Merkel şi Macron îşi asumă "confruntările" înaintea alegerilor europene

M.I.
Internaţional / 16 mai 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Angela Merkel şi Emmanuel Macron afirmă că şi-au asumat divergenţele şi "confruntările", cu aproximativ zece zile înaintea unor alegeri europene riscante, relatează AFP.

Cancelarul conservator german, care urmează să plece de la putere în 2021, a recunoscut că are "confruntări" cu preşedintele francez, al patrulea cu care lucrează de când se află la Cancelarie, în 2005, scrie News.ro.

"Bineînţeles, avem confruntări", a declarat ea, apreciind că "există diferenţe de mentalitate" între ea şi preşedintele francez şi "diferenţe în înţelegerea rolurilor", într-un interviu publicat de mai multe cotidiane europene, între care Suddeutsche Zeitung (Germania) şi Le Monde (Franţa).

Însă ea a negat orice deteriorare a relaţiilor.

Întrebat, într-o conferinţă de presă, la Paris, Macron a răspuns că-şi asumă "confruntarea fecundă" cu partenera sa germană, cu obiecticul de a "construi un compromis".

"Este necesar să acceptăm dezacorduri de moment, că nu suntem total de acord cu privire la orice, pentru a construi un compromis cu Germania, pentru a putea avansa", a subliniat preşedintele francez, conform News.ro.

Divergenţele s-au multiplicat, efectiv, în ultimele luni - de la blocarea vânzării de armament către Arabia Saudită, decisă de Germania dupăasasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, la viitorul Uniunii Europene (UE), trecând prin Brexit şi amânările acordate regatului Unit.

Preşedintele francez a recunoscut, la fârşitul lui aprilie, dezacorduri cu Germania cu privire la un număr de subiecte şi arevendicat necesitatea de a afirma, de asemenea, "poziţii franceze".

Însă cancelarul subliniază în acest interviu "progresele enorme" realizate mulţumită cuplului germano-francez, şi anume în domeniul Apărării.

"Am hotărât să dezvoltăm un avion de luptă şi un tanc împreună (...). Este un semn de încredere, în loc de a conta mai mult unii pe ceilalţi în domeniul politicii apărării", subliniază Merkel, scrie News.ro.

Cei doi lideri, care susţin tabere diferite în alegerile europene, au semnat, de asemenea, în ianuarie, Tratatul de la Aachen/Aix-la-Chapelle cu privire la cooperarea şi integrarea franco-germană, la 53 de ani de la Tratatul de la Elysee, încheiat de generalul de Gaule şi Konrad Adenauer.

Relaţiile s-au deteriorat în ultimele luni? "Nu, deloc", dă asigurări Merkel. Dar, recunoaşte ea, cei doi lideri au avut "temporalităţi diferite".

Cancelarul subliniază astfel că, în discursul de la Sorbona al lui Macron, consacrat în septembrie 2017 relansării Europei, ea tocmai ieşea din alegeri legislative şi negocia o nouă coaliţie.

I s-au adresat reproşuri, inclusiv în tabăra sa conservatoare, cu privire la faptul că nu a acceptat propunerile lui Macron.

Merkel pune, de asemenea, accentul asupra diferenţelor politice între cele două ţări. "Eu sunt cancelarul unui Guvern de coalişie şi sunt mult mai dependentă de Parlament decât preşedintele francez, care nu are dreptul să intre în Adunarea Naţională", în numele separării puterilor executivă şi legislativă.

Merkel nu împărtăşeşte nici analiza lui Macron potrivit căreia "Europa nu a fost niciodată într-un pericol atât de mare", informează News.ro.

"Împi este greu săcompar situaşia actuală a Europei cu pericolele deceniilor precedente, pentru că nu eram acolo la acea vreme, iar acum sunt implicată în mod activ", a obiectat Angela Merkel.

Macron este "implicat", la rândul său, însă "nu de mult timp", notează ea. "Într-un fel, el aduce încă un pic de perspectivă din exterior. Este bine să ne vedem Europa din unghiuri diferite", consideră ea.

Nathalie Loiseau, capul lidtei partidului prezidenţial La Republique en marche (LREM) în alegerile europene, a evocat, la rândul său, "un ritm al Germaniei (...), al unui cancelar care a anunţat deja că este ultimul său mandat".

"Este un ritm mai lent, care poate că nu e suficient pentru a răspunde provocărilor de azi", a adăugat fostul ministru al Afacerilor Europene la BFM-TV.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Satanistii si masonii Europei dau sfaturi. Nu sunt conducatorii de care are nevoie Europa. Cei ce o conduc acum nu au in primul rand dorinta de a face bine europenilor ci respecta agenda lojilor masonice de a metisa populatia Europei . Darama biserici crestine , cu miile , si construiesc din bani publici moschei. Europa trebuie sa redevina Crestina si acest lucru trebuie stipulat in Constitutia ei. Magaria porneste si de la Papa care nu a solicitat expres acest lucru la momentul constituirii CE. Votati partidele care prezinta situatia reala alegatorilor si nu minciunile si lucrurile fara substanta aruncate in spatiul public de ex. partide asa zis crestin democrate care numai crestine nu mai sunt.

    1. Cum vreodata sa scri in Constitutie ca Europa sa fie crestina? Adica cine esti tu, nimicule, sa imi spui mie ce religie sa am? Daca tu esti prost si spalat pe creier de personaje imaginare, automat trebuie sa ma iau si eu dupa toti cei ca tine? Mai gandeste si tu, ca de-aia ai un dram de creier in capu' ala gol

      CE scrie omul mai sus și ce răspuns scrii dumneata! Dacă în constituție se scrie despre originea creștină au Europei nu te face automat creștin! Omul vorbea de alte lucruri, dacă nu poți să dai răspuns concret înseamnă ori că n-ai înțeles ori că ești plătit să faci diversiuni. Anyway, pentru cei ce gândesc este clar că actuala clasă politică europeană a vândut interesele populației eurpene pentru diverse agende globaliste. De aceea ”populiștii” sunt în vârful sondajelor.

      O discuție civilizată fără invective și jigniri se poate? 

      Dar de ce să scri așa ceva în constituție? Dacă nu obligi prin asta, sigur manipulezi. Nu crezi că prea mult timp instituțiile oculte, (că doar n-au nicio legătura cu reliagia sau spiritualitatea) și-au băgat nasul în rânduirile unei planete mâncate de razboaie și foamete? Hai gata cu nesimțirea asta, că prea consumăm resurse pe idioți.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb