Piaţa telefoanelor mobile va înregistra o creştere a volumului cu până la 40 de procente, ne-a declarat Mihai Pătraşcu, directorul magazinul online de electronice evoMAG. Potrivit domniei sale, principalul factor care va determina o astfel de creştere în piaţă este reprezentat de preţul din ce în ce mai scăzut al telefoanelor mobile inteligente (smartphone-uri): "Un alt factor care sprijină dezvoltarea pieţei ţine de lansările tot mai multe şi mai agresive din partea producătorilor. Vorbim de producătorii mari Samsung, Apple, Sony şi LG, care anunţă permanent noi lansări, dar şi de dezvoltarea companiilor din categoria B, care au produse de o calitate tot mai bună şi care înglobează tehnologie nouă în echipamentele pe care le lansează, oferind, totodată, preţuri mai mici".
Şeful operaţiunilor magazinului online evoMAG a afirmat că, în cazul smartphone-urilor, "în ultima perioadă, accentul s-a pus pe puterea de procesare a smartphone-ului, pe display-ul care trebuie să fie cât mai performant, dar şi pe autonomia bateriei şi camera foto/video", adăugând, în acelaşi timp, că "în momentul de faţă, preţul mediu variază între 500 - 800 de lei pentru un smartphone".
Românii sunt interesaţi să obţină performanţe foarte bune cu smartphone-urile nou achiziţionate, dar, în acelaşi timp, vor ca acestea să fie şi ieftine, subliniază Mihai Pătraşcu: "O atenţie mare este acordată preţului. Românii vor, în principal, performanţă cât mai bună, dar la un preţ cât mai mic. Spre deosebire de anii trecuţi, acum pot obţine mult mai uşor toate aceste lucruri, pentru că oferta este mult mai avantajoasă. Sunt mult mai mulţi producători, chiar şi firme de categoria B în piaţă, care pun foarte mare accent pe preţ, dar care au produse de bună calitate. De asemenea, companiile de categoria A au mult mai multe opţiuni, un portofoliu mult mai mare de produse, care acoperă aproape toate preferinţele, fie că vorbim de preţuri, fie că vorbim de specificaţii", a precizat oficialul evoMAG.
De asemenea, în ţara noastră rămâne, în continuare, valabil pragul de un an de zile, spre deosebire de ţările din vestul Europei, unde un telefon mobil, un smartphone, este folosit aproximativ şase luni de zile, a mai ţinut să sublinieze domnia sa, care a mai punctat că timpul scurs de la lansarea oficială a unui smartphone şi până când ajunge în ţara noastră s-a redus, în ultima perioadă, la aproximativ 2 - 3 săptămâni.
• Samsung S5, vedeta Congresului de la Barcelona
Samsung a prezentat, în cadrul Mobile World Congress de la Barcelona, smartphone-ul Galaxy S5, disponibil începând din aprilie, modelul preluând elemente de design de la predecesorul său şi de la Galaxy Note 3. Principalele noutăţi constau în autentificare pe bază de amprentă digitală, cameră foto superioară şi baterie mai bună. Galaxy S5 este, de asemenea, rezistent la stropi de apă şi praf, este echipat cu un ecran cu diagonala de 5.1 inci şi rezoluţie full HD şi cu senzor pentru pulsul cardiac.
Sistemul de operare Android 4.4 "KitKat" a suferit modificări mai discrete faţă de modelele anterioare Galaxy, păstrând aceeaşi tematică generală a designului, dar renunţând la o mare parte din aplicaţiile "S" proprii Samsung care erau preîncărcate pe smartphone-urile mai vechi. Telefonul poate utiliza simultan conexiunea la internet mobil 4G/LTE şi cea Wi-Fi pentru a creşte semnificativ viteza de descărcare. La exterior, S5 este confecţionat din plastic rezistent şi reprezintă o evoluţie a predecesorului său, cu colţuri rotunjite şi margine cu aspect metalic. Spatele telefonului aminteşte de textura imitaţie de piele de la Galaxy Note 3, preluată cu modificări de design.
Noul Galaxy S pune accent pe funcţiile foto şi video, camera principală având o rezoluţie de 16 megapixeli, faţă de 13 în cazul predecesorului, au autofocus mai rapid, înregistrare video 4k şi funcţii software avansate. Modelul va fi disponibil la lansare în variante cu 16 sau 32 gigabytes de memorie internă, care va putea fi extinsă cu până la 128 GB prin utilizarea unui card de memorie. S5 va ajunge pe piaţă cu patru variante de culoare: alb, negru, albastru sau auriu.
Compania a anunţat duminică, la Barcelona, noua generaţie a ceasului "inteligent" Gear, bazat pe sistemul de operare Tizen, dezvoltat de Samsung, Intel şi o serie de operatori telecom. Cererea pentru smartphone-uri Galaxy din categoria high-end, cea mai profitabilă, a fost afectată de lansarea noilor modele iPhone, în luna septembrie. Samsung a înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut cea mai lentă creştere a profitului din 2011, potrivit Bloomberg. "Nu cred că noul smartphone Galaxy S5 va schimba regulile jocului. Cu toate acestea, estimăm că se va vinde în 50-60 milioane de unităţi anual, astfel că va contribui semnificativ la profitul Samsung", comentează pentru Bloomberg un analist financiar sud-coreean.
Compania a vândut 63,5 milioane de unităţi Galaxy S4 de la lansarea care a avut loc în luna martie a anului trecut, faţă de 65,6 milioane de modele S3, scăderea fiind cauzată în principal de apropierea pieţei high-end de saturaţie.