Mexicul ratifică noul tratat de liber-schimb nord-american (USMCA)

D.I.
Internaţional / 20 iunie 2019

Andres Manuel Lopez Obrador (Sursa foto: Twitter)

Andres Manuel Lopez Obrador (Sursa foto: Twitter)

Mexicul a ratificat noul acord de liber-schimb nord-american (USMCA/AEUMC) cu Canada şi Statele Unite, devenind astfel prima ţară care dă undă verde acestui tratat, în pofida unor recente tensiuni cu Washingtonul în domeniul imigraţiei, relatează AFP.

Textul a fost aprobat de Senatul mexican cu 114 voturi la patru şi trei abţineri şi transmite "un mesaj clar în favoarea unei economii deschse şi unei integrări economice aprofundate în regiune", s-a felicitat Ministerul Economiei într-un comunicat.

"Asta înseamnă investiţii străine în Mexic, locuri de muncă în Mexic, un acces la piaţa americană a produselor noastre", a comentat preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador.

Preşedintele american Donald Trump l-a felicitat pe omologul său mexican pentru acest vot. "Felicitări preşedintelui Lopez Obrador. Mexicul a votat pentru a ratifica AEUMC cu o mare majoritate. Este momentul ca Congresul să facă la fel aici", a scris Trump pe Twitter.

Acest nou tratat a fost încheiat între cele trei ţări la 30 septembrie, în urma unor negocieri dure, iar apoi semnat la 30 noiembrie. Textul aşteaptă în continuare să fie ratificat în Canada şi Statele Unite.

"AEUMC oferă securitate investitorilor, consumatorilor şi producătorilor pentru a continua să mizeze pe o economie mexicană integrată într-o Americă de Nord viguroasă economic", a adăugat ministerul mexican.

Reprezentantul american al Comerţului Robert Lighthizer a apreciat că ratificarea Mexicului constituie "un pas înainte crucial". El s-a declarat încrezător, cu o zi înainte, în progrese în acest domeniu, "în cursul săptămânilor viitoare".

În Canada, ratificarea pare asigurată, însă Guvernul canadian pare să aştepte ca Statele Unite să avanseze în dosar pentru a face la fel.

Acest nou text urmează să înlocuiască Acordul de liber-schimb nord-american (NAFTA/Alena), în vigoare din 1994, însă dur criticat de către preşedintele american Donald Trump. El urmează să permită celor trei ţări să continue schimburi în valoare de miliarde de bunuri şi servicii fără taxe vamale.

Ratificarea de către Mexic ridica puţine îndoieli, în contextul în care Nafta a contribuit la transformarea ţării într-o putere exportatoare în ultimii 25 de ani.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb