MIDEST 2012 Subcontractorii români, în căutare de noi clienţi

MIREL SCHERER
Ziarul BURSA #Companii / 20 noiembrie 2012

Subcontractorii români, în căutare de noi clienţi

În pofida crizei economice severe care agită pieţele europene, Midest 2012, cea mai importantă manifestaţie mondială a subcontractorilor, a reunit în perioada 6 - 9 noiembrie, la Paris Nord Villepinte, acelaşi număr de expozanţi ca în 2011.

Veniţi din 46 de ţări, 1721 de subcontractori au propus servicii şi produse cu scopul de a atrage clienţi noi. După ziua de deschidere (marţi, 6 noiembrie) în care vizitatorii se puteau număra pe degete, salonul de la Paris s-a animat. Numărul standurilor străine, 623, a rămas constant în comparaţie cu 2011. Dacă anumite ţări cum ar fi Republica Cehă sau Africa de Sud şi-au mărit substanţial participarea, altele nu au răspuns la apel. Este cazul Bulgariei, absentă la această ediţie. Alte ţări au venit la salonul de la Paris cu acelaşi număr de expozanţi ca la ediţia din 2011. Este cazul României al cărei stand colectiv a reunit 28 de subcontractori cu specialităţi diferite: construcţii de maşini, electrotehnică, electronică, un număr important al acestor întreprinderi fiind societăţi mixte, cum ar fi franco-române sau româ­no-belgiene.

Pentru Alexandru Costache, marketing manager al Asociaţiei constructorilor de maşini din Româ­nia (FEPA-CM), "subcontractorii români dispun de o serie de atuuri care pot atrage noi clienţi". Dacă costul utilităţilor se apropie de cel practicat în ţările europene dezvoltate, mâna de lucru rămăne la un nivel interesant pentru întreprinderile care vor să producă în România. Bineînţeles, salariul creşte în fiecare an în industrie, dar el rămâne sensibil mai redus în comparaţie cu ţări ca Franţa sau Germania, explică specialistul român, adăugând: "Mai ales că este vorba de o mână de lucru specializată şi produsele fabricate sau serviciile respectă criteriile de calitate din Uniunea Europeană. De asemenea, nu trebuie uitat că România are o poziţie interesantă şi poate constitui o punte între Europa şi Orient sau Rusia". Rămâne de învins totuşi apatia provocată de criză. "Avem impresia, după două zile de salon, că afacerile au < îngheţat >", ne spune Alexandru Costache.

Fiecare din subcontractorii româ­ni care s-au deplasat la salonul de la Paris a decis totuşi să lupte cu această situaţie, sperând astfel să-şi adauge noi clienţi. Este cazul companiei Mefin, situată la Sinaia şi specializată în producţia de sisteme de injecţie şi alte componente pentru maşinile agricole, automobile. Întreprinderea are 310 de angajaţi şi realizează o cifră de afaceri de 10 milioane de euro. "De la sculărie la tratamente termice şi acoperiri metalice, uzina noastră este capabilă să producă de la A la Z aceste ansambluri micromecanice de înalt nivel tehnic", explică Luminiţa Rusu, marketing&export manager la Mefin. O producţie care este comercializată în toate regiunile lumii.

Această producţie integrată constituie un atu important pentru subcontractorii români care pot astfel controla tot circuitul de fabricaţie.

Situată la Buzau, societatea Beta (250 persoane, cifră de afaceri de 9 milioane de euro) produce la comandă echipamente sub presiune pentru industria chimică, rafinării, energie. De la proiectare mecanică la aprovizionare cu materiale, producţie şi testări, această companie acoperă toate segmentele necesare producerii de elemente industriale şi nu acceptă nici un rabat de la calitate. "Participăm de mai mulţi ani la salonul Midest, ceea ce ne-a permis să legăm o serie de parteneriate de afaceri în Franţa, cum ar fi cel cu societatea Alstom (energie) sau Superba (industria textilă)", precizează Ilie Petre, manager comercial al acestei societăţi cu capital italian. Obiectivul nostru este de a lega parteneriate durabile. Această strategie dă roade: Beta exportă 80% din producţie şi are un grad de specializare care desfidă criza. "Capacitatea noastră de producţie este ocupată în întregime pentru ultimul trimestru al anului acesta", afirmă specialistul.

Societatea belgiano-română AATEQ expune din anul 2008 la salonul Midest. Specializată în producţia de piese şi ansambluri mecanice pentru industria agricolă, textilă, ambalaje etc., întreprinderea braşoveană are o sută de angajaţi şi realizează o cifră de afaceri de 3,5 milioane de euro. "Uzina noastră exploatează echipamente de producţie de ultimă generaţie: maşini-unelte cu comandă numerică Fanuc, maşini de îndoit, plasma", indică Cristina Fătu, res­ponsabilă planning, adăugând: "Anul acesta am avut câteva contacte interesante la Midest, sperăm să se concretizeze în noi comenzi."

Găsirea de noi clienţi este de asemenea obiectivul societăţii ICPE Actel specializată în conceperea şi fabricarea de sisteme electronice de putere. "Furnizăm soluţii care se integrează în instalaţii pentru diferite domenii cum ar fi industria metalurgică, de foraj, centrale electrice etc", precizează Mina Gheamalinga, director de cercetare şi dezvoltare al acestei societăţi bucureştene care are 80 de angajaţi şi realizează o cifră de afaceri de 6 milioane de euro. Firma oferă soluţii care sunt furnizate şi în Franţa, cum a fost cea realizată la Lille în 2010-2011 pentru Endel, o filială a GDF Suez.

Creată la Bucureşti de societatea franceză Bretagne Laser, întreprinderea Eurolaser specializată în debitare, mecanosudură etc. dispune de un atelier echipat cu maşini nec plus ultra. Debitarea laser este astfel realizată cu maşini Trumpf, lider mondial în domeniul echipamentelor pentru prelucrarea tablei. Dotate cu surse laser de 4 până la 16 kW, maşinile debitează piese a căror grosime poate fi de până la 20 mm. Aceste echipamente avansate şi un personal specializat au permis aces­tei întreprinderi de 23 de persoane să exporte 40% din producţie.

Redactor şef al jurnalului web de noutăţi tehnologice şi industriale Fabrication Mécanique (http://fabricationmecanique.wordpress.cm), Mirel Scherer este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. Ziarist din 1981 în presa tehnică din Franţa, el a fost redactor şef adjunct al revistei Industrie et Technologies şi "grand reporter" la importantul săptămânal economic şi industrial L'Usine Nouvelle. Specialist în informatica industrială, automatisme industriale şi echipamente de producţie, el a fost distins de mai multe ori cu Trofeul celui mai bun jurnalist, acordat de Clubul presei informatice din Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb