Mezelarii aşteaptă aplicarea sistemului lohn, crescătorii de porci se tem de faliment

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 15 noiembrie 2007

Mezelarii aşteaptă aplicarea sistemului lohn, crescătorii de porci se tem de faliment

Introducerea sistemului lohn, care permite exportul produselor din carne de porc realizate cu materie primă din import, este considerată de procesatori soluţia ca Româ-nia să ajungă pe piaţa UE de profil, dar fermierii se tem că importul de materie primă ar falimenta sectorul creşterii animalelor.

Solicitarea ministrului agriculturii Dacian Cioloş către Comisia Europeană (CE) de a permite României exportul de produse din carne de porc realizate cu materie primă din import îi mulţumeşte pe procesatori. În schimb, crescătorii de porci cred că această măsură va duce la falimentul sectorului, în perioada imediat următoare.

"Suntem foarte multumiţi că Ministerul Agriculturii a făcut acest demers. Aplicarea procedurii lohn este o cerere pe care am făcut-o de un an de zile. Cred că dacă ministerul, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi indus-tria îşi iau în serios rolul vom putea să dovedim Comisiei că suntem pregătiţi. Trebuie să demonstrăm că putem să facem acest pas având în vedere necesitatea exportului", a declarat directorul Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Mihai Vişan.

Potrivit patronatelor din industria alimentară, Româ-nia ar putea exporta 20% din producţia de preparate din porc realizată pe piaţa internă, iar interdicţia de a realiza schimburi intracomunitare, din cauza pestei, aduce pierderi de 250 de milioane de euro anual. Sis-temul lohn ar permite producătorilor să exporte preparate din carne de porc realizate cu materie primă din import.

Totuşi, crescătorii de porci califică acest demers ca fiind "dezastruos". "Nu pot să cred că ministrul agriculturii a făcut o asemenea cerere. Este o cerere total neavenită. Pentru crescătorii de porci ar fi o tragedie pentru că oricum carnea se vinde prost. Nici fabricilor mari, maxim 20 din România, nu le-ar fi prea uşor să cumpere materia primă numai din import", a declarat miercuri, pentru NewsIn, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz.

Ministrul agriculturii Dacian Cioloş s-a întâlnit, miercuri, cu comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară Markos Kyprianou, pentru a discuta despre problemele României în sectorul sanitar-veterinar, res-pectiv pesta porcină, ecarisaj sau unităţi de procesare. Dacian Cioloş i-a cerut comisarului avizul pentru exportul de preparate din carne de porc obţinute cu materie primă din import.

Comisarul a afirmat că propunerea României ar putea fi analizată de către CE numai dacă există dovada că pesta porcină este monitorizată strict, potrivit declaraţiilor ministrului agriculturii, Dacian Cioloş.

România nu are voie să exporte carne de porc şi preparate din carne de porc din cauza pestei porcine. La începutul lunii septembrie, Comitetul Veterinar Permanent al UE a decis continuarea aplicării restricţiilor pentru România privind livrarea de carne de porc către alte state membre până la data de 31 decembrie 2009, ca urmare a evoluţiei pestei porcine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb