Medierea UE în criza politică din Georgia s-a încheiat fără să se ajungă la un acord

A.B.
Internaţional / 19 martie 2021

Medierea UE în criza politică din Georgia s-a încheiat fără să se ajungă la un acord

Partidul aflat la putere în Georgia şi opoziţia georgiană nu au ajuns la un acord în cadrul medierii din partea Uniunii Europene (UE), ce s-a încheiat vineri fără să fi reuşit reglementarea crizei politice care afectează de peste două luni această ţară din Caucaz, informează AFP şi Agerpres.

Georgia, care aspiră să adere la UE, este în impas după alegerile legislative din octombrie 2020, câştigate la limită de partidul de guvernământ, Visul Georgian, alegeri pe care opoziţia le denunţă ca fiind fraudate.

Sporind şi mai mult tensiunile, poliţia a descins la sfârşitul lui februarie la sediul principalului partid al opoziţiei, Mişcarea Naţională Unită (MNU), fondat de fostul preşedinte în exil Mihail Saakaşvili, arestându-l pe actualul său lider Nika Melia.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a deplasat la începutul lui martie la Tbilisi, unde a lansat negocieri între guvern şi partidele de opoziţie.

Un diplomat suedez, Christian Danielsson, a fost însărcinat cu o misiune de mediere în vederea unor reforme electorale şi judiciare, precum şi pentru eliberarea de opozanţi aflaţi în detenţie şi organizarea de posibile alegeri legislative anticipate.

"Au fost înregistrate progrese importante asupra mai multor aspecte ale planului" pentru ieşirea din criză, a declarat Danielsson vineri pentru presă. "Asupra altor probleme s-au înregistrat mai puţine progrese", a recunoscut el. Diplomatul a adăugat că va părăsi Georgia vineri pentru a-şi prezenta raportul la Bruxelles.

Opoziţia georgiană a acuzat partidul de guvernământ că sabotează negocierile şi aduce atingere relaţiilor Georgiei cu UE. "Partidul aflat la guvernare a cerut revizuiri la proiectul propus de Danielsson, ceea ce a făcut imposibil să se ajungă la un acord", a declarat Salome Samadaşvili, o responsabilă a MNU. Potrivit ei, partidul de guvernământ "a închis uşa în faţa Europei şi a dezamăgit poporul georgian".

La rândul său, Irakli Kobahidze, preşedintele Visului Georgian, a acuzat opoziţia că a formulat "ultimatumuri ostile statului". "Am respins aceste cereri de alegeri anticipate şi de eliberare a aşa-zişilor deţinuţi politici", a spus el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb