Exporturile reprezintă sectorul cel mai afectat de pandemie, după HoReCa, ne-a spus Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa ne-a explicat: "În primul rând, sectorul exporturilor a fost afectat de această criză pentru că s-au dereglat circuitele comerciale între partenerii noştri atât pe linie de aprovizionare, cât şi pe linie de desfacere.
Astfel, nu au mai putut circula materiile prime şi nu au mai putut fi realizate produse finite. De asemenea, cele mai afectate ţări au fost principalele noastre partenere la export, unde magazinele, în special cele de mobilă, confecţii, tricotaje, încălţăminte fie au fost închise, fie lumea nu a mai avut, oricum, acelaşi apetit să-şi reînoiască garderoba.
În acelaşi timp, în această perioadă au fost suspendate în toate ţările târguri internaţionale unde oamenii mergeau să contracteze marfă pentru perioada următoare. Nemaiavând ocazia să participe, în contextul situaţiei internaţionale, firmele noastre sunt lipsite de comenzi şi contracte".
În condiţiile prezentate mai sus, pe exportatori îi aşteaptă o toamnă extrem de grea, potrivit domnului Ionescu, mai ales că din cele 100 de acţiuni care ar fi urmat să aibă loc în 2020, este posibilă desfăşurarea a circa 20-30 de târguri şi expoziţii economice, ceea ce înseamnă o putere de desfacere mult redusă. S-a demonstrat că situaţiile, atât la export, cât şi la import, sunt în scădere dramatică, a conchis preşedintele ANEIR.
Referitor la declaraţiile optimiste ale ministrului Finanţelor Florin Cîţu, Mihai Ionescu ne-a spus: "Dacă de la minister situaţia se vede bine, din punct de vedere al încasărilor, mai ales că nu mai au restricţii de împrumut, din păcate antreprenorii şi cei care sunt legaţi de piaţa internaţională sunt foarte circumspecţi şi foarte neliniştiţi pentru că nu ştiu ce se va întâmpla în perioada următoare".
Conform domniei sale, desi unele sectoare de export înregistrează scăderi lunare de 10-20%, primele care au fost afectate şi care au în continuare o cerere redusă sunt industria uşoară şi cea a mobilei.