Metro, Selgros şi Mega Image vor fi amendate de Consiliul Concurenţei

E.D.
Companii / 5 octombrie 2014

Metro, Selgros şi Mega Image vor fi amendate de Consiliul Concurenţei

Companiile Metro, Selgros şi Mega Image vor fi amendate pentru încălcarea legislaţiei în domeniul concurenţei

Postul de televiziune Pro TV este investigat pentru abuz de poziţie dominantă

Piaţa auditorilor financiari şi piaţa acumulatorilor şi a bateriilor de maşini, vizate de investigaţii

Consiliul Concurenţei a desfăşurat mai multe investigaţii pentru încălcări ale legilor concurenţei, printre subiecţii vizaţi aflându-se mari retaileri, un post important de televiziune, piaţa auditorilor financiari şi piaţa acumulatorilor şi a bateriilor de maşini, a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, care a participat, sâmbătă, la un seminar pe teme de concurenţă.

Astfel, potrivit domniei sale, un număr de 26 de companii din sectorul de retail, printre care Metro, Selgros, Mega Image şi furnizorii lor, vor fi sancţionaţi de Consiliul Concurentei pentru încălcarea legislaţiei din domeniu în cazul promoţiilor de genul "primeşti de 10 ori diferenţa dacă găseşti produsul în altă parte mai ieftin", a declarat, sâmbătă, la Sinaia, Bogdan Chiriţoiu.

"Practic, retailerul a semnat contracte cu furnizorul prin care acesta din urmă se obligă ca, pe perioada promoţiei, să nu vândă produsul nimănui mai ieftin", a explicat Chiriţoiu.

Direcţia de investigaţie a propus amendă pentru toate cele 26 de companii anchetate în acest caz. Audierea lor va avea loc pe 23 octombrie, iar Consiliul Concurenţei va lua o decizie finală în noiembrie, a mai spus reprezentantul instituţiei.

"Sunt convins că ţara e plină de astfel de înţelegeri, dar trebuie să dăm un semnal că această practică nu este acceptată. Până acum, simplul fapt că am deschis investigaţia i-a făcut să modifice practicile", a adăugat oficialul Concurenţei.

În ceea ce priveşte postul de televiziune Pro TV, Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă privind un posibil caz de abuz de poziţie dominantă.

Bogdan Chiriţoiu a precizat că investigaţia a fost declanşată în urma unei plângeri venite de la un operator de cablu, care a acuzat Pro TV că ar acorda reduceri disproporţionate în funcţie de numărul de abonaţi. Totodată, potrivit unor surse din sector, plângerea ar fi venit din partea UPC România.

Investigaţia a fost declanşată în urmă cu două luni, iar, în cadrul anchetei, Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul televiziunii. Inspectorii au ridicat documente care se află în analiză, a mai spus oficialul instituţiei.

Contactaţi de Ziarul Bursa, reprezentanţii postului de televiziune ProTV nu au dorit să comenteze în niciun fel acuzaţiile care li se aduc de către Consiliul Concurenţei cu privire la un posibil abuz de poziţie dominantă.

Consiliul Concurenţei a declanşat, de asemenea, două investigaţii privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă de unele companii active pe piaţa producţiei, distribuţiei şi comercializării de baterii şi acumulatori auto.

Prima investigaţie are ca obiect posibile înţelegeri între SC Rombat SA Bistriţa şi unii furnizori şi vânzători finali privind stabilirea preţurilor de vânzare a produselor, a afirmat Chiriţoiu, în cadrul unui seminar pe teme de concurenţă.

În cadrul acestei investigaţii, au fost efectuate inspecţii inopinate la noua companii: SC Rombat S.A Bistriţa, SC Fast Consignaţie SRL Dej, SC Fado Trade SRL Oradea, SC Zetas Batrom Impex SRL Năsăud, SC Romprioxim Impex SRL Bistriţa, SC Nelson SRL Târgovişte, SC Rubin SRL Bistriţa, SC Dova Com SRL Bucureşti, SC Genamag SRL Braşov.

Totodată, cea de a doua investigaţie se referă la posibile înţelegeri anticoncurenţiale între SC Caranda Baterii SRL Bucureşti şi distribuitorii săi pe piaţa producţiei, distribuţiei şi comercializării de acumulatori auto. Companiile la care au fost efectuate inspecţii, în cadrul acestei investigaţii, sunt: SC Caranda Baterii SRL SC Kovacs-Auto Moto SRL Odorheiu Secuiesc, SC Mecantu SRL Călăraşi, SC Marcat Invest SRL Piteşti, SC Alexandru Servcom SRL Sibiu, SC Auto Alex SRL Moldova Noua, SC Euromater Tyre & Services România SA Voluntari, precum şi în alte spaţii/puncte de lucru în care acestea îşi desfăşoară activitatea.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor de companii, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei, în special cele care privesc fixarea preţurilor de vânzare.

Camera Auditorilor Financiari din România este, de asemenea, vizată de o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă naţionale şi comunitare.

Investigaţia se referă la o posibilă intervenţie în piaţa a asociaţiei prin încercarea de determinare a membrilor sa practice un preţ unitar.

Mai mult, au fost aplicate măsuri sancţionatorii prin eliminarea de pe piaţă a unei firme pentru practicarea unor preţuri considerate prea mici.

"Rolul concurenţei prin preţ este tocmai acela de a menţine preţurile la cel mai scăzut nivel posibil. Practicarea unor preţuri foarte mici, nu este nocivă pentru piaţa decât în condiţiile în care o companie deţine o poziţie dominantă de care abuzează prin practicarea unor preţuri de ruinare. Orice altă abordare privind practicarea unor preţuri considerate de competitori sub nivelul pieţei contravine principiilor unei economii de piaţă funcţionale", a afirmat Bogdan Chiriţoiu, în cadrul conferinţei.

Potrivit acestuia, odată cu declanşarea investigaţiei s-a efectuat o inspecţie înopinată la sediul Camerei, inspecţie autorizată de Curtea de Apel Bucureşti şi justificată de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor legate de posibila practică

anticoncurenţială analizată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb