Cei mai mulţi dintre liderii PSD din judeţe şi-au declarat susţinerea pentru preşedintele partidului Liviu Dragnea şi acordul pentru retragerea sprijinului politic premierului Sorin Grindeanu, potrivit felului în care se exprimaseră prin presă, înainte de ziua programată pentru depunerea moţiunii de cenzură la adresa Cabinetului Grindeanu.
Declaraţiile au fost întărite sâmbătă de un comunicat oficial, semnat de toate organizaţiile PSD din ţară, cu excepţia celor din Timiş, unde preşedinte este Sorin Grindeanu, şi din Caraş-Severin, pentru că, acolo, potrivit partidului, nu s-au întrunit, încă, forurile de conducere, pentru a lua o decizie.
PSD subliniază, în comunicat, că Sorin Grindeanu şi Victor Ponta nu reprezintă partidul în "tentativa de preluare prin forţă a puterii executive a statului".
Unele organizaţii au transmis individual comunicate de presă, altele au formulat mesaje prin vocea liderilor lor, după cum rezulta din situaţia centralizata de ziarul BURSA.
În Sălaj, preşedintele executiv PSD Iuliu Nosa nu se poziţionase în nicio tabără, vineri, însă ulterior, preşedintele organizaţiei Tiberiu Marc a semnat declaraţia comună de susţinere a lui Dragnea.
"Nu am decis să susţinem o tabără sau alta, rămânem în zona echilibrului", a declarat domnul Nosa, potrivit GraiulSalajului.ro, domnia sa adăugând: "Ne dorim să se termine cât mai repede această criză politică apărută în ultimul timp".
Deşi statistica declaraţiilor de susţinere îl dădea câştigător net pe Liviu Dragnea, totuşi meciul nu era de dinainte jucat, pentru ca nu era deloc clar că declaratiile de sustinere ar fi fost sincere, mai ales că, opiniile din unele filiale nu erau deloc omogene, existând disensiuni între membri, iar, în unele cazuri, acestea au devenit publice.
Cea mai cunoscută este situaţia de la Iaşi, unde primarul Mihai Chirica şi Organizaţia Municipală a PSD şi-au declarat susţinerea pentru premier, în timp ce organizaţia judeţeană, condusă de Maricel Popa, era de partea lui Dragnea.
Maricel Popa a declarat presei, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, că îl susţine pe Liviu Dragnea şi că nu ştie nimic despre comunicatul transmis de filiala municipală Iaşi a PSD, care îşi anunţa susţinerea pentru premierul Sorin Grindeanu.
"Este o greşeală acel comunicat al filialei municipale", a spus Maricel Popa, după care a continuat: "Nu am fost consultaţi noi, cei de la filiala judeţeană. Eu votez pentru programul de guvernare al PSD şi îl sprijin pe Liviu Dragnea. Probabil că acest comunicat al organizaţiei municipale este asumat de Mihai Chirica, dar el este un simplu membru. Chirica este un farsor".
Organizaţia Municipală Iaşi a PSD a anunţat, chiar înaintea şedinţei CEx, că îl susţine pe Sorin Grindeanu şi Guvernul PSD-ALDE pe care acesta îl conduce în vederea punerii în aplicare a Programului de Guvernare ales de români în decembrie 2016.
Şi PSD Gorj s-a disociat de declaraţiile vicepreşedintelui filialei judeţene, deputatul Alin Văcaru, care se declarase în favoarea "rămânerii lui Sorin Grindeanu", spunând că retragerea sprijinului politic nu se decide într-o singură şedinţă.
PSD Gorj a precizat: "Considerăm că a fost emisă o părere personală şi nicidecum nu reprezintă punctul de vedere al organizaţiei PSD Gorj. Nu poţi să spui public că «ne-am făcut de râs», acum, când partidul trece printr-o perioadă grea şi tensionată în încercarea de a se respecta programul de guvernare promis tuturor românilor în decembrie 2016. Comitetul Executiv Naţional reprezintă forumul decizional al Partidului Social Democrat, forum din care fac parte, pe lângă conducerea centrală a partidului, doar preşedinţii organizaţiilor teritoriale. În acest context, ceilalţi membrii de partid nu au drept de vot, decizia unei organizaţii judeţene fiind susţinută în CExN doar de către preşedintele său".
Sorin Grindeanu spera să obţină sprijin în rândul organizaţiilor care nu se pronunţaseră, dar chiar şi în cele care, oficial, se declaraseră, deja, fidele lui Dragnea.
De exemplu, Mihai Chirica a spus că judeţele Caraş Severin, Timiş, dar şi Vrancea l-ar susţine pe premier. Oficial, din Vrancea au venit declaraţii de susţinere pentru Dragnea, în timp ce liderul din Caraş Severin nu s-a exprimat.
Nici unul dintre cei patru parlamentari PSD din Caraş Severin, în frunte cu liderul judeţean Ion Mocioalcă, nu a făcut declaraţii publice după declanşarea conflictului dintre premierul PSD şi preşedintele PSD, potrivit presei locale. Excepţia o constituie senatorul Ionuţ Chisăliţă, care a declarat pentru Express de Banat: "Eu nu sunt membru în Comitetul Executiv Naţional, dar sunt membru al Partidului Social Democrat. În consecinţă, respect deciziile PSD".
Senatorul social-democrat a evitat să spună mai mult.
În schimb, liderul PSD Vrancea a declarat că Grindeanu trebuie exclus pentru că îşi arogă o funcţie care i-a fost retrasă. "Nu mai poate reprezenta PSD în acest caz", a spus domnia sa, potrivit unor stenograme prezentate de Ştiripesurse.ro.
Din vorbe, cei mai mulţi îl susţineau pe Liviu Dragnea.
Dar, tot din vorbe, acum trei săptămâni, Liviu Dragnea însuşi îl susţinea pe Sorin Grindeanu, pentru ca, fulgerator, să-i ceară demisia şi sa îl excludă din PSD.
De aceea, statornicia opţiunilor politice trebuie socotită mai curând coincidenţă, decât consecvenţă, fapt pe care atât Sorin Grindeanu, cât şi (mai ales), Victor Ponta (venit pe post de mână dreaptă), îl cunosc prea bine, ceea ce explică de ce au solicitat convocarea congresului naţional pentru stabilirea strategiei viitoare a partidului, mizând pe faptul că declaraţiile de fidelitate faţă de liderul PSD fac cam cât o ceapă degerată.
Până la un eventual congres însă, Grindeanu trebuie să convingă parlamentarii, iar acolo, unele judeţe au mai mulţi aleşi decât altele, în special cele din sud.
Cozmin Guşă a spus, sâmbătă, la Realitatea TV , că are informaţii că 41 de parlamentari PSD-ALDE nu ar vota moţiunea.
Un număr de 222 de parlamentari au semnat moţiunea de cenzură. Dar a o semna nu înseamnă a o şi vota.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Nostradamus în data de 19.06.2017, 09:25)
....statornicia opţiunilor politice trebuie socotită mai curând coincidenţă, decât consecvenţă...
Atentie, pe langa multe alte "merite" trebuie sa recunoastem ca PSD a fost si este un partid ascultator/ordonat; membrii sai (mai ales pensionarii sau cei fara ocupatie - asistatii, de la tara) au iesit la vot de fiecare data, chiar si pe vant, ploaie sau zapada.
Daca si cei de la varf s-au molipsit de la ei?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 19.06.2017, 10:43)
Contagiunea porneste dinspre virf spre poale si niciodata invers, in PSD (de altfel, in nici un partid parlamentar).