Microsoft a intrat sub lupa autorităţilor federale americane

D.N.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 21 martie 2013

Microsoft a intrat sub lupa autorităţilor federale americane

Ministerul Societăţii Informaţionale susţine că sumele vehiculate de Wall Street Journal nu coincid cu ceea ce s-a plătit pentru contractele derulate în perioada 2004-2009

Un scandal care a explodat la nivel internaţional are ramificaţii şi în ţara noastră. Surse ale publicaţiei Wall Street Journal afirmă că autorităţile federale din Statele Unite investighează compania Microsoft şi parteneri de afaceri ai acesteia care ar fi oferit mită unor oficiali guvernamentali din România, Italia şi China pentru a obţine contracte. Avocaţi ai Departamentului american al Justiţiei şi oficiali din cadrul Comisiei pentru Schimburi Comerciale şi Securitate Financiară anchetează o serie de acuzaţii făcute de un fost reprezentant al Microsoft din China, precum şi relaţiile companiei cu subcontractanţi şi consultanţi din România şi Italia, precizează WSJ. Anchetatorii americani verifică dacă Microsoft a avut vreun rol în cazul unor acuzaţii conform cărora firme intermediare partenere ar fi oferit mită pentru a obţine contracte de software cu Ministerul român al Comunicaţiilor. Autorităţile americane anchetează şi afacerile pe care Microsoft le are cu parteneri din Italia, existând suspiciuni că unii consultanţi angajaţi la filiala din Italia a companiei ar fi fost folosiţi ca intermediari pentru a le oferi mită unor oficiali guvernamentali de la Roma.

Am solicitat o reacţie pe această temă filialei Microsoft din ţara noas-tră, care ne-a oferit punctul de vedere al lui John Frank, Vicepreşedinte şi Consilier General Adjunct, Microsoft: "Tratăm cu toată seriozitatea sesizările aduse în atenţia noastră şi cooperăm pe deplin în orice anchetă guvernamentală. Ca şi în cazul altor companii mari cu operaţiuni în toată lumea, suntem din când în când sesizaţi cu astfel de suspiciuni privind posibile abateri ale angajaţilor sau partenerilor de afaceri şi le verificăm sub toate aspectele, indiferent de sursă. De asemenea, investim puternic în activităţi preventive de training, monitorizare şi de audit pentru a ne asigura că operaţiunile noastre comerciale din toată lumea îndeplinesc cele mai înalte standarde legale şi etice."

Înainte de publicarea articolului jurnaliştii de la Wall Street Journal au transmis Ministerului Societăţii Informaţionale din România (fost Minister al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei) o solicitare, care conţinea, printre altele, următoarele: "Compania Microsoft România ar fi folosit o firmă ca intermediar pentru a plăti mită în numele sau cu scopul de a obţine, în 2008, un contract de 26 de milioane de dolari cu Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (contractul ar fi fost o prelungire a unuia încheiat în 2004, în valoare de 54,5 milioane de dolari). Potrivit aceloraşi informaţii neconfirmate, firma ar fi cumpărat licenţe de la Microsoft cu o reducere de 62% şi apoi le-ar fi revândut ministerului, dar la un preţ în care nu se regăsea această reducere, iar o parte din diferenţa de bani ar fi ajuns la oficiali ai ministerului".

Ministerul Societăţii Informaţionale a avut o reacţie oficială în urma respectivei solicitări în care susţine că sumele prezentate nu coincid cu ceea ce a plătit ministerul pentru contractele derulate în perioada res-pectivă: "Am verificat intern datele transmise de dumneavoastră şi, din înregistrările noastre oficiale, reiese că Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei nu a încheiat în anul 2008 contractul la care v-aţi referit. Exista un contract încheiat în 2009 cu un consorţiu de firme, însă este important să precizăm că sumele pe care le-aţi menţionat în solicitarea dumneavoastră nu coincid cu sumele aferente contractelor cu aces-te firme. Totodată, este important să subliniem că, în relaţiile Ministerului cu furnizorii, nu cunoaştem şi nu ne sunt furnizate informaţii despre eventualele discount-uri pe care aceştia le au în relaţia lor cu partenerii. În documentele oficiale din perioada 2004-2009, am identificat într-un contract o sumă similară cu ce ne-aţi transmis dumneavoastră, însă este vorba de o alta firmă, nu de aceea la care vă refereaţi. Precizăm că suma respectivă nu a fost achitată de catre Minister (din cauza unor deficienţe constatate în actul adiţional încheiat, cu efecte în derulare), factura fiind stornată cu acordul firmei cu care se încheiase contractul".

Wall Street Journal susţine că ancheta derulată de agenţia federală americană ce reglementează piaţa titlurilor şi investiţiilor şi Departamentul Justiţiei s-ar afla în stadiu preliminar. Până în prezent, autorităţile americane nu au acuzat oficial Microsoft ori asociaţii acestei companii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb