MINCIUNĂ PRIN OMISIUNE A ASF, DESPRE TESTELE DE STRES EIOPA, Notă internă ASF: "Asirom, una din cele două companii europene sub nivelul de solvabilitate necesar"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 decembrie 2016

Notă internă ASF: "Asirom, una din cele două companii europene sub nivelul de solvabilitate necesar"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis, recent, că asigurătorii de la noi au avut un rezultat bun, peste media europeană, la testul de stres derulat de Autoritatea Europeană privind Asigurările şi Pensiile Ocupaţionale (EIOPA), însă a omis să precizeze că una din singurele două companii din Europa care nu avea nivelul necesar de solvabilitate este chiar Asirom din România.

În comunicatul transmis recent, ASF a prezentat selectiv rezultatele testelor de stres.

ASF a anunţat, cu fast, că trei asigurători activi pe piaţa românească, cu o cotă de piaţă cumulată de aproximativ 77%, au obţinut rezultate peste medie la testul de stres efectuat în 2016 de EIOPA, având o rată de acoperire cu active ale obligaţiilor de circa 120%, faţă de 110% media la nivel european.

Conform ASF, evaluarea s-a concentrat pe două riscuri majore: existenţa unei perioade prelungite de randament scăzut şi expunerea la un scenariu de tip "double-hit".

Comunicatul ASF arată că, anterior aplicării scenariilor de stres, pe ansamblul eşantionului de companii româneşti participante, rata de acoperire cu active a obligaţiilor era de circa 120%, faţă de 110% media la nivel european. "În ceea ce priveşte capitalizarea companiilor, exerciţiul a relevat o calitate ridicată a fondurilor proprii (94% fonduri proprii de nivel I)", mai spune ASF, în informarea publică.

Dar, în interiorul ASF, circulă o imagine mai clară a realităţii: "Anterior scenariilor de stres, doar două societăţi înregistrau deficit al fondurilor proprii care să acopere necesarul de capital de solvabilitate la 1 ianuarie 2016, una dintre acestea fiind Asirom, din România".

Potrivit unei note a Autorităţii, analiza fluxurilor de numerar a arătat şi în cazul României (ca şi pentru majoritatea statelor participante, cu doar mici excepţii), un deficit al fluxurilor de numerar".

La exerciţiul EIOPA au participat 236 de companii de asigurare din 30 de state europene. România a participat la testul de stres cu trei companii, dintre care două prezente în sectorul asigurărilor generale, iar una în domeniul asigurărilor de viaţă: NN Asigurări de Viaţă, Grawe România şi Asirom VIG.

Între rolurile ASF se numără promovarea încrederii în pieţele supravegheate: asigurări, piaţa de capital şi pensii private, după cum se arată pe site-ul instituţiei. Însă cum să mai ai încredere într-un ASF care transmite comunicate de presă eliptice, ascunde informaţiile care "nu dau bine la public" sau oferă argumente ridicole pentru deciziile pe care le ia (de exemplu, respingerea autorizării lui Mihai Fercală, care a condus 25 de ani SIF Transilvania, pe motiv că nu are suficiente cunoştinţe despre această societate).

În contextul în care Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) s-a plâns public de faptul că păgubiţii societăţii Asirom - Vienna Insurance Group întâmpină probleme grave atunci când trebuie să îşi primească despăgubirea, ASF nu avea voie să omită informaţiile despre rezultatele acestei companii la testele de stres. În plus, ASF are pe masă peste 2000 de plângeri de la clienţii societăţii, iar aceştia meritau să fie informaţi corect şi complet.

Amintim că fostul purtător de cuvânt al ASF Radu Soviani l-a acuzat public pe Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, că îi cerea să inventeze răspunsuri pentru presă, la întrebările incomode.

Comisiile parlamentare de specialitate au decis, recent, iniţierea demiterii lui Mişu Negriţoiu, însă decizia nu a mai ajuns în plenul Parlamentului, fiind blocată, după cum spun unele surse, de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. la ASF totul e eliptic, incomplet..sau omis..inclusiv concursurile de angajare..se organizeaza pompos cu 5-6 directori in comisie..intrebari..chestii serioase..si apoi..NIMIC. de parca nimic nu s-ar fi intamplat. pur si simplu se fac ca ploua..ca acele concursuri nu au avut loc. inteleg ca e un loc de sinecuri..si bani pentru grupuri de interese..dar totusi legal este inca o institutie publica..PANA UNDE SUNT LASATI SA MEARGA ACESTI incalificabili? au o putere atat de mare incat pur si simplu fac ce vor ei....de ce nu se trezeste nimeni din somn si nu ii opreste o data? daca astia fac asa ce sa mai spunem de servicii?!!

    Cadouri de Craciun nu se distribuie cu ziarul la cioscuri.

    1. Ma interesez.

      Buna ziua,

      Revista Cadouri de Craciun a fost distribuita in data de 13 decembrie 2016 impreuna cu editia ziarului BURSA.  

      Poate la chioscuri dar nu la clienti finali. Nu scrie pe Bursa print, nu dau chioscari.

    Un prieten a avut o tamponare, a lovit in spate un alt autoturism, ce avea si cârlig, si căruia i-a produs o mică zgârietură, abia de identificat la microscop. Asiguratorul l-a despăgubit cu 1000 de lei!, deci cum să nu crească tarifele in felul acesta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb