluga Chirovici este de neclintit dupa dezastrul creat timp de 20 de ani in Romania (distrugerea monedei antionale, falimantarea a 12 banci, privatizarea pe nimic a celor mai bune banci, subordonarea Romaniei intereselor unor ecsroci). Isarescu a fost rasplatit cu titlul de academician pentru servicii aduse lui Postolache, eugen Simion, Voiculescu, Baltazar, Ilie Serbanescu, Emil Constantiescu, Iliescu, Patriciu, Nastase, Hrebenciuc si altii. de unde a acumulat Isarescu averi imense la Dragasani, Snagov si in alte parti? El crede ca este nemuritor? Dumnezeu il va pedepsi pentru toate suferintele pe care le-a provocat.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Izba în data de 15.09.2009, 11:11)
Dupa acest mesaj o sa vezi ca apare pe toate posturile Vasilescu, Baltazar, Firea!!!! sal apere > Facem pariu.
1.2. Dobinzile ne omoara afacerile (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de mestesugar în data de 15.09.2009, 23:53)
Dobinda de referinta de 8 ori mai mare ca in UE ne face necompetitivi, plus manipularea cursului, menita sa tilhareasca atit investitorii cit si pe cei din diaspora care trimit banii acasa (rata reala ar fi la 8lei =1 euro), asta alunga investitorii, este evident ca UE spala banii prin BNR data fiind cele de mai sus, fiindca altfel nu ar accepta asa ceva !