Acordarea voucherelor de vacanţă din sectorului privat şi public, a adus o îmbunătăţire atât contextului economic dar şi social din ţară, arată un comunicat de presă al Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Pentru încurajarea acestui comportament, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - Direcţia Generală Turism, alături de Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET), demarează o campanie de informare, prin intermediul căreia încurajează angajatorii să ofere vouchere de vacanţă salariaţilor.
Comunicatul punctează capacitatea acestor vouchere de refacere a capacităţii de muncă a întregii echipe. În privinţa sectorului privat, acestea pot fi acordate tuturor angajaţilor care au un contract individual de muncă, iar valoarea maximă poate ajunge la 13.380 de lei, echivalentul a 6 salarii minim brute, garantate pe ţară.
Voucherele de vacanţă primite de salariaţi pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi incluse şi alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear.
Printre avantajele angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă sunt menţionate 100% deductibilitate fiscală în limita a 13.380 Lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.
Voucherele de vacanţă sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat.
Cât despre emiterea voucherelor de vacanţă, ea poate fi făcută doar de către entităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice. Pentru anul în curs, acestea vor fi acordate doar pe suport electronic. De asemenea, în vederea acestui lucru sunt disponibile aplicaţii mobile gratuite pentru utilizatori, cât şi platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se pot plasa comenzi rapide şi se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operaţiuni şi tranzacţii.
Valabilitatea voucherelor de vacanţă emise în perioada martie 2019 - decembrie 2019, indiferent de suport, a fost prelungită prin OUG nr. 35/2020 până pe data de 31 mai 2021, măsură care a venit în contextul pandemiei SARS-CoV-2 .
Legislaţia în vigoare pentru acordarea voucherelor de vacanţă este: OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
1. Daaaa
(mesaj trimis de Om în data de 22.06.2020, 19:22)
Da-ți vaucere (pomana) ca avem servicii turistice de tot rasul! Nu vede nimeni cum se duce în cap turismul din cauza vaucere lor? De doi-trei ani pe litoral sunt oameni care n-au ce sa caute acolo. Cel puțin asta este părerea celor din turism care nu au "interese" de doi bani. Marii proprietari de hoteluri se vor trezi fără clienți din cauza proastei administrări pe principiul "las ca merge și asa".
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2020, 09:24)
Aceste vaucere de vacanta duc la scumpirea serviciilor turistice (de proasta calitate), deoarece lacomia romanilor nu cunoaste margini.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2020, 10:17)
Prefer banii cash in loc de voucher.