Membri din Consiliul de Administraţie al SRTV solicită demisia Doinei Gradea

G.U.
Comunicate de presă / 30 iulie 2020

Membri din Consiliul de Administraţie al SRTV solicită demisia Doinei Gradea

Cinci membri din Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune solicită, într-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului României, demisia preşedintelui-director general Doina Gradea, în urma refuzului acesteia de a prezenta explicaţii referitoare la situaţia în care a ajuns Televiziunea Naţională, conform unui comunicat de presă al Sindicatului Român al Jurnaliştilor (SRJ) MediaSind.

"De asemenea, tot ieri (miercuri, 29 iulie 2020, n.r.), Filiala MediaSind din TVR a prezentat public detalii din şedinţa CA în care s-au prezentat informaţii privind iminenta păgubire a patrimoniului TVR prin înstrăinarea unui teren aflat în administrarea studioului teritorial TVR Cluj, în suprafaţă de 4174 mp! Modul suspect în care Doina Gradea şi şefa Serviciului juridic, Roxana Ionescu, au tratat procesul iniţiat de unele persoane care au revendicat un teren, proprietate TVR, situat în Calea Dorobanţi din Bucureşti, va fi sesizat Direcţiei Naţionale Anticorupţie de colegii din filiala MediaSind TVR Cluj, întrucât acestea nu au cerut mandat de reprezentare din partea Ministerului de Finanţe, dar nici din partea membrilor CA. Au preferat însă să gestioneze această situaţie doar cu jurişti din TVR, care nici măcar nu s-au prezentat la toate termenele şi care nici nu s-au opus expertizelor nefavorabile, deşi, în alte speţe, cum ar fi procesele împotriva propriilor angajaţi sau împotriva MediaSind TVR, conducerea TVR a plătit sume colosale pentru cele mai scumpe case de avocatură!", a adăugat MediaSind.

"Membrii CA solicită membrilor Parlamentului României să analizeze cu responsabilitate această cerere, întrucât aceştia sunt singurii care o pot revoca din funcţie pe Doina Gradea, pentru faptul că Televiziunea Naţională, din cauza audienţei care tinde spre zero, nu-şi mai îndeplineşte misiunea publică prevăzută de lege, ceea ce este extrem de grav având în vedere pandemia Covid, alegerile locale şi parlamentare din acest an. Faţă de corupţia din TVR a luat poziţie şi organizaţia noastră care a prezentat Parlamentului României, dar şi instituţiilor abilitate, argumentele care stau la baza demiterii administraţiei Gradea. Pe această cale, reiterăm cererea SRJ MediaSind, a MediaSind TVR, dar şi a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, a Confederaţiei CNSLR - Frăţia şi Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, adresată autorităţilor române, de a interveni urgent pentru demiterea de urgenţă a actualei echipe manageriale", precizează sursa citată.

Potrivit comunicatului, problemele reclamate de către membrii CA sunt: situaţia deplorabilă în care se află televiziunea naţională după mai mult de jumătate din mandatul acordat de Parlament actualului PDG, aşa cum este reflectată de audienţele TVR; în prezent, la o medie săptămânală a audienţei de circa 2%, TVR nu îşi mai îndeplineşte misiunea publică pentru că riscă să devină irelevantă pentru public; programele tv au fost reduse dramatic în ultima perioadă, singurele emisiuni păstrate pe post în perioada stării de urgenţă au fost cele realizate cu colaboratori pentru care s-au făcut plăţi consistente, în vreme ce personalul propriu era ţinut acasă prin Decizia Presedintelui-Director General, îngrădindu-li-se realizatorilor din TVR dreptul la muncă; căderea audienţelor a fost continuă de la începutul mandatului actualului Preşedinte-Director general, calitate în care, de fapt, Doina Gradea este cea care decide grila TVR.

De asemenea, se mai reclamă blocarea, de către şefa TVR, "încă de la începutul mandatului său, a oricăror încercări ale membrilor Consiliului de Administraţie de a discuta şi adopta soluţii pentru lipsa de performanţă a TVR, acuzându-i pe membrii CA de imixtiune în politica editorială a TVR", precum şi: încercările permanente de a reduce rolul Consiliului de Administraţie la o maşină de vot pentru plăţi curente. În concluzie, Doina Gradea poartă în întregime responsabilitatea situaţiei actuale a TVR, iar problemele de management din mandatul acesteia sunt de notorietate; în contextul actual generat de pandemia de Covid-19, în care societatea este afectată de adevărate campanii de fake-news, este nevoie ca Televiziunea publică să reprezinte o sursă credibilă de informaţii pentru cât mai mulţi cetăţeni: semnatarii scrisorii deschise îi cer doamnei Gradea să pună binele instituţiei mai presus de binele personal, să-şi înainteze demisia şi să permită astfel alegerea unui alt Preşedinte director general din cadrul actualului CA.

În ceea ce priveşte procesul în care SRTV riscă să piardă 4174 mp din terenul apartinând TVR CLUJ, atât şefa TVR cât şi şefa compartimentului juridic s-au încurcat în explicaţii. Acestea nu au fost în stare să răspundă coerent la întrebările puse de reprezentantul salariaţilor, Karen Sebesi referitoare la suspiciunile privind o posibilă afacere imobiliară cu proprietatea TVR, implicit, a statului român. Şefa compartimentului juridic, iritată de întrebările presedintelui MediaSind TVR, Sorin Torică, a refuzat să explice de ce nu a angajat, ca şi în cazul proceselor împotriva salariaţilor TVR şi împotriva MediaSind, o casă de avocatură specializată în astfel de cauze. Aceasta a refuzat să explice şi de ce TVR nu a contestat expertiza solicitată de către partea reclamantă. Sefa TVR a refuzat să explice de ce nu a solicitat în acest proces un mandat de reprezentare de la Ministerul Finanţelor, în calitate de reprezentant al statului, precum şi de la membrii CA. Nu în ultimul rând, aceasta nu a explicat de ce au fost ignorate toate semnalele de alarmă trase, de-a lungul timpului, de conducerea TVR Cluj, a adăugat MediaSind.

În cazul în care informaţia şefei Serviciului Juridic se va adeveri, MediaSind TVR anunţă public că va sesiza toate instituţiile abilitate să verifice modul în care conducerea TVR, în schimbul plătii unor posibile despăgubiri pentru un teren de 356 mp situat în Calea Dorobanţilor nr.191 Bucureşti, pierde un teren de 4174 mp şi care este situat în strada Meziad nr. 4 din Cluj Napoca, într-o zonă bine cotată.

"Este trist că cea mai mare instituţie de presă a statului roman este condusă de un grup de oameni care dispreţuiesc, prin deciziile lor, atât instituţia, dar şi pe angajaţii ei. Soluţia nu este decât una singură: demiterea CA prin respingerea raportului de activitate a SRTV şi numirea unei echipe profesioniste la conducerea instituţiei, care să aibă respect faţă faţă de angajaţii instituţiei şi de misiunea publică a TVR'', notează semnatarii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb