MFE, SITUAŢIE LA FINALUL SEMESTRULUI I DIN 2019: Ţara noastră, rată de absorbţie a fondurilor europene de 30%

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 iulie 2019

Roxana Mânzatu - Ministrul Fondurilor Europene

Roxana Mânzatu - Ministrul Fondurilor Europene

Teleorman, judeţul cu cei mai puţini bani europeni - 199 milioane lei pentru 42 de proiecte

Ţara noastră a absorbit fonduri europene în valoare totală de 9,25 miliarde de euro, din alocarea 2014-2020, reprezentând o rată de 30%, a declarat, ieri, Roxana Mânzatu, ministrul Fondurilor Europene. Din totalul fondurilor absorbite, 4 miliarde de euro sunt finanţările pentru proiectele derulate pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Dacă scoatem această sumă din totalul fondurilor absrobite, rata de absorbţie s-ar situa în jurul a 19% din totalul, fondurilor alocate de Comisia de la Bruxelles, pe exerciţiul financiar multianual 2014-2020.

Roxana Mânzatu a declarat: "România are o alocare totală de 31 miliarde de euro în zona de politică de coeziune şi zona agricolă, iar din aceas-tă sumă Comisia Europeană ne-a rambursat 9,25 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o rată de absorbţie de 30% la jumătatea anului 2019", a spus Mânzatu.

Spre comparaţie, rata de absorbţie medie în UE este de 33%.

"Îmi doresc să depăşim media europeană şi să avem 100% absorbţie până în 2023. Pentru acest an ne propunem să cheltuim 2,3 miliarde de euro şi monitorizăm săptămânal îndeplinirea acestui target", a precizat ministrul pentru fondurile europene.

Pe lângă proiectele aflate în derulare şi finanţate deja de Uniunea Europeană, au mai fost deschise, până la sfârşitul lunii iunie, apeluri de proiecte în valoare de 25 de miliarde de euro.

Roxana Mânzatu a mai spus: "Din aceste 25 miliarde de euro puse pe masă, avem contracte de finanţare semnate de 23,6 miliarde de euro, însemnând o rată de contractare de 79%".

Secretarul de stat, Mihaela Tudor, a menţionat că majoritatea proiectelor au ca perioadă de implementare maximum doi ani şi că finanţările contractate vor fi absorbite până la finalul anului 2023.

Conform situaţiei prezentate de ministrul de resort, pe primele locuri la nivel de contractare, în perioada 2014-2020, se situează judeţul Ilfov (42 de contracte ce însumează 10,2 miliarde lei), municipiul Bucureşti (260 de contracte, în valoare totală de 6,83 miliarde lei), urmate de judeţele Constanţa (208 contracte în cuantum total de 5,91 miliarde lei), Cluj (370 de contracte, în valoare de 4,53 miliarde lei) şi Bihor (176 contracte ce însumează 2,36 miliarde lei).

Pe ultimul loc, la nivel naţional, se află, judeţul Teleorman, cu doar 42 de proiecte a căror valoare totală se ridică la 199 milioane de lei.

Pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, propunerea pentru ţara noastră de alocare bugetară este de 30,6 miliarde de euro. Aceasta reprezintă propunerea Comisiei Europene, în perioada în care ţara noastră a deţinut preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Suma respectivă a făcut parte din pachetul de negociere dintre Comisie şi Consiliu, urmând să fie discutată şi cu Parlamentul European.

În cazul în care suma alocată va rămâne aceeaşi, cea mai mare parte din ea, aproximativ 17,3 miliarde de euro, va fi distribuită pentru programele şi proiectele realizate prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Proiectele derulate prin Fondul Social European vor beneficia de o finanţare totală de 8,5 miliarde de euro, iar cele realizate prin Fondul de Coeziune, de 4,5 miliarde de euro. Cei mai puţini bani sunt alocaţi pentru proiectele transfrontaliere: 300.000 de euro.

Conform ministrului Roxana Mânzatu, ţintele de finanţare pentru perioada 2021-2027 vor fi axate, în principal, pe următoarele domenii. Vor primi o alocare bugetară totală de 5,99 miliarde euro proiectele destinate inovării, digitalizării, transferurilor tehnologice şi sprijinirii întreprinderilor mici şi mijlocii, în timp ce dezvoltarea locală durabilă va fi finanţată cu numai un miliard de euro. Pentru crearea de noi locuri de muncă, educaţie, sănătate şi incluziune socială vom primi de la Bruxelles 7,6 miliarde euro, în timp ce pentru proiectele destinate producerii de energiei verzi şi protecţiei mediului prin utilizarea unor produse electrice bazate pe acest tip de energie ne sunt alocate 5,4 miliarde euro. Proiectele ce vor fi realizate în domeniul reţelelor digitale de transport vor fi finanţate cu 7,96 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb