"Melrose" negociază cu autorităţile intrarea în afacerea Sterling din Marea Neagră

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 29 martie 2010

"Melrose" negociază cu autorităţile intrarea în afacerea Sterling din Marea Neagră

Compania a primit de la ANRM un certificat de atestare a competenţei tehnice pentru operaţiuni petroliere

Melrose Resources a anunţat, cu ocazia publicării rezultatelor financiare pe 2009, că în octombrie 2009, compania a primit aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru a derula operaţiuni petroliere în România. Guvernul va trebui să aprobe încheierea contractului de asociere dintre Melrose Resources şi Sterling Resources, titularul celebrului contract de concesiune a perimetrelor petroliere Midia şi Pelican din Marea Neagră. "Suntem încrezători că vom primi aprobarea în maxim două luni", mai arată raportul financiar pe 2009 al Melrose Resources.

Alasdair Robinson, reprezentantul Melrose Resources, ne-a declarat: "Compania a primit certificarea ANRM care confirmă că îndeplineşte toate condiţiile tehnice şi de expertiză profesională să execute, să administreze şi să coordoneze operaţiuni de exploatare a resurselor minerale. Melrose continuă discuţiile cu autorităţile române cu privire la înţelegerea formală pe care o avem cu Sterling, pentru a ne fi transferate operaţiunile pentru perimetrele Pelican şi Midia. Compania Sterling a fost implicată în aceste discuţii".

La rândul său, Alexandru Pătruţi, preşedintele ANRM, ne-a declarat: "La solicitarea firmei Melrose Resources, în baza dosarului depus, ANRM a acordat, în luna octombrie 2009, atestatul competenţei tehnice privind executarea de lucrări de cercetare geologică şi de exploatare a petrolului în România. Acest document îi permite firmei să realizeze operaţiuni petroliere în baza unor acorduri petroliere în calitate de titular, operator sau subcontractant. Deocamdată, Melrose Resources nu deţine niciuna dintre aceste calităţi pentru perimetrele Midia şi Pelican, concesionate, în prezent, de Sterling Resources, şi nici pentru alte perimetre petroliere din România. În rest, nu avem date care să ne permită să confirmăm sau să infirmăm informaţia că preluarea de către Melrose a afacerii Sterling urmează să fie aprobată de Guvern în maxim două luni".

În prezent, Guvernul şi Parlamentul trebuie să analizeze raportul Curţii de Conturi asupra concesiunii Sterling, dar şi raportul comisiei parlamentare de anchetă asupra modului în care Sterling a primit dreptul de explorare şi producţie în perimetrele Midia şi Pelican, printr-un act adiţional la contractul de concesiune.

Acest act adiţional a fost aprobat printr-o hotărâre de Guvernul Tăriceanu.

Raportul financiar al Melrose Resources, dat publicităţii la finele săptămânii trecute, arată că cercetările au indicat noi rezerve de gaze estimate la 345 miliarde picioare cubice (echivalentul a circa 9,6 miliarde mc) în zăcămintele Ana şi Doina din cadrul concesiunilor Sterling din Marea Neagră. Melrose Resources a reprocesat şi interpretat datele cercetărilor asupra zăcămintelor Ana şi Doina, iar un audit independent a arătat că există noi rezerve de gaze de 247 miliarde picioare cubice pentru zăcământul Ana şi de 98 miliarde picioare cubice în Doina.

Melrose se aşteaptă ca, până la sfârşitul acestui an, să fie obţinută aprobarea autorităţilor române pentru dezvoltarea şi exploatarea zăcămintelor, care necesită o investiţie totală de circa 402 milioane dolari. Pentru a participa la dezvoltare, Melrose se află în negocieri avansate cu mai multe bănci pentru a asigura cota sa din investiţie. Astfel, gazele ar putea fi extrase şi exploatate comercial de la sfârşitul anului 2012, cu un randament de 110 milioane picioare cubice/zi pentru primii trei ani de producţie. Dezvoltarea constă în instalarea a minim două platforme conectate la un punct de procesare pe uscat, printr-o conductă de 110 km.

La finalul anului viitor, Melrose se aşteaptă să preia efectiv operaţiunile de explorare şi exploatare a celor două zăcăminte, care mai au multe puncte neexplorate.

Aceste zone unde trebuie făcute cercetări suplimentare se numesc Clara şi Ioana, ambele situate în blocul Midia. În blocul Pelican, Melrose doreşte să exploreze îndeaproape zăcământul Eugenia Sud.

Curtea de Conturi desfăşoară o verificare în prezent, la cererea Camerei Deputaţilor, a repercusiunilor Acordului petrolier al Companiei Sterling Resources Ltd asupra patrimoniului, resurselor şi cheltuielilor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, potrivit raportului de activitate al Curţii pe 2009.

Conducerea Sterling a anunţat, la finele anului trecut, că societatea îşi păstrează angajamentul privind continuarea procesului de explorare în Marea Neagră început, prin asociere, împreună cu cei trei parteneri - Melrose Resources, care deţine 32,5%, Petroventures, care deţine 20%, şi Gas Plus, cu o cotă de participare de 15%.

Vicepreşedintele Sterling Resources, Stephen Birrel, a declarat: "Sterling nu intenţionează să-şi vândă participarea în cele două blocuri pe care le operează în Marea Neagră. Din contră, Sterling Resources îşi continuă investiţiile şi urmează toate procedurile necesare. Apreciem colaborarea profesionistă cu experţii şi conducerea ANRM şi suntem pregătiţi să continuăm paşii necesari în vederea finalizării procesului de acceptare a partenerilor noştri, de către autorităţile române competente".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb