Administraţia Gradea apelează la tehnici de manipulare securistice pentru a discredita grupul de comunicare Alternativa TVR, fiind neliniştiţi de faptul că angajaţii vor putea comunica mai bine pe Facebook şi îşi vor putea mai lesne sincroniza acţiunile sindicale, în scopul apărării drepturilor lor legitime, fără a mai putea fi cenzuraţi, conform unui comunicat de presă.
După numai 24 de ore, grupul de comunicare lansat luni, 13 iulie 2020, de filiala MediaSind TVR, denumit Alternativa TVR, a ajuns la peste 500 de membri. Un real motiv de îngrijorare şi panică pentru administraţia Gradea, care vede că pierde teren în faţa susţinătorilor pe care încă poate să-i mintă şi să-i manipuleze. Folosind, în mod abuziv şi ilegal, baza de date a instituţiei, Doina Gradea, apelând la tehnicile de manipulare ale bătrânilor securişti, a transmis tuturor salariaţilor un "Anunţ important", împănat cu informaţii false, lansate cu scopul discreditării Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind şi a liderului acestuia.
Potrivit comunicatului, sunt vânturate aceleaşi mizerii, lipsite de temei şi care contravin logicii. Se invocă aceleaşi aşa-zise argumente folosite în urmă cu un an de către consilierul pe probleme juridice, Alexandru Dumitrescu potrivit cărora, MediaSind este o organizaţie fantomă în SRTv şi încasează cotizaţie ilegal de la membri.
Având în vedere aceste acuzaţii grave, care au fost demontate public, MediaSind a depus o plângere penală împotriva grupului organizat care a orchestrat o asemenea intoxicare, menită să afecteze activitatea unei organizaţii sindicale în TVR.
MediaSind a solicitat atunci explicaţii oficiale Ministerului Muncii care, prin adresa nr.105/IM/07.08.2019 a confirmat legalitatea şi legitimitatea funcţionării SRJ MediaSind şi a filialei sale în TVR, după cum urmează:
Întrebare MediaSind: 1. Prin Sentinţa nr. 3486 din 13.04.2017 pronunţată în Dosarul nr. 5578/303/2017 s-a admis fuzionarea SRJ MediaSind cu Sindicatul TVR Sind - organizaţie constituită la nivelul Societăţii Române de Televiziune. În aceste condiţii, organizaţia noastră are dreptul să-i reprezinte în faţa angajatorului pe noii membri de sindicat rezultaţi din fuziune?
Răspuns Ministerul Muncii: 1. Organizaţia dumneavoastră are dreptul să reprezinte membrii rezultaţi din fuziune, având în vedere prevederile art. 28 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conform căruia, organizaţiile sindicale apără drepturile membrilor lor, ce decurg din legislaţia muncii, statutele funcţionarilor publici, contractele colective de muncă şi contractele indicviduale de muncă, precum şi din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici, în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de jurisdicţie, a altor instituţii sau autorităţi ale statului, prin apărători proprii sau aleşi.
Întrebare MediaSind: 2. În condiţiile arătate mai sus, angajatorul are obligaţia, în conformitate cu prevederile art. 2 din Legea nr. 1/2016 să reţină şi să trimită în contul organizaţiei noastre cotizaţia noilor membri afiliaţi, în baza acordului de voinţă al acestora?
Răspuns Ministerul Muncii: 2 În baza acordului de voinţă al membrilor sindicatului, angajatorul reţine şi virează în contul organizaţiei sindicale cotizaţia noilor membri, în conformitate cu prevederile art. 24 alin. 1 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Întrebare MediaSind: 3. SRJ MediaSind are dreptul să negocieze contract colectiv de muncă în această unitate în cazul în care obţine sentinţă de reprezentativitate, sau, în caz contrar, poate acorda mandat de negociere pentru CCM la nivel de SRTV federaţiei reprezentative la nivel de sector la care este afiliat?
Răspuns Ministerul Muncii: 3. Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind este reprezentativ la nivelul SRTV dacă prezintă hotărâre judecătorească de dobândire a reprezentativităţii la nivelul acestei instituţii, conform prevederilor art. 221 alin. 1 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
În situaţia în care la nivelul unităţii nu există sindicat reprezentativ, dar există sindicat afiliat federaţiei sindicale reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de către reprezentanţii federaţiei sindicale, la solicitarea şi în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii aleşi ai angajaţilor, în conformitate cu prevderile art. 135 alin 1 lit.a) din Legea nr. 62/2011, legea dialogului social republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Întrebare MediaSind: 4. Având în vedere faptul că Statutul SRJ MediaSind, aprobat de către instanţa de judecată, permite crearea de filiale (grupe sindicale) fără personalitate juridică în cadrul instituţiilor/compartimentelor unde are membri afiliaţi, organizaţia are dreptul să-i reprezinte în raport cu angajatorul în calitate de partener social, în conformitate cu prevederile art. 1 lit. a şi b din Legea nr. 62/2011?
Răspuns Ministerul Muncii: 4. Conform celor menţionate şi la punctul 1, în conformitate cu prevederile art. 28 din legea nr. 62/2011, a dialogului social republicată, cu modificările şi completările ulterioare, organizaţia dumneavoastră are dreptul de a reprezenta şi apăra drepturile membrilor.
Profitând de faptul că nu a fost încă începută cercetarea plângerii depuse de MediaSind, lacheii şefei TVR, făcându-l invidios şi pe "Ali Comicul", ministrul propagandei lui Saddam Hussein, repetă aceleaşi minciuni pentru a strecura măcar o îndoială în mintea celor care citesc aceste neadevăruri.
De fapt, grupul coordonat de Doina Gradea, Alexandru Dumitrescu şi Mircea Radu, prin răspândirea de informaţii false, doreşte să abată atenţia opiniei publice de la chestiuni deosebit de grave: jaful, constatat de controalele Curţii Conturi şi confirmat de sentinţe judecătoreşti, din Televiziunea Naţională, precum şi managementul defectuos care nu mai poate fi cosmetizat nici măcar prin interviuri publicitare.
Conform comunicatului, "Anunţul important" trimis către salariaţi spune că liderul MediaSind a minţit, afirmând că este salariat la TVR. Este întristător faptul că, în această campanie murdară, Doina Gradea se foloseşte şi de liderii sindicatului ei de casă, SPUSTv, ce sunt administratori ai unui grup de comunicare din TVR şi care au refuzat accesul liderilor MediaSind pe acest grup, pentru a nu posta cumva reacţii negative la adresa şefilor TVR! Pentru ca refuzul lor să pară credibil, aceşti administratori au comis un fals grosolan, adaugând la cererea făcută de liderul MediaSind faptul că acesta lucrează în TVR, deşi este de notorietate că este preşedintele SRJ MediaSind şi preşedinte executiv al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind. Şi astfel, prin această ticluire specifică fostei Securităţi, el este declarat mincinos, în aplauzele serviciului de propagandă al Doinei Gradea.
Liderele SPUSTv Luminiţa Iordănescu şi Ramona Săseanu (propagandistă activă a partidului aflat la guvernare) şi-au informat şefa de isprava făcută. Din păcate, ele au uitat că liderul SRJ MediaSind, presedinte executiv al Federaţiei FAIR-MediaSind, a negociat împreună cu colegii de sindicat din TVR pentru toţi angajaţii instituţiei, inclusiv pentru liderele SPUSTv, Actul adiţional nr 3 la Contractul Colectiv de Muncă din SRTV, document verificat şi înregistrat de ITM Bucureşti, a adăugat sursa.
De fapt, toate acţiunile conducerii SRTv de discreditare şi de intimidare a MediaSind - manipularea opiniei publice prin răspândirea de informaţii false, notificări redactate, pe bani publici, de avocaţi cu notorietate, ameninţări cu deschiderea unor procese etc - urmăresc doar să acopere fărădelegea, jaful, minciuna şi incompetenţa, ce definesc actuala administraţie.
Pentru că respectarea adevărului şi înfăptuirea dreptăţii sunt valori morale asumate de noi, îi asigurăm pe toţi membrii de sindicat că MediaSind nu se va lăsa intimidat de manevrele securistice ale administraţiei Gradea şi va continua să acţioneze în folosul salariaţilor TVR până când această conducere toxică va pleca din instituţie şi va răspunde pentru faptele ei în faţa justiţiei.