Faptul că DNA şi procurorii se ocupă de urmărirea penală a infractorilor din domeniul retrocedărilor este un lucru pozitiv, asigurând îmbunătăţirea condiţiilor pe piaţă pentru investitori, este de părere Michael Topolinski, Preşedintele "Aversa Manufacturing", care a preluat fabrica de pompe "Aversa".
Declaraţia vine în contextul în care "Aversa Manufacturing" a formulat recent o plângere penală împotriva unui notar şi a avocaţilor Liviu şi Lucia Cherecheş acuzând utilizarea unor certificate de moştenitor false şi frauduloase în cererea de restituire formulată împotriva Aversa SA şi având ca obiect un lot de 17 860 mp, din suprafaţa totală a terenului de aproape 100 000 de mp.
Ziarul "BURSA" a prezentat, în premieră, aceste informaţii, în luna aprilie.
Aversa a depus, de asemenea, la DNA o informare cu privire la această cerere de restituire, potrivit unui comunicat al companiei.
Elena Voinescu şi Boldur Voinescu Lygia Rodica, în calitate de moştenitoare ale lui Dumitru Voina, au solicitat în anul 2002 restituirea în natură a unor imobile situate pe terenul fabricii Aversa SA, iar în anul 2006 comisia constituită în vederea soluţionării cererii a hotărât acordarea de compensaţii materiale, se arată în comunicat. Reprezentanţii Aversa continuă: "Decizia a fost contestată, dar instanţa a respins cererea. Apelul formulat împotriva sentinţei primei instanţe a fost admis la data de 18 decembrie 2014, instanţa dispunând restituirea în natură a 17 860 mp, plus clădiri de pe acest teren în schimbul plăţii de către contestatari către Aversa SA a sumei de 5.200.000 de lei, cu titlul de despăgubiri pentru clădiri.
Decizia, care nu este definitivă, a fost dată în favoarea numiţilor Michaela Grozăvescu (moştenitoare a lui Boldur Voinescu Ligia Rodica) şi Mircea şi Alexandru Voinescu (moştenitori ai Elenei Voinescu).
În plângerea penală formulată, Aversa susţine că certificatele de moştenire utilizate în procesul de restituire sunt false".
Compania arată: "La 03 martie 2015, am primit un set de documente care dovedesc dincolo de orice îndoială că certificatele utilizate de către presupuşii moştenitorii ai defunctului Voina Dumitru sunt false".
Potrivit comunicatului, certificatele de moştenitor utilizate în instanţă de către Liviu şi Lucia Cherecheş au fost emise în 1996, 1997 şi 1999, deşi la datele respective existau deja alte certificate de moştenitor emise încă din 1964 şi 1970, care stabileau alţi moştenitori legali: "Certificatele de moştenitor din 1964 şi 1970 au fost ascunse, în mod fraudulos, atât societăţii Aversa, cât şi instanţei de judecată până la data de 03 martie 2015.
Conform adresei emise de Poliţia Sectorului 2 Bucureşti, certificatele de moştenitor din 1996, 1997 şi 1999 fac obiectul unor investigaţii încă din anul 2014, ca urmare a unei plângeri penale formulate, iar rezultatul acestor investigaţii a confirmat că documentele folosite în proces sunt false".
Plângerea Aversa este împotriva unui notar public pentru săvârşirea infracţiunii de fals, dar şi împotriva avocaţilor Liviu şi Lucia Cherecheş pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, aceştia furnizând servicii juridice conexe (participarea la expertize efectuate în dosar, obţinerea documentelor de la autorităţi, cercetarea documentară), cei doi avocaţi coordonând defapt dosarul, conform plângerii.
Aversa reaminteşte că avocaţii specializaţi în litigii privind restituirile Lucia şi Liviu Cherecheş sunt, de asemenea, implicaţi în scandalul de demolare a grădinilor situate în Şos. Kiseleff nr. 45, Sectorul 1, Bucureşti, monument istoric reprezentând o miniatură a Grădinilor de la Versailles. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, recent, că "ia în considerare posibilitatea de a depune plângeri penale împotriva celor care demolează micul Versailles ".
Instanţele au stabilit, anul trecut, că Aversa Manufacturing a îndeplinit toate condiţiile licitaţiei pentru preluarea fabricii de pompe menţionate în caietul de sarcini din septembrie 2013, după ce licitaţia fusese contestată de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AVAS).
Aversa SA a fost în insolvenţă timp de şapte ani, după care a fost privatizată în septembrie 2013.