Ministerul Apărării ucrainean: Rusia a lansat o ofensivă terestră în regiunea Harkov

F.D.
Internaţional / 10 mai

Ministerul Apărării ucrainean: Rusia a lansat o ofensivă terestră în regiunea Harkov

Rusia a lansat vineri o ofensivă terestră în regiunea Harkov (nord-est) şi a încercat "să străpungă liniile de apărare" ucrainene, a anunţat Ministerul Apărării ucrainean, afirmând că luptele continuă în acest sector, relatează AFP.

"În ultimele 24 de ore, inamicul a efectuat lovituri aeriene în sectorul Vovceansk", la frontiera cu regiunea rusă Belgorod, cu bombe aeriene ghidate, a indicat ministerul, adăugând că, "în jurul orei 05:00 dimineaţa, inamicul a încercat să străpungă liniile noastre de apărare cu ajutorul vehiculelor blindate". Oficialii de la Kiev nu au precizat însă locul exact unde a avut loc atacul.

Ministerul asigură că aceste atacuri au fost "respinse", dar că "lupte de intensitate diferită" continuă şi că "unităţi de rezervă" au fost desfăşurate pentru "întărirea apărării" zonei.

Astfel, Rusia încearcă să creeze o "zonă tampon" pentru a împiedica Ucraina să lovească regiunea rusă Belgorod, care a fost vizată cu regularitate în ultimul timp de tiruri ucrainene, a indicat vineri o sursă din cadrul comandamentului militar ucrainean.

Forţele Moscovei "au pătruns un kilometru în teritoriul ucrainean" lângă Vovceansk şi încearcă să înainteze mai departe, a declarat aceeaşi sursă de rang înalt, citată de Reuters.

Autorităţile au început să evacueze populaţia din Vovceansk, unde trăiesc circa 3.000 de persoane, şi din localităţile învecinate din regiunea Harkov din cauza "bombardamentelor masive", a declarat Tamaz Gambaraşvili, şeful administraţiei militare locale.

Asaltul deschide un nou front în război la peste doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei. Luptele în zona de frontieră din regiunea Harkov continuă, iar Kievul a trimis mai multe forţe în zonă ca întăriri, a declarat Ministerul Apărării ucrainean.

O altă sursă militară ucraineană de rang înalt, care a solicitat anonimatul, a declarat pentru Reuters că forţele ruse încearcă să împingă trupele ucrainene până la 10 kilometri de graniţa cu Rusia, în timp ce militarii ucraineni încearcă să le respingă.

O mare parte a regiunii Harkov a fost ocupată, apoi eliberată în 2022. Regiunea de frontieră şi centrul său administrativ cu acelaşi nume, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au fost intens bombardate de Rusia în ultimele luni.

Ucraina exprimase temeri de mai multe săptămâni în legătură cu o potenţială nouă ofensivă rusă în acest sector al frontului.

Armata ucraineană întâmpină probleme pe front, slăbită din cauza lipsei de recruţi şi de întârzierile în furnizarea ajutorului occidental, care i-au golit în special stocurile de muniţie.

De partea adversă, forţele ruse au revendicat câştiguri teritoriale limitate, în principal în est, fără a realiza totuşi un adevărat progres.

Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat vineri că ocupanţii au lansat o contraofensivă în regiunea Harkov. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omoloaga sa din Slovacia, Zuzana Caputova, aflată într-o vizită la Kiev.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Asa cum va zic de doi ani Rusia va incerca sa creeze un petec de pamint, o zona tampon nelocuita si devenita in urma distrugerilor de nelocuit ,acolo unde va lovi cu bombe nucleare tactice daca nu li se va recunoste cucerirea si daca Occidentul nu va dori in acel moment pace .Nu au alta solutie .Greu le va fi doar sa piarda Crimeea .In rest separarea se va produce pe un aliniament cunoscut .Nici occidentul si nici rusii nu vor accepta infringerea . Econimia Rusiei se prabuseste .Entitatile economice ce inca o mai ajuta vor inceta ajutorul. Rusia nu poate lovi nuclear decit acesta parte din Ucraina ce este distrusa deja si asta doar in caz de maxima necesitate .Rusia nu poate lovi nuclear tari din NATO ar insemna sfirsitul .Tehnologia miitara occidentala de ultima generatie inca nu a intrat in lupta cum nu au intrat in lupta nici brigazile de militari ai Ucrainei antrenate de catre Occident .Doar Marea Britanie a declarat ca antrneaza de peste un an 100 de mii de luptatori .Rusia nu poate acoperi cu tehnologie si cu soldati echipati si cu tehnologie militara la virf toti cei 2400 de km de granita cu Occidentul daca punem la socoteala si granita cu Ucraina .Deocamdata Ucraina macina fortele Rusiei pina la epuizare .Occidentul va interveni in cel mai rau scenariu pentru rusi atunci cind rusii vor fi la limita capacitatilor economice si militare iar toate punctele nevralgice ce asigura buna desfasurare a trupelor Rusiei nu vor mai exista probabil chiar inainte de alegerile din SUA acolo unde M.J. a oferit inca 65 de miliarde de dolari Ucrainei .Dupa ce J.R.Biden recistiga Presedentia SUA o data cu retragerea celui numit Robert Kennedy Junior aflat in imposibilitate de a mai continua dupa recentele stiri aparute in Media din SUA atasate unui vierme extrem de daunator .

    1. Fabule de prost gust, ba chiar si mincinoase. Economia Rusiei este una dintre cele mai active si cu progresul cel mai mare de pe planeta.

      Tehnologia militara occidentala a intrat in lupta, chiar si cea ultim raget. Patrioatele, tancurile Abrams, Challenger, Leopard. Tot felul de sisteme defensive anti-aeriene. Toate, dar toate vehiculele blindate existente. Cele mai bune rachete anti-nava sau aer-sol. Rachete de croaziera. Lipsesc doar F-35/F-22 sau bombardierele B-2, dar nu ar face aproape nimic. 

      Luna Februarie a anului 2022 . Putin ataca Ucraina si doreste sa cucereasca Kievul doar in citeva zile pe model Crimeea acolo unde trupele ucrainienilor s-au predat .Generalii rusi il asigura pe Putin de obtinerea victoriei iar valizele soldatilor sovietici erau burdusite cu uniformele de parada .Nimeni nu credea ca se poate intimpla ceea ce a si urmat .Rachetele si tancurile invincibile, ce depaseau cu mult tehnologia militara Occidentala , le ofereau rusilor succesul .Sfidau pina si legile fizicii .Turcia ,India ,Coreea de Nord cumparau la greu celebrele rachete S500 .Totul s-a dovedit o iluzie o minciuna gogonata .Coruptia ne-a aratat un alt adevar .UE (Germania ) a folosit timp de zeci de ani imensele zacaminte de gaze ale rusilor in interes personal.Ucraina era cea care facea legatura intre Rusia si Occident acolo unde pierderile pe retea erau imense rusii nestiind nici cit au vindut si nici citi bani au obtinut .Asa cum acum banii rusilor aflati in Occident sunt folositi spre inarmarea Ucrainei tot asa si atunci gazele naturale neachitate (nimeni nu stia cit de mare este coruptia) erau folosite spre a inarma Ucraina .Rusia s-a pomenit dintrodata ca si China dealtfel in fata unui alt adevar .Decesele unor inalti functionari de stat sau ai unor inalti militari inexplicate si inexplicabile stau marturie .Coruptia a inghitit totul .Ceea ce urmat se stie .Acum, Rusia este macinata, pina la epuizare, in Ucraina iar sanctiunile si banii rusilor (activele ) sunt folosite spre a inarma Ucraina .Miliardele de euro si dolari ce au apartinut cindva rusilor sunt folositi de catre Occident impotriva rusilor. In paralel Occidentul antreneaza sute de mii de militari ucrainieni si pregateste raspunsul oferind Ucrainei imense sume de bani trasformate in echipamente si tehnologie militara de ultima generatie inca nefolosita in lupta .Ucraina devine o mare putere militara .Pe de alta parte Europa se inarmeaza si isi pozitioneaza trupele si echipamentele militare pe granita de est acolo unde Finlanda si Suedia au devenit si ele membre NATO. Rusia nu poate decit sa creeze un perimetru , un teritoriu , deja distrus si deja devenit nelocuit acolo unde oricind rusi pot lovi nuclear tactic spre opri trupele Ucrainei si cele ale NATO sa inainteze spre Moscova .Vor pierde Crimeea si se vor aseza cu rachetele nucleare in acest spatiu de distantare ceea ce vor face, in oglinda si occidentalii .Abia atunci pacea va deveni solutia .Europa va scapa astfel de Rusia si de influenta ei nefasta pentru 100 de ani .Germania abia acum va cistiga razboiul aducind in fata Europei pacea mult visata .Hitler deja si-a mutat mustata undeva departe de Europa .Germania pacifista este viitorul .

    doua greseli mari si late au facut americanii in legatura cu ruzzia:

    1. cand aveau doar americanii bomba nucleara, un fat boy scapat la moskova, peste stalin, si ii linistea pt 100 de ani. 

    2. au convins Ucraina sa renunte la armele nucleare dupa ce s-au desprins de URSS.  

    Acum , uite cate probleme, pt 2 decizii gresite cu privire la rusi.  

    1. Ucraina nu a avut niciodata arme nucleare. Dar esti prea lenes ca sa citesti. Nimeni de pe planeta nu ar fi permis Ucrainei sa devina putere nucleara (incalcand tratatul de neproliferare). Acele arme aflate pe teritoriul Ucrainei erau ale Rusiei, singura care avea codurile si proprietatea lor.

      Citeste si intelege daca poti, desi ne indoim.

      "When the Soviet Union broke up in 1991, there were thousands of former Soviet nuclear warheads, as well as hundreds of intercontinental ballistic missiles and bombers, left on Ukraine’s territory, which it decided to transfer to Russia. Ukraine never had an independent nuclear weapons arsenal,o rcontrol over these weapons, but agreed to remove former Soviet weapons stationed on its territory. In 1992, Ukraine signed the Lisbon Protocol and it joined the Nuclear Non-Proliferation Treaty as a non-nuclear weapon state in 1994. The transfer of all nuclear material took some time, but by 2001, all nuclear weapons had been transferred to Russia to be dismantled and all launch silos decommissioned." 

      Iar daca te intrebi daca ar fi putut Ucraina sa iasa din URSS cu tot cu armele de pe teritoriul ei, afla ca nu, nici SUA, nici alta tara de pe planeta nu ar fi fost de acord. Doar Rusia este succesoarea URSS in toate tratatele de control al armamentului strategic. Daca ucrainienii ar fi incercat sa fure si acele arme, atunci s-ar fi pornit un razboi in care SUA si Rusia aliate ar fi nimicit Ucraina.

    Atacul serios se va da în Sud, direcția Odessa. Niciodată nu l-a preocupat pe Putin Harkovul și Donbassul, acolo doar să-i tina pe ukrani ocupați.

    1. pare disperare sa ia ceva inainte de a ajunge armele pt ucraina. si mai ales, avioanele.

      Ce disperare conasule...... citeste si tu presa internationala in care comandanti ucrainieni zic ca in doua luni cade tot frontul. Cu sau fara armele americane.

      lasa ca trimite macronel legiunea straina

      Acum cade frontul in doua luni:-)? E totusi un “progres” dupa prima estimare de “trei zile”:-)

      Bine spus! Nota 10.

      Credeti ca Outin nu stie ca Rusia va castiga razboiul cand va lua Kievul. Odessa va fi apoi o prada usoara.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb