Poşta Română este una dintre companiile care, după aplicarea programelor de restructurare iniţiate de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a intrat pe profit, iar reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional /FMI/ au apreciat încadrarea în ţintele stabilite în ceea ce priveşte numărul personalului şi al oficiilor poştale ale companiei, se arată într-un comunicat de presă al MCSI.
MCSI precizează: "Pe agenda de lucru a întâlnirii dintre oficialii Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional, a Băncii Mondiale şi a Uniunii Europene s-au aflat două teme de discuţii referitoare la Compania Naţională Poşta Română SA şi Punctul Unic de Contact (PCU). În cadrul discuţiilor legate de Compania Naţională Poşta Română, reprezentanţii FMI au apreciat încadrarea în ţintele stabilite în ceea ce priveşte numărul personalului şi al oficiilor poştale ale companiei. Poşta Română este una dintre companiile care, după aplicarea programelor de restructurare iniţiate de către Ministerul Comunicaţiilor, a intrat pe profit".
Potrivit sursei citate, în cadrul dis-cuţiilor cu oficialii străini au fost abordate subiecte legate de managementul privat al companiei şi de privatizarea acesteia. În acest sens, MCSI a prezentat o situaţie referitoa-re la aspectele menţionate şi au informat reprezentanţii FMI şi UE că, începând cu luna decembrie, se va demara procesul de identificare al unui investitor strategic care să participe la majorarea capitalului social al Poştei Române, deţinând până la 33%. Procesul va respecta întocmai prevederile O.U.G. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, cu modificările şi completările ulterioare.
La ora actuală, cele trei companii la care Ministerul Comunicaţiilor este acţionar majoritar, respectiv Poşta Română, Radiocom şi Romfilatelia, se află pe profit.
Pe de altă parte, a doua temă de dis-cuţie a fost legată de Punctul Unic de Contact (PCU), membrii CE reamintind faptul că România, ca stat membru, trebuie să îşi armonizeze legislaţia cu Directiva 2006/123/CE, care are rolul de a reglementa cadrul general de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii pe teritoriul României. PCU va avea pentru început un număr de 125 de proceduri şi tot atâtea proceduri online (solicitare de avize, de documente, certificate şi alte acte adminis-trative), precizează MCSI.
Compania Naţională Poşta Româ-nă (CNPR) a raportat, în luna august, un profit de circa 600.000 de lei, trendul fiind ascendent pentru lunile următoare, conform analizelor financiare publicate în a doua parte a lunii octombrie.
Reintrarea pe profit a companiei se datorează reducerii cheltuielilor cu 441 milioane euro, prin rezilierea şi suspendarea unor contracte nesus-tenabile şi reorganizarea reţelei poştale interne, astfel încât, la începutul lunii octombrie, reţeaua poştală înregistra un număr de 5.846 subunităţi poştale ca urmare a deciziei de comasare, la care se adaugă implementarea unui nou model de business.
• Comisie pentru selectarea consultantului
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) va selecta un consultant care va începe în luna decembrie să caute un investitor strategic pentru preluarea unui pachet de până la 33% din acţiunile Poştei Române şi a managementului companiei. Marius Fecioru, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, a declarat că acţionarii Poştei Române au hotărât recent înfiinţarea unei comisii pentru selectarea consultantului. "Comisia are patru membri, unul de la Fondul Proprietatea şi trei de la Ministerul Comunicaţiilor. Comisia se va ocupa de selectarea consultantului care va furniza servicii de asistenţă juridică şi financiară în procesul de identificare a investitorului stategic la Poşta Română", a spus Fecioru. El a adăugat că prin investitor strategic înţelege o entitate care desfăşoară activităţi în domeniul poştal, are un capital social cel puţin egal cu cel al Poştei Române şi are un volum de activitate similar celui al operatorului naţiona poştal.
Potrivit reprezentantului ministerului, procesul de identificare a investitorului strategic ar trebui să se încheie, cel mai târziu, la mijlocul anului 2012.
În august, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a anunţat că discută cu reprezentanţii operatorilor poştali naţionali din Belgia, Austria şi Germania pentru intrarea în acţionariatul Poştei Române, proces care va avea ca efect implicarea în managementul operaţional şi capitalizarea companiei. "Mai sunt şi alţi operatori poştali din Europa interesaţi de Poşta Română, cum ar fi cel din Italia", a spus Fecioru.