Milos Zeman a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia

D.I
Internaţional / 27 ianuarie 2018

Milos Zeman (Sursa foto: Facebook)

Milos Zeman (Sursa foto: Facebook)

Preşedintele în exerciţiu al Cehiei, Milos Zeman, a câştigat un nou mandat în urmaalegerilor prezidenţiale, arată calculele anunţare de presă cehă.

După numărarea voturilor din aproape 95% din secţii, rezultatele arată că Zeman conduce în cel de-al doilea tur de scrutin cu 52,16% din sufragii, faţă de 47,83% pentru contracandidatul sau Jiri Drahos.

În cel de-al doilea tur al prezidenţialelor, desfăşurat ieri şi astăzi, s-au confruntat actualul preşedinte ceh, pro-rusul Milos Zeman (73 de ani), cunoscut de asemenea pentru opiniile sale pro-chineze şi anti-musulmane, şi pro-europeanul Jiri Drahos (68 de ani), fost preşedinte al Academiei cehe de Ştiinţe.

Contracandidatul Jiri Drahos şi-a recunoscut înfrângerea. "Vreau să îl felicit pe câştigătorul alegerilor - Milos Zeman", a afirmat el în faţa susţînătorilor săi, potrivit Reuters.

Între Milos Zeman, veteran politic pro-rus şi anti-migraţie, şi omul de ştiinţă Jiri Drahos, centrist pro-european şi fără experienţă politică, cehii au avut de ales între "doi candidaţi complet diferiţi, care reprezintă două părţi ale unei societăţi destul de divizate, şi asta doar de către personalitatea actualului preţedinte", a rezumat analistul local Tomas Lebeda.

Miza acestui scrutin, în care primirea migranţilor s-a aflat în centrul dezbaterilor, este esenţială şi pentru guvernul minoritar al miliardarului Andrej Babis, desemnat premier în decembrie, dar care nu a reuşit să strângă voturile necesare în camera inferioară a parlamentului.

Acesta şi-a prezentat miercuri demisia formală, urmând să asigure interimatul până la numirea unui nou guvern.

Zeman, foarte favorabil lui Babis, a cărui mişcare politică populistă ANO dispune de 78 dintre cele 200 de fotolii ale camerei inferioare, i-a promis deja că îl va însărcina să formeze din nou guvernul, înainte de a-i expiră mandatul prezidenţial, în 8 martie. şi această cu toate că miliardarul este cercetat de procuratura pentru fraudă cu fonduri europene.

Drahos a subliniat însă că nu va desemna un premier anchetat penal.

Zeman a câştigat primul tur, cu 38,56% din voturi, în faţă lui Drahos, cu 26,60%.

Într-o ţară foarte retincentă faţă de migranţi, preşedintele l-a atacat cu vehemenţă pe adversarul sau, acuzându-l că vrea să deschidă graniţele ţării.

În iunie 2017, Drahos afirmase însă că "primirea a circa 2.600 de refugiaţi sau migranţi, controlaţi din punct de vedere securitar, nu ar trebui să pună nicio problemă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb