Ministerul Agriculturii a plătit despăgubiri de 240 milioane lei pentru culturile afectate de secetă

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 28 august 2007

Ministerul Agriculturii a plătit despăgubiri de 240 milioane lei pentru culturile afectate de secetă

Seceta a afectat peste 60% din culturile agricole înfiinţate în toamnă

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a plătit despăgubiri în valoare totală de aproape 240 milioane lei, pentru 730.019 hectare de culturi agricole afectate de secetă, iar numărul beneficiarilor s-a cifrat la 3.765, a declarat secretarul de stat stat în MADR, Gheorghe Albu. Acesta a precizat că ar mai fi de plătit despăgubiri pentru 50.000 de hectare, în judeţul Brăila, unde au fost procesate doar 60 de dosare cu o suprafaţă de 4.675 hectare. "Cred că în acest judeţ există ceva probleme la nivel local şi din aceasta cauză am dispus verificarea acestei situaţii. Este singurul judeţ în care au fost trimise foarte puţine dosare deşi cererile depuse depăşesc 50.000 de hectare. În judeţele din jur au fost procesate între 85 şi 95% din cereri", a adăugat Albu, citat de Rompres. Potrivit datelor centralizate de MADR, seceta a afectat peste 60% din culturile agricole înfiinţate în toamnă, adică 1,69 milioane hectare de culturi însămânţate de grâu, secară, orz, orzoaică, rapiţă pentru ulei din cele peste 2,82 milioane hectare însămânţate în total.

Executivul a declarat zone calamitate în 34 de judeţe şi a alocat peste 500 de milioane de lei pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă. Despăgubirile au fost cuprinse între 600 lei şi 750 lei/ha pentru culturile asigurate şi se acordă numai dacă au fost înregistrate pagube mai mari de 30% din producţie.

În ceea ce priveşte culturile de primăvară afectate de secetă, Albu a subliniat că probabil săptămâna viitoare va prezenta în Guvern un proiect de hotarâre în acest sens. "Diferenţa care ne rămâne de la suma de 500 de milioane lei alocată pentru culturile de toamnă o vom realoca culturilor de primăvară pentru că din informaţiile pe care le avem la această oră fondurile ar fi suficiente", a spus Gheorghe Albu.

Potrivit datelor MADR, din estimările actuale reiese că este vorba de aproximativ un milion de hectare cu porumb, floarea soarelui soia şi sfeclă afectate de secetă, mai ales în sudul şi estul ţării, Moldova şi Dobrogea. "Doar producătorii agricoli care şi-au asigurat culturile vor primi despăgubiri mai ales că MADR a subvenţionat poliţa de asigurare pentru floarea soarelui cu 50%, în timp ce pentru porumb sprijinul a fost de 25%", a explicat oficialul MADR.

Despăgubirile acordate pe hectar pentru culturile de primăvară vor fi mai mici decât pentru cele din toamnă, în medie de 300 lei/hectar, deoarece ciclul de producţie este mai mic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb