Mining Watch România atacă în instanţă un nou acord de mediu pentru proiectul Certej

F.A.
Companii / 27 noiembrie 2013

Mining Watch România anunţă că va ataca în instanţă noul acord de mediu pentru proiectul minier Certej, emis ieri de Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara.

"Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara a emis ieri un nou acord de mediu pentru proiectul minier Certej. Noul act substituie şi revizuieşte ilegal acordul de mediu eliberat de Agenţia Regională de Protecţia Mediului Timişoara anul trecut. Avizul 8/05.07.2012 era atacat în contencios administrativ chiar de către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) care ceruse în instanţă anularea sa. Deloc surprinzător însă, tot ieri MMSC a renunţat la procesul pentru anularea acordului de mediu eliberat în 2012, proces ce se judecă la Tribunalul Bucureşti", se arată într-un comunicat de presă.

"Vom ataca în instanţă noul aviz emis pentru Certej deoarece nu sunt respectate procedurile legale şi vom notifica şi Comisia Europeană privind această gravă ameninţare la adresa unui sit Natura 2000," a declarat Ştefania Simion, coordonator juridic Mining Watch România.

Potrivit sursei citate, titularul de proiect Deva Gold SA a obţinut un prim acord de mediu pentru deschiderea exploatării cu cianuri din localitatea Certeju de Sus în vara anului 2012. În urma demersurilor realizate de societatea civilă, ministrul Rovana Plumb a declarat că Ministerul nu a fost notificat de emiterea respectivului aviz pe care îl considera ilegal şi iresponsabil: "Este ilegal pentru că încalcă legislaţia românească şi europeană". Mining Watch România precizează că a semnalat faptul că ulterior MMSC a tratat cu "delăsare" cazul Certej, autorităţile de mediu amânând rând pe rând termenele de judecată până la retragerea definitivă de ieri a acţiunii de pe rolul instanţei.

Revizuirea unui acord de mediu, potrivit legii, poate fi întreprinsă doar în cazul modificării unui proiect aprobat, inaintea începerii lucrărilor de construire, adaugă Mining Watch România. În cazul acordului de mediu pentru Certej, procedura a constat în suplinirea documentaţiei incomplete pe baza căreia a fost emis acordul din 2012. Pe 12 noiembrie 2013, APM Hunedoara anunţa însă decizia Comitetului de Analiză Tehnică de emitere a unui nou acord de mediu în urma completării studiilor de securitate şi a celor de impact asupra sitului Natura 2000 Munţii Metaliferi.

"Data comunicată pentru depunerea contestaţiilor publicului interesat a fost 25 noiembrie, urmând ca în baza evaluării comentariilor şi sugestiilor primite, membrii CAT să decidă emiterea sau respingerea acordului de mediu. Cu toate acestea, deşi exploatarea minereurilor auro-argentifere în perimetrul Certej este încadrată cu < risc major >, APM Hunedoara a emis, la doar o zi distanţă de la primirea contestaţiilor un nou acord de mediu revizuit", se mai arată în comunicat.

"Ministerul Mediului se joacă de-a evaluarea impactului de mediu pe care o presupune un proiect minier de risc major cum e cel de la Certej şi prin agenţiile subordonate vrea să ascundă decizia politică a guvernului USL vis-a-vis de începerea mineritului cu cianuri cu orice preţ în Apuseni" a declarat Roxana Pencea, coordonator programe Mining Watch România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb